Banner

Leheljen új életet a régi felületekbe finomcsiszolóval!

Lassan ugyan, de közeledik az ősz, ilyenkor érdemes körülnézni a ház körül található fafelületeken, lambériákon, kerti bútorokon. Ha az idő vasfoga kikezdte a fa felületét vagy akár csak az esetleges vízgátló lakkréteget, bizony érdemes megelőzni a nagyobb bajt, és felületkezeléssel megóvni értékeinket az esős, nedves időszak kártékony hatásaitól.

Nagy segítségünkre lehetnek ebben a csiszoló- és egyéb famegmunkáló gépek, amelyek közül most a gyalu- és felsőmaró gépet vesszük górcső alá. Az első ránézésre egyszerű működésű gépeknek rengeteg hasznos funkciójuk van, amelyek segítségével precízen és pontosan újíthatjuk fel és munkálhatjuk meg a kívánt fafelületeket.

A régi festék- és lakkrétegek, illetve a felső korhadt rétegek leghatékonyabb eltávolító eszköze a gyalugép. Nagyon gyorsan és hatékonyan birkózik meg akár az egyenetlen fafelületekkel is, forgó vágófeje a kívánt mélységben távolítja el a sérült és korhadt felületeket.

A gyalugépek legfontosabb jellemzői:

Gyalulási szélesség: vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy milyen széles fafelületekkel akarunk majd dolgozni, és így kiválasztani az általában 30-50 cm-es gyalulószélességű gépet.

Késsebesség: a kés sebességével a gépünk gyorsaságát tudjuk beállítani, így hasznos funkciója a gyalugépnek az állítható és így az adott felülethez alkalmazkodó fordulatszám.

Gyalukések: a gyalugépekben több, általában 2-5 kés található a precíz megmunkáláshoz. Minél több kés van egy gépben, annál gyorsabban működnek és egyenletesebb felület érhető el velük, mivel több rezgés érkezik a késekről, mint az alacsonyabb késszámú társaikról.

Teljesítmény: a gyalunak minél nagyobb a wattmennyisége, annál nagyobb az ereje. Persze annál többet is fogyaszt, de ez nem adhat okot arra, hogy megelégedjünk egy kis teljesítményű géppel.

Amikor már nem elégszünk meg azzal a famegmunkálási tapasztalattal, hogy derékszögben vagy szögben meg tudjuk munkálni a fafelületet, akkor segítségünkre lehet a felsőmarógép. Ennek a gépnek a segítségével szárnyalhat a fantázia, és gömbölyíthetünk, éleket formázhatunk, hornyot vághatunk vagy akár kivághatunk egy konyhai munkalapot is.

A felsőmarógépek főbb jellemzői:

Marásmélység: vásárlás előtt alaposan gondoljuk át, hogy milyen mélyen szeretnénk majd dolgozni a fában, mert ez a paraméter a maximális mélységet jelöli, így az egyik legfontosabb szempont a kiválasztásnál.

Fordulatszám-előválasztás: mint a gyalugépnél, ez a paraméter a marógép sebességét adja meg. A piacon található, felső kategóriába tartozó gépeknek szabályozható a fordulatszámuk, így ez a legjobban alkalmazkodóvá teszi a gépet az adott fafelülethez, amely maximálisan képes kiszolgálni az igényeinket.

SDS: az ilyen rendszerű gépeknél szerszám nélkül cserélhetők és felhelyezhetők a másolóhüvelyek, így gyorsan és kényelmesen váltogathatunk feladat szerint a sablonok között.

Maróasztal: a maróasztal nagy hasznunkra lehet, hiszen a segítségével a gépünket fejjel felfelé is rögzíthetjük, így könnyítve meg a munkánkat.

Teljesítmény: a marógép teljesítménye wattban van megadva, így a magasabb szám ebben az esetben is erősebb gépet takar.

Fordulatszám: állítható fordulatszámmal különféle felületeket munkálhatunk meg precízen, így érdemes olyan gépet választanunk, ahol ez a paraméter szabályozható.

Méret és súly: ugyancsak fontos paramétere a kiválasztásnak, hiszen ha éppen nem maróasztalba van befogatva a gépünk, akkor a saját kezünkkel kell megtartanunk a gép súlyát a teljes munkafázis alatt, így mindenképpen a saját igényeinket vegyük figyelembe ennél a jellemzőnél.

%%TERMEK_AJANLO_617%%

Láthatjuk, hogy az egyszerűnek tűnő gépek sokféle paraméter mentén szolgálják ki az igényeket, így alaposan megfontolandó a vásárlás előtt, hogy milyen jellemzőből engedünk esetleg egy másik előnyére. Ám megéri a fáradozásunk, mert egy jól megválasztott famegmunkáló gép hosszan elkísér minket a ház körüli munkálatokban.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!