Banner

Ajtókilincs és kilincscím

Ajtókilincs és kilincscím - segítünk a választásban, hogy sokáig élvezhesd otthonodban az odaillő ajtókiegészítőket! 

Ajtókilincsek fajtái

Milyen kilincsek vannak jelen a piacon és melyik illik a saját lakásunkhoz? A választás nem minden esetben csak esztétikai kérdés, hiszen adott az ajtó és a zár típusa, a különböző kilincseknél eltérő telepítési és javítási eljárások vannak.

ajtókilincs

Beszélhetünk ajtókilincsekről és ablak-, illetve teraszkilincsekről is. Az ajtókilincsek alapvetően két fő alkatrészből állnak: a kilincsfogantyúból és a kilincsrozettából. Ez alatt található a kilincslyuk, amelyet sok esetben kilincslyuktakaró rozetta borít. A kilincsrozetta gyártó és stílus alapján sokféle lehet, vásárolhatunk kör, négyzet, ovális vagy egyéb mintázatú, alakú rozettát, ebben csak a fantáziánk és a pénztárcánk szabhat határokat. Természetesen a kilincszár típusa is meghatározza a kilincs kialakítását – a legtöbb üzletben a normál kulcsos, hengerzáras (vagy más néven cilinderzáras) és toalettzáras verzió közül választhatunk. A normál záras kilincseket általában beltéri ajtókon helyezzük el, a hengerzárasokat pedig bejárati ajtókra tesszük. A toalettzáras kilincsek a mosdók és fürdőszobák ajtaján vannak felszerelve.

Léteznek különleges kilincsek, amelyeket speciálisan beltéri ajtókhoz árulnak, ún. magánéletet biztosító kilincsek, amelyek tulajdonsága, hogy nincs rajtuk lyuk, a zárást egy rekesszel vagy gombbal lehet biztosítani. A biztonsági kilincseken a külső oldalon nincs fogantyú, tehát kulcs nélkül csak belülről lehet kinyitni őket.
A rögzítés típusát illetően megkülönböztethetünk csavarok nélküli, könnyen elfordítható kilincseket, külső vagy rejtett rögzítőelemes kilincstípusokat. A külső rögzítőelemes kilincsszerkezetek tulajdonsága, hogy könnyen szétszerelhetők, hiszen az alkatrészei kívül vannak. A rejtett rögzítőelemes típusnál sajnos több energiát kell belefektetnünk a szerelési vagy javítási műveletekbe, itt érdemes szakember segítségét kérni.

A technikai tudnivalókon túl az is árnyalja a kilincs választást, hogy sokféle stílusú és anyagú termék található a boltokban. Vehetünk olcsó és praktikus műanyag kilincset igen gazdag árnyalatokban, de nagyon népszerűek a rusztikus kialakítású fémkilincsek, az amerikai, a madeira kilincsek és még sorolhatnánk a dizájntermékek hosszú listáját. Nagyon szépek az antikolt, barokkos hatású rézkilincsek is, ezek sosem mennek ki a divatból.

Kilincscím kiválasztása

A kilincscím magát a fogantyút, az alatta lévő rozettákat és az egész fémlapot jelenti, amire ezek felfekszenek. A megfelelő választás titka, hogy mindig vegyük figyelembe az ajtózár szerkezetét és a kilincscímen található két lyuk közötti távolságot. Ezt a méretet a kilincstengely közepe és a kulcslyuk felső körének közepe közti távolság határozza meg. Ennek megfelelően beszélhetünk rövid és hosszú címes kilincsekről. Hosszú címest akkor érdemes választanunk, ha a zárszerkezetünk az ajtóban kb. 55 mm-es. Ennél a méretnél jellemző, hogy a különálló rozettás termékek az ajtóra felszerelve nem nyújtanak túl harmonikus látványt, mert a kilincsrozetta és a zárrozetta túl közel van egymáshoz.

Reméljük, cikkünk segített tájékozódni a kilincsek és zárak világában, és sikerül kiválasztanod az otthonodhoz leginkább passzoló terméket!

Kövesd a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!