Passzív ház, hibridház, ökoház: ismerje meg az energiatakarékos otthonokat!

Szinte mindenki, aki új házat épít, kacsingat az energiatakarékos otthon felé. Számtalan jó megoldás létezik, amely kisebb-nagyobb mértékben energiatakarékossá teszi otthonunkat, ám nem árt tisztában lenni alapvető fogalmakkal és irányokkal, mielőtt kiválasztjuk a számunkra és a pénztárcánk számára is megfelelő irányt. Alapvető információkat gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek elindulni leendő otthonunk megtervezése felé.

Passzív ház

Olyan házat hívunk passzív háznak, amely kis energiaigényű, de kényelmes belső hőmérsékletet biztosít, kiválóan hőszigetelt, ezáltal alacsony hőveszteségű, valamint a belső hőforrásokat is felhasználja, úgymint a műszaki cikkek és a benne élő személyek hőtermelése.

Energiaforrásként szóba jöhet a napkollektoros-hőtárolós melegvíz-rendszer, a földenergia felhasználása, amely nyáron hűti, télen fűti a földrétegben átmozgatott levegőt. Tömegfallal óriási energiamennyiséget tudunk megkötni oly módon, hogy a vastag fal nap felé néző oldala hőelnyelő, így a rá sütő napfényt is maximálisan felhasználja. Szigetelés tekintetében 20-40 cm vastag hőszigetelés javallott, valamint speciálisan erre a célra készült, háromrétegű nyílászárók felhasználásával épül.

A passzív házak óriási előnye, hogy folyamatosan frissen tartja a ház levegőjét, amely pollenmentes és porszegény, emiatt a falak sem penészesednek. A tömegfalas megoldás az elnyert energiának köszönhetően hőhídmentes, a falak vastagsága miatt pedig jó a hangszigetelése. A fűtési rendszerüknek köszönhetően nagyon alacsony fűtési költséggel számolhatunk, a szellőzőrendszerük pedig a kívülről a házba érkező pollen 70-75%-át is képes kiszűrni.

Aktív ház

A passzív házak és az aktív házak legjelentősebb különbsége az, hogy míg a passzív ház az üzemeltetéséhez szükséges energia nagy részét fedezi, addig az aktív ház e fölött az energiaszükséglet fölött még energiát is termel. Ezt az energiát az Elektromos Művek szerződés és speciális ad-vesz rendszer kialakítása után átveszi tőlünk, tehát nem mi fogyasztjuk az áramot, hanem betermelünk a rendszerbe, amit megvesznek tőlünk.Hibridház

A hibridház a modern és a hagyományos építőanyagok kevert felhasználásával, a fosszilis és megújuló energiahordozók együttes felhasználásával működtetett rendszer. Gyakorlatilag a passzív ház még energiahatékonyabb változata, amely A+ energiabesorolású otthont eredményez.

Ökoház

Nagyon egyszerűen és érthetően leírva az ökoházrendszer úgy van kialakítva, hogy minden adott energiaforrást kiaknáz, amely a természetben előfordul. Ilyen a nap-, a szél-, a víz- és a földenergia. Fontos, hogy mielőtt eldöntjük, hogy melyik irányt választjuk a házunk terveztetésénél, gondoljunk utána a beruházási költségeknek és a megtérülésnek, hiszen ezeknek a házaknak a kivitelezési költsége jóval magasabb, mint egy „hagyományosé”. Azonban ha hosszú távra gondolkodunk, mindenképpen érdemes befektetni otthonunkba és évtizedekig élvezni az energiatakarékos házunk által biztosított kényelmet.

Kövessen minket a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!