Banner

Nemesvakolatok és lábazati vakolatok: ismerje meg a legmodernebb vakolatrendszereket!

A modern vakolatrendszerek nemcsak ellenállóvá és esztétikussá teszik a beltéri és kültéri falfelületet, de hőszigetelő funkciójuk is van.

Ha a vakolatokra gondolunk, sokan az épület esztétikus, egyedi megjelenésére asszociálnak, holott azok feladata jóval összetettebb és fontosabb ennél: a vakolat azon túl, hogy hozzájárul a hőszigeteléshez, a hangot is tompítja, vízálló, páraáteresztő funkciója is van, ellenáll az időjárás viszontagságainak (50 fok, UV sugárzás, jég, szél, fagy…) és a fizikai behatásoknak. Elbírja az épület mozgásából származó feszültséget és nem utolsósorban: a felület mosható.

Mindegy, hogy kül- vagy beltéri felületről van szó, a megfelelő technológiai sorrend legalább annyira fontos, mint az odaillő anyagok kiválasztása. A szakmai ismeret és tapasztalat alap.

vakolat

Alapvakolat az egyenletes falfelületért 

Míg a régi időkben mindig a helyszínen keverték ki az alapvakolatot, ma már kész termékek között válogathatunk, ami nemcsak a munkát gyorsítja meg, de egyenletes minőséget biztosít. Feladata a páraáteresztés és az alapfelület egyenetlenségeinek kiegyenlítse kül- és beltéren egyaránt. Gépi és kézi felhordása is megoldható. Fontos! Az alapozó színe mindig legyen azonos a vakolat színével!
Az alapvakolatok között kell megemlíteni a falfűtésvakolatot és a könnyített vakolatot. Előbbit fűtött falfelületeknél alkalmazzák, utóbbit csökkentett térfogatsúlya miatt részesítik előnyben, és vékonyvakolatok alá ajánlják.

Gipsz vakolat

A gipsz mind a mai napig az egyik legmegbízhatóbb alapanyag, nem véletlen, hogy alacsony páratartalmú helyiségek vízszintes és függőleges felületeinek kiegyenlítésére mind a mai napig előszeretettel használják a mesteremberek. Gyakran olyan eredményesen lehet vele dolgozni, hogy a vakolt felületet már csak dekorálni (festék, tapéta, dekorvakolat) kell; kiváló tapadást biztosít. A gipszvakolat mellett szól, hogy nincs benne repedés, szerkezeténél fogva természetes szellőzést, ezzel pedig kellemes klímát biztosít, illetve környezetbarát. Gépi és kézi módszerrel is felhordható.

Lábazati vakolatok 

A lábazat szakszerű kialakítása azért fontos, hiszen az épületnek ez a része fokozott terhelésnek van kitéve, a tökéletes vízszigetelés kialakítása megkerülhetetlen. Erre a területre kizárólag ellenálló anyag kerülhet, ami alól a lábazati vakolat sem jelenthet kivételt. Ahogy a vizes helyiségeknél, úgy a lábazatnál is cement kötőanyagú vakolatok alkalmazhatók. A lábazati vakolat azonban nemcsak ellenálló, de dekoratív jellemzői is vannak, ma már több száz színösszeállítást találunk a lábazati dekorvakolatok kínálatában. 

Nemesvakolat 

A felületképző vakolatok típusai közül a leggyakrabban a nemesvakolatra esik a választás. Két két fő típusát különböztetik meg: a hagyományos, vastagrétegű nemesvakolatot és a vékonyrétegű nemesvakolatot. Az elnevezés onnan ered, hogy az előbbinél a szemcseméreténél vastagabb rétegben, utóbbit a szemcseméret vastagságában kell felhordani.
A nemesvakolatokat kötőanyaguk alapján három csoportba sorolhatjuk:

  • Szilikátvakolat: zsákos és előre kikevert, vödrös kivitelben kapható, olcsó, jó páraáteresztő, kicsi a rugalmassága, könnyebben fakul.
  • Szilikonvakolat: előre kevert kivitelben kapható, drágább, rugalmas, víztaszító hatású, jó páraáteresztő, hajszálrepedések nincsenek.
  • Műgyanta vakolat: előre kevert kivitelben kapható, olcsó, rugalmas, a minőséget kizárólag a megbízható márkák hozzák.

nemesvakolat

Dekorvakolat 

Kül- és beltéren egyaránt bevethető az úgynevezett dekor-mintázóvakolat, amivel nemcsak sima, de – strukturáló hengerrel, spaklival, egyéni felhordás technikával – izgalmas textúrák, minták is elérhetők.

Érvek a minőségi vakolatok mellett 

  • Egy gyengébb minőségű homlokzati vakolat esetén az átfestést két-három éven belül meg kell ismételni, míg a minőségi termékeknél ezzel váratunk akár 20-30 évet is.
  • A jó minőségű vakolat a hőszigetelést is óvja, silány minőség esetén nemcsak a vakolat megy tönkre, de a szigetelés is.
  • A jó vakolat gyorsan elpárologtatja a felvett nedvességet, így a homlokzat terhelése minimális, nem indul meg a penészedés és az algásodás.
  • A jó vakolatban a gördülőszemcsék mérete azonos, így egyenletes felület érhető el vele.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!