Banner

Autó akkumulátor kézikönyv

Az akkumulátor hosszú élettartamának biztosítása érdekében jó, ha tisztában vagyunk az alap tudnivalókkal. Megfelelő választással, helyes tárolási móddal és biztonságos töltéssel sok éven át megbízható eszközt kapunk. A beszerelést vagy cserét is elvégezheted házilag, mutatjuk hogyan!

akkumulátor

Az autóakkumulátorok energiatároló eszközök, amelyek töltéskor az elektromos energiát vegyi energiává alakítják át. Ebben a formában hosszabb ideig tárolják, majd villamos energiává alakítják vissza, ha rákapcsolunk a berendezésre egy fogyasztóeszközt. De hogyan is működik az akkumulátor? Hogyan tároljuk, használjuk, cseréljük? 

Akkumulátor-kisokos, avagy ismerjük meg az alap tudnivalókat!

Az akkumulátor az autó villamossági hálózatának a lelke. Felhasználási szempontok alapján megkülönböztethetünk indító, ciklikus, vontatási, járműhajtó, és helyhez kötött akkumulátorokat. Az akkumulátor működési mechanizmusa alapvetően azon a kémiai reakción alapul, amikor is feszültség alakul ki két nem egyforma anyag – a pozitív és a negatív lemez – elektrolitba való merülésétől (az elektrolit egy kénsavból és vízből álló oldat). Egy tipikus akkumulátorban a feszültség összesen 12 volt. 

Amint a pozitív és a negatív kivezetés között záródik az áramkör, az akkumulátor áramot ad le.

Az akkumulátorok működés közben folyamatosan töltődnek vagy kisülnek. Akkor ad le áramot, amikor hozzácsatlakozik egy valamilyen áramot igénylő fogyasztóhoz – pl. a jármű önindítójához, a rádióhoz, vagy egyéb elektronikai eszközhöz. Ilyenkor az akkumulátor kisül.

Amikor a jármű további fogyasztók nélkül halad, és a generátor tölti az akkumulátort, az áram visszafelé folyik az akkumulátorba, ami visszaállítja a lemezek közötti kémiai különbséget.

Töltsük fel az akkumulátort biztonságosan!

Az akkumulátort azért szükséges tölteni időközönként, mert a folyamatos kisülések során az ólomlemezek kémiailag egyre hasonlóbbá válnak egymáshoz, a sav egyre gyengül, ennek következtében pedig a feszültség esik. Egy idő után a feszültség teljesen megszűnik, az akkumulátor pedig lemerül. Töltés során-, amikor elektromos árammal töltjük az eszközt,- az visszaállítja a lemezek közötti kémiai különbséget, és az akkumulátor újra használható lesz.

akkumulátor töltő

De hogyan töltsük biztonságosan?

 • Fontos, hogy a töltéshez szükséges berendezés használatával teljesen tisztában legyünk, olvassuk végig alaposan az akkumulátortöltő kézikönyvét!
 • Az önkisülés miatt akkor is képződik hidrogéngáz, amikor nincs használatban az akkumulátor, így mindig gondoskodjunk a jó szellőzésről! Használjunk kéz- és arcvédőt!
 • A szellőzőkupakok legyenek feszesen zárva és egy szintben.
 • A kábelek akkumulátorhoz való csatlakozása előtt kapcsoljuk ki a töltőt és az időzítőt. Sérült vagy befagyott akkumulátort nem szabad tölteni!

Tárolás és karbantartás

Figyeljünk arra, hogy az akkumulátor tisztaságát folyamatosan ellenőrizzük. A pólusokat és a sarukat (csatlakozókat) időközönként tisztítsuk meg a portól és a rozsdától! Ez azért fontos, mert az akkumulátor működését, és így a biztonságos használatot befolyásolja a pólusok korróziója. A pólusokon és sarukon lévő korróziónyomokat szódabikarbóna (sütőpor, nátron) és víz higított oldatába mártott kefével tudjuk eltávolítani. Az autós termékeket árusító üzletekben elérhető antikorróziós zsírt kenjük rá a pólusokra és a sarukra! A tisztításról készítsünk dátummal ellátott feljegyzést!

Kiemelkedően fontos, hogy soha ne távolítsuk el a nyomáskiegyenlítő szelepeket és soha ne töltsünk vizet az akkumulátorba! Az akkumulátor tárolására a legoptimálisabb hőmérséklet az átlagos 15 °C. A tárolási hőmérséklet rövid ideig se legyen magasabb 25 °C-nál, mert az rontja az akkumulátor későbbi üzemét. A hosszabb élettartam szempontjából fontos szempont ugyanakkor az akku téli karbantartása is.

Akkumulátor beszerelése és cseréje

Minden akkumulátornak van egy élettartama. Minél többször lehet egy akkumulátort kisütni, majd újratölteni, annál inkább „ciklusállóbb”. A ciklusok végén viszont cserére van szükség. Ezt így tegyük meg:

 1. Ellenőrizzük a savszintet, majd öntsük fel desztillált vízzel.
 2. Tisztítsuk meg az akkumulátor pólusait!
 3. Ellenőrizzük a kábelek és a saruk csatlakozásának lazaságát és vizsgáljuk meg a házat, hogy található-e rajta sérülés!
 4. Cseréljük ki az akkumulátort az adott termék használati utasításának megfelelően!

Látjuk, hogy egy ilyen hétköznapi tárgy, mint az akkumulátor milyen összetett mechanizmussal működik és milyen fontos a megfelelő karbantartás. Egy kis odafigyeléssel és az optimális használattal viszont megnövelhetjük akkumulátorunk élettartamát.

Akkumulátor cseréje házilag: a lépések

 1. 10- es, vagy 13- as csillagvillás kulccsal szereld le a negatív sarut! Fontos: a pozitív pólus extra figyelmet érdemel, a rövidzárlat elkerülése miatt ne érj hozzá a pozitív kábelhez!
 2. Vedd le a pozitív sarut is!
 3. 10-es, 13- as csillagvillás kulccsal oldd fel a rögzítést!
 4. Vedd ki függőlegesen az akkumulátort!
 5. Mehet be az új akkumulátor!
 6. Rögzítsd vissza a csavarokkal!
 7. Tedd vissza a pozitív és negatív sarut, húzd meg a csavarokat!
 8. Moss kezet, mert a savas akkumulátorok miatt lehet, hogy savas lettél, ami marhatja a bőrödet!
 9. Teszteld, hogy beindul-e az autó!

Az autó akkumulátor várható élettartama

Az akkumulátor kapacitását több tényező befolyásolhatja, általában 2-3 évvel lehet számolni, de egy nagyobb teljesítményű akkumulátor esetében ez akár 5-6 év is lehet. Az egyik és legfontosabb tényező – a rendszeres használat mellett – az esetleges töltési idő pontos megválasztása. Akárcsak az elektromos eszközöknél, az akkumulátornál is igaz: a túltöltés nem tesz jót az élettartamnak. Éppen ezért az akkumulátort olyan árammal célszerű tölteni, amely megegyezik az akkumulátor – 10-zel osztott – kapacitásával. Tehát ha a kapacitás 60 amperóra, a töltési áram pedig 6 amper, akkor az akkumulátor töltési ideje 10 óra lesz.

Elektromos vagy hibrid autók akkumulátorának élettartama

A tisztán elektromos autók esetében nagyobb kapacitásra van szükség, amit szükség esetén akár naponta kell tölteni. Minél többet használjuk, annál inkább romlik az akkumulátor teljesítménye, de attól azért nem kell félni, hogy egy új jármű esetében néhány év alatt elromlik. A valóság az, hogy 5-6 éven keresztül is működik, legfeljebb a teljesítménye romlik, de az új autók esetében a számottevő minőségromlásnál garanciális cserét kérhetünk.

Miért merül le az autó akkumulátora a hidegben?

Az akkumulátor nagy hidegben egyszerűen megfagy. Így, ha bekövetkezett a baj, akkor megpróbálhatjuk újra feltölteni, de az egyszerű – hideg következtében történő – lemerülés általában a régi 2-3 éves akkumulátorokat érinti. Ebben az esetben olyan akkumulátor kell, ami új, jobban bírja még a terhelést.

Mit kell nézni egy autó akkumulátor vásárlásnál?

Először is nézzük meg, hogy milyen akkumulátorral kompatibilis az autónk: méret, érintkezők polaritása, de általában minden autótípushoz van ajánlott akkumulátor is. A nagyobb teljesítmény előnyös, valamint a nagyobb indítóáram biztosabb indulást garantál. Emellett a zselés akkumulátor eggyel talán előnyösebb a savas akkumulátornál, jobb a tárolóképességük, nem mellesleg pedig nem kell attól félni, hogy ki- vagy beszerelésnél bármi is kifolyna az akksiból. Egy biztos: tájékozódjunk először a gyártói ajánlásokról – abból baj nem lehet!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!