Linóleum előnyei és hátrányai

A linóleumról szinte már mindenki hallott, de mégsem árt tisztázni néhány kérdést – először is, hogy miből készül, és miért éri meg a linóleumot választani! Rövid cikkünkbe mindezekre kitérünk!

Miből készül a linóleum?

Habár sokan úgy tudják, hogy a PVC burkolatok és a linóleum ugyanaz, a helyzet nem ennyire egyszerű! A linóleum alapja a lenolaj, amit aztán természetes gyantával, mészkővel, parafa- vagy faliszttel, titán-oxiddal és természetes színezőanyagokkal kevernek, ez kerül végül egy hordozóra. Ezzel szemben a PVC egy „egyszerű” műanyag, az egyik leggyakrabban gyártott műanyagtípus.

Linóleum padló

Előnyök

Legfőbb előnyök között vízzáró tulajdonságát szokás említeni, ebből következik, hogy tisztítási is remek. Nem kell félni attól, hogy takarítás közben kárt teszünk benne, például feláztatjuk. Persze a durvább anyagú takarító eszközökkel csínján kell azért bánni! További előnyei közé tartozik, hogy puha anyag lévén könnyű vele dolgozni, méretre szabni, nem utolsósorban pénztárcabarát burkolat! Kedvelt anyagról van szó, ennek köszönhetően számtalan stílus és szín közül válogathatunk már.

Hátrányok

Mivel puha anyagról van szó, ami a lábnak jó hír, a felület strapabírósságának kevésbé: könnyen felkarcolódhat, megkophat. Mivel a pótlása olcsó, kevésbé nagy probléma, mint egy drága csempénél, viszont ha egyszer megkopott, összekarcolódott, akkor nincs visszaút. Ezért találták ki a  linóleum felületkezelését!

Nézz körül a Praktiker kínálatában, ahol többféle linóleumból válogathatsz!

Hogyan védjük a linóleumot?

Mivel a kopás és karcolódás tipikus probléma a linóleum esetében, kifejlesztettek egy úgynevezett polimer felületkezelést. Ez tulajdonképpen egy bevonat, ami egyfajta védőréteget képez, így kicsit keményebb, ellenállóbb lesz a felület. Ettől függetlenül célszerű olyan takarítóeszközökkel dolgozni, amik a lehető legkevésbé sem karcolnak, ilyenek lehetnek a „felmosó mopok”, amik finom szálakból készülnek.

Linóleum lerakása

Linóleum lerakása

Korábbi cikkünkben pontos lerakási útmutatót találhattok, de szerepeljen itt kedvcsinálóként egy rövid összegző:

  1. Előkészítés
  2. Akklimatizáció
  3. Vágás
  4. Illesztés
  5. Hegesztés

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!