Csúszásmentes otthon: így tegye biztonságossá otthonát!

Amikor lakást újítunk fel vagy új otthont teremtünk, nem mindig jut eszünkbe a dizájn, a színek és a tökéletes összhang megalkotása közben a megfelelő burkolóanyagok, burkolatok csúszásgátlási képessége. Pedig nagyon fontos, hogy figyeljünk erre a paraméterre, mert a háztartási balesetek nagy része pont a csúszásgátlás miatt következik be. Hogyan keressünk csúszásgátló burkolatot és mit tehetünk, ha utólag vesszük észre, hogy nagyon csúszik a lakás burkolata? Pár tippel segítünk előre gondolkodni, valamint utólag mérsékelni a már meglévő burkolataink és felületeink csúszósságát.

Hogyan válasszunk csúszásmentes burkolatot?

Az áruházakban sétálva elképesztően széles skála áll a rendelkezésünkre burkolóanyagok terén, szinte végeláthatatlan színű, mintájú és formájú burkolat kapható. A megfelelő anyag kiválasztásánál a csúszásmentesség legalább olyan fontos paraméter kell legyen, mint a szín.

A csúszásmentességet a nagyobb gyártók egy úgynevezett R skálán tüntetik fel, az alsó határ általában a 9-es, a felső a 12-es erősségű csúszásmentességi fokozat. Figyeljünk, mert nem feltétlenül jó stratégia, ha 12-est vásárolunk, hiszen a nagy csúszásgátlással bíró burkolólapok általában durvábban recézettek, így nehezebben is takaríthatók.

Az általános csúszásmentességi fokozatok

R9 – általános felhasználásra.
R10 – csúszásmentes
R11 – fokozottan csúszásmentes
R12 – nagyon erősen csúszásmentes (ipari felhasználásra)

Sok olyan burkolóanyagot gyártó cég van, amely nem vizsgáltatja be a burkolóanyagát, és ezért nincsen R skála szerinti jelölés, de ez nem azt jelenti, hogy nem csúszásgátló a lap. Ilyenkor egy nagyon egyszerű módszerrel tudjuk ellenőrizni, hogy csúszni fog-e a lap lerakás után vagy sem. A mázas, fényes burkolatok általában jobban csúsznak, mint a matt gránitőrlemény lapok. Nedvesítsük be az ujjunkat, majd húzzuk végig a burkolólapon. Ha a nedvesség hatására a burkolólapon végigszalad az ujjunk, akkor az alkalmatlan vizes helyiségben vagy konyhában való felrakásra. Gondoljunk csak bele, ha vizes lábbal lépünk ki a zuhanykabinból, vagy a mosogatásnál a burkolatra csöpög némi víz, és máris a műjégen érezhetjük magunkat.

Olyan burkolatot válasszunk, amely nedvességre nem csúszik, hanem kissé tapad, így tudjuk a legmegfelelőbbet kiválasztani!

Mit tegyünk, ha már adottak a körülmények és nem áll módunkban a burkolat és egyéb felület cseréje?

Sokféle megoldás létezik ilyen esetekre, több gyártó is kiegészítette termékpalettáját az utólagos csúszásmentesítésre alkalmas megoldásokkal.

A fürdőszobánk a lakás legjobban érintett helyisége, így kiemelten fontos, hogy felszereljük magunkat a különböző csúszásgátlókkal. Kaphatunk nagy tapadású fürdőszobai szőnyeget, de akkor sem kell kétségbeesnünk, ha a kád vagy a zuhanykabinunk csúszik. Ilyen esetekre többféle, a kád és a zuhany aljára helyezhető magas tapadású szőnyeg vásárolható, így a be- és kilépés teljes biztonsággal megoldható a legkisebb veszély nélkül. Ezekből a termékekből kapható fix méretű és vágható verzió is, így ha kisebb a felületünk, mint a vásárolt méret, egy ollóval könnyedén igényeink szerint tudjuk alakítani a csúszásgátlókat.

A nappalinkban nemcsak a papucsunk vagy a zoknink, de a szőnyegeink is meg tudnak csúszni, így ezek aljára vásárolható öntapadós csúszásgátló, amit ha a szőnyegünk alá beragasztunk, máris megszűnik a csúszásveszély.

A bútoraink elcsúszásának megakadályozására kapható a bútorok lábába beszúrható gumi- vagy filcfelülettel rendelkező megoldás, amely nagyon hatékonyan teszi a dolgát.

A csúszós lépcsőnk fokainak szélére ragaszthatunk ipari ragasztófelülettel ellátott csúszásgátló szalagot is. Nem kell mást tennünk, mint a lépcső élénél a lépőfelületre teljes szélességben felragasztani, s máris megkapaszkodik benne a legvizesebb cipő is, illetve egy kiadós eső után sem esünk el, amikor kilépünk a házból.
Láthatjuk, hogy számtalan nagyon hatékony megoldás létezik otthonunk csúszásmentesítésére, így nem kell megijednünk, ha utólag szembesülünk azzal, hogy csúsznak a burkolataink.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!