Minden amit érdemes tudni az átfolyós elektromos vízmelegítős csaptelepekről

Talán mindannyian találtuk már magunkat olyan helyzetben, amikor zuhanyzás közben váratlanul – szinte egy másodperc alatt – elfogyott a meleg víz. Nem túlzás azt mondani, hogy otthonunk alapvető komfortérzetéhez a megfelelő melegvíz-ellátás elengedhetetlen. Ehhez alaposan át kell gondolni, hogy honnan és milyen formában szerezzük a meleg vizet. Cikkünkben beavatunk az átfolyós vízmelegítős csaptelepek rejtelmeibe!

Átfolyós elektromos vízmelegítős csaptelep konyhai mosogatóhoz

Hogyan működik az átfolyós vízmelegítő csaptelep?

Először fontos tisztázni, hogy nemcsak átfolyó rendszerű, hanem víztárolós vízmelegítő is létezik, ezek javarészt kapacitásukban nagyobbak, valamint a bekötés és működés logikájában különböznek: nem csak akkor fűtik a vizet, amikor meleg vízre van szükséged. Abban viszont hasonlítanak, hogy a víz hőmérséklete is szabályozható, bizonyos esetben pedig teljesen automatikus fűtésszabályozással rendelkeznek.

Az elektromos vízmelegítő csaptelep előnyei

Mi a teendő, ha nincs lehetőséged felfűteni a vizet; például egy hétvégi házban vagy garázsban, ahol hiányzik a szükséges infrastruktúra? Ha vízvezeték és áram van, akkor szinte biztos, hogy egy elektromos vízmelegítőre van szükséged! Könnyű beszerelni, nem igényel nagy beruházást, a kisebb vízigényű feladatokat pedig tökéletesen kiszolgálja akár akár 60 °C-os hőmérsékletig, így nem kell a hideg vízzel bajlódnod!

Az elektromos vízmelegítő csaptelep hátrányai

A legnagyobb probléma, hogy ezzel a technológiával nem áll rendelkezésedre korlátlan mennyiségű meleg víz, ha pedig elfogyott, akkor pár másodperc erejéig azért türelmesnek is kell lenni – nem egyik pillanatról a másikra fűti fel a fizet. Habár javarészt kompromisszumos megoldásként szoktak tekinteni a vízmelegítőkre, az is tény, hogy nem a leginkább esztétikus megoldás.

Létezik meglévő csapra szerelhető vízmelegítő is

Az átfolyós vízmelegítőkön belül is létezik még két további kategória: zárt és nyílt rendszerű. A nyílt rendszerű kivitel esetében nem mindig köthetőek össze a meglévő csaptelepekkel. A zárt rendszerű vízmelegítők viszont bármilyen csapteleppel beköthetőek, a beszereléssel kapcsolatos mesterfogásokat a használati útmutatón mindig feltüntetik.

Vízmelegítős mosogató csaptelep konyhai használatra

Az átfolyós csaptelepek tulajdonképpen konyhai jellegű feladatokra lettek elsősorban kitalálva, mivel relatív nagy áramfelvétel mellett csak kisebb mennyiségű víz felmelegítésére alkalmasak. Éppen ezért konyhai használatra ideális!

Átfolyós elektromos vízmelegítő zuhanyzáshoz, fürdőszobába

Egy átlagos átfolyós vízmelegítő 2 liter vizet egy perc alatt csupán 20-25 fokkal tud melegíteni, ezért zuhanyzáshoz vagy fürdéshez tárolós vízmelegítőt, köznyelven bojlert érdemes beszerezni – a tárolós vízmelegítők kínálatában is vannak nyílt és zárt rendszerűek.

Az átfolyós vízmelegítő csaptelep bekötése

A nagyobb vízmelegítők bekötése már haladó feladatnak számít, de nincs szükséged komolyabb eszközökhöz a telepítéshez. Természetesen a termékekhez tartozó használati utasítás szerint célszerű eljárni, mivel lehetnek gyártó és gyártó között eltérések, de általánosságban hasonló lépéseket kell követni. Ha elromlott a vízmelegítőd vagy újat szerelnél be, a munkafolyamatban nem lesznek nagy eltérések! 

  1. Először is fúrd fel a keretet, ehhez csavarokra, tiplikre és fúrógépre lesz szükséged!
  2. A keretbe való beillesztés után szereld be a visszafolyásgátlót a termék és a szerelvény, valamint a fő vízcsap és szerelvény közé!
  3. Csatlakoztasd a nyomótömlőt a fő vízcsaphoz!
  4. A T-idomon keresztül kösd be a nyomótömlőhöz a hideg vizes vezetéket!
  5. Csatlakoztasd a hideg és meleg víz vezetékeket a szerelvény megfelelő kimenetéhez – ne felejtsd el használni a mellékelt tömítéseket!
  6. Feszültségmentes állapotban csatlakoztasd az áramkörre!
  7. Végezetül töltsd fel vízzel, csak utána kapcsold be!

Nézz körül a Praktiker kínálatában, ahol átfolyós vízmelegítőket és bojlereket egyaránt megtalálsz!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!