Banner

Térkő lerakási ötletek: térkő lerakása akár házilag is!

A térkő kezdetben köztereken és különböző közintézmények előtt jelent meg, széles termékszortimentjének és praktikusságának köszönhetően viszont mára a legnépszerűbb kültéri burkolat lett. Éppen ezért a térkő lerakása teraszra vagy bármilyen magánjellegű felhasználásra is alkalmas, nem különösebben bonyolult feladat, de azért van pár fontos dolog, amit szem előtt kell tartanunk. Cikkünkben ezeket tekintjük most át – következzen a térkő lerakási útmutató!

A harmadik lépése: térkő lerakása

Térkő típusok, méretek

A térkő típusokat elsősorban vastagság és méret szerint szokás megkülönböztetni, ezekből adódnak a felhasználási feltételek is. Vastagság tekintetében három fő típus létezik: 

 • 4 cm vastag, ami kisebb, gyalogos igénybevételhez lett tervezve
 • 6 cm vastag, ami a mérsékelt személygépjármű forgalomnak is ellenáll
 • 8 cm vastag, erre már teherautó is felhajthat, bírni fogja a gyűrődést!

A vastagság mellett különböző méreteket is találunk. Amennyiben kisebb helyet szeretnénk térkövezni, például kerti térkő lerakása kerül feladataink közé, akkor kisebb méretű térköveket is használhatunk, ha viszont nagyobb teret szeretnénk burkolni, akkor válasszuk a nagyobb méretet! Ennek egyszerű oka van: a nagyobb típusú térkőhöz kevesebb fugát kell használnunk, így gyorsabban is tudunk haladni vele. Nem utolsósorban a gyomok, növények és rovarok is kisebb eséllyel találják meg a repedéseket.

A első lépése: ásás

A térkő előnyei

A térkő nagy térnyerése nem véletlen: beton alapú burkolat lévén strapabíróak, ha valami probléma adódik könnyen, sérülésmentesen visszabontható, a hiba elhárítása után pedig ugyanúgy újraburkolhatjuk a felületet. Ez egy klasszikus betonozott felületnél már nem kivitelezhető.

További előnyök közé tartozik, hogy rengeteg szín, méret és forma létezik már, az egészen egyszerű kivitelezéstől kezdve a művészi összhatásig szinte bármilyen végeredményt elérhetünk. A térkövek csúszásgátlós kialakítása miatt biztonságosak, nem áll meg a felületükön a víz, a fugák mentén gond nélkül el tud szivárogni a talajba, így nem fagy rá a víz – a beton térkő lerakása kifejezetten időtálló megoldásnak számít!

Hogyan válasszunk térkövet?

Amennyiben a fenti szempontok szerint meghatároztuk az igényünket, úgy már csak saját esztétikai elvárásainknak kell megfelelnünk. Amennyiben valami bonyolultabbat szeretnénk alkotni, akkor nézelődjünk a térkő lerakási minták között!

Népszerű például a hullám térkő lerakása, hiszen a hullám térkő lerakási minták kifejezetten mutatósak, de a gyephézagos térkő lerakása is nagyon kedvelt. Érdemes szót ejteni még az úgynevezett őszilomb térkő minták és a barabás térkő minta két megoldásáról.

A második lépés: térkő szegély lerakása

Fontos megjegyezni, hogy a többszínű vagy bonyolultabb mintázatú térkövek esetében sokkal kevésbé feltűnő, ha vannak apróbb elcsúszások, pontatlanságok, de a szennyeződések sem lesznek annyira szembetűnők.

Térkövezés menete házilag

Habár a térkő lerakása beton alapra vagy a térkő lerakása meglévő betonra gond nélkül kivitelezhető, most mégis az „egyszerűbb” technikát vesszük át, hiszen ezzel a térkő lerakása saját kezűleg is gyorsan megoldható feladat. A betonozáshoz kétségtelenül több eszközre és szakértelemre van szükség. Hangsúlyozzuk azért, hogy betonalap nélkül legfeljebb gyalogos felületet szabad kialakítani!

A negyedik lépése: térkő fugázás

A rétegrendről

Mint azt említettük, a térkő lerakási módok különbözhetnek, de a rétegrend meghatározása azért is fontos – betonnal vagy anélkül –, mert ez alapján is látni fogjuk, hogy milyen alapanyagokra lesz szükségünk. A kialakítandó rétegrend a következő: 

 • kavicsréteg tömörítve – 15-20 cm
 • homok – 2-3 cm
 • térkő – 4-8 cm 

Fontos megjegyezni, hogy többen a kavics- és a homokréteg közé 10 cm körüli betonréteget is tesznek. Ennek az az előnye valóban megvan, hogy kevésbé süllyed, gyomosodik, valamint egyenlő mértékben oszlik el rajta a terhelés. A térkő lerakás földre geotextíliával is kiegészíthető, amit szintén a kavicsréteg és a homok közé kell tenni, ez a gyomosodás elkerülésében segít. 

Térkő lerakása lépésről lépésre

 • Kitűzés: jelöljük ki a sarokpontokat, üssünk a földbe cövekeket!
 • Ásás: a kialakítandó felület méretétől függően használhatunk gépet is!
 • Térkő szegély lerakása: a szegélyköveknek 30 cm mély, betonágyást készítsünk!
 • Döngölés: alaposan döngöljünk, hiszen innen indul minden – használjunk döngölőbékát!
 • Sóderezés: teregessük el a kavicsokat, lapvibrátorral tömörítsük!
 • Homok: 0-4-es homokot használjunk 2-3 centiméter vastagságban!
 • Lerakás: a lerakási rajz alapján tegyük le a térköveket!
 • Fugázás: seperjük be a fugákat, majd locsoljuk meg! Seperjünk újra, amíg nem tökéletes!
 • Végső tömörítés: gumi felületű lapvibrátorral menjünk még végig a felületen! 

Műanyag térkő szegély lerakása

Pár szót érdemes szólni a műanyag térkő szegélyről is, amit nem véletlenül találtak ki. Ezt tulajdonképpen bármilyen burkolathoz használhatjuk, nem kell betonozni, csak a földbe leszúrni rögzítő szegekkel. Amennyiben a térkő íves lerakása szívünk vágya, ami természetesen bonyolultabb feladat, a műanyag szegély megkönnyítheti, hiszen hajlítható elemről beszélünk.

Szükséges szerszámok, kiegészítők

Ahogyan már az eddigiekből is kiderült, többféle technika létezik, vannak, akik egyikre és másikra esküsznek, éppen ezért a szerszámigény is változó. Amire biztosan szükségünk lesz: 

 • ásó, lapát, talicska
 • vízmérték, simítóléc
 • döngölőbéka
 • lapvibrátor
 • gumikalapács vagy kövező kalapács
 • seprű, locsolótömlő
 • védőfelszerelések

Természetesen bizonyos feladatok igényelhetnek másféle, specifikus szerszámokat: térkő lerakása járdára vagy térkő lerakása fal mellé – ezek mind olyan esetek, amikor szükségünk lehet adott térkövek méretre vágására, ehhez például egy flex mindenképp kelleni fog.

Mielőtt elkezded a kertépítéssel kapcsolatos munkákat, látogass el a Praktikerbe!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!