A lazúrozás menete: vékonylazúr vagy vastaglazúr?

A természetes anyagokból készült bútorok és nyílászárók szépségének megőrzése fontos feladat: erre lettek kitalálva a különböző faápolók, lakkok és festékek. Ide tartozik a lazúr is, amit cikkünkben most jobban megvizsgálunk. Mi a lazúr festék? Mikor kell vékonylazúrt használni? Mi a pontos rétegrend? Ezekre a kérdésekre mind válaszolunk!

Vékonylazúr fa felületen

Mi az a lazúr festék?

A faanyagokat – legyen szó kültéri fabútorról vagy nyílászáróról – olyan hatások érik, amik felületüket, akár struktúrájukat is roncsolják: napsütés, eső, szél, gombák és egyéb kártevők. A lazúr festék úgy biztosít védelmet, hogy a fa természetes mintázatát, erezetét kiemeli, így nem képez a felületen egy matt fedőréteget.

Mi a különbség a vékony- és vastaglazúr között?

Elsődleges különbség – ahogy nevéből is lehet sejteni –, hogy különböző vastagságú réteget képeznek a fa felületén. Éppen ezért a vékonylazúr jobban láttatja a fa mintázatát, a vastaglazúr pedig kicsit opálosabb hatást eredményez. Ugyanakkor nemcsak esztétikai, hanem funkcionális különbségek is vannak!

Mikor kell vékonylazúrt használni?

A lazúrokat különböző szerkezetű anyagokra fejlesztették ki, kifejezetten rugalmas anyagról van szó, ezen tulajdonsága miatt a vékonylazúrt nem mérettartó fa felületeken célszerű használni. A fa felületén vékony réteget képez csak, inkább mélyebben beszívódik a fába, hangsúlyozza a fa erezetét. És mi számít nem mérettartónak? Kerítés, gerendák, lambériák, zsalugáterek, de kerti bútor festése lazúrral is megoldható.

Mikor kell vastaglazúrt használni?

A vastaglazúr testesebb vízzáró réteget képez a fa felületén, a megfelelő eredmény érdekében a fa teljes felületét egyenletesen kell kezelni. Elsősorban a mérettartó faszerkezetekre ajánljuk, ilyenek az ajtók és ablakok, különböző faburkolatok. Hátránya, hogy a filmréteg sértetlen és összefüggő formában tud csak teljes védettséget nyújtani, apróbb hibák vagy sérülések esetén elkezdhet „hámlani” a réteg. Ha viszont jó munkát végeztünk, akkor tartós, könnyen tisztítható felületet kapunk!

Kültéri és beltéri lazúr

Természetesen léteznek már univerzális lazúrok is, de kültéri és beltéri lazúrok között azért lehetnek kisebb-nagyobb különbségek. Ilyen például az UV védelemmel való ellátottság, ami természetesen a kültéri lazúrokra jellemzőbb. Persze vannak olyan praktikus szempontok, amik miatt egy kültéri lazúrt nem szabad beltéren használni, ilyen például a mérgezőanyag tartalma. Bizonyos toxikus koncentráció felett egészségre káros lehet a beltéri alkalmazás – ezekről minden esetben tájékozódjunk a termékek csomagolásáról!

A lazúrozás menete

Korábban már említettük, hogy bizonyos gyártó termékei között találhatunk univerzális termékeket, de fontos leszögezni, hogy a legtöbb lazúrnak nem árt valamilyen alapozás, használhatunk akár favédőszert, hogy megakadályozzuk a penészedést, és védelmet biztosítsunk a rovarok támadásai ellen.

  1. Kezdjük csiszolással és portalanítással! A lazúr csak tisztított és enyhén érdes felületen fog kellőképpen megtapadni.
  2. Ha vannak felületi hibák, fajavítóval igazítsuk ki, majd csiszoljuk újra a problémás területeket!
  3. Jöhet a festés!
  4. Az első réteg száradása után szükség lehet még festésre – a festett rétegek között mindig csiszoljunk!

Fontos megjegyezni, hogy általában több rétegben, szám szerint 2-3 rétegben kell lazúrozni a tökéletes végeredmény érdekében. Hogy pontosan mennyire is lesz szükség, azt csak száradás után tudjuk megállapítani, éppen ezért ne siettessük a munkát, várjuk ki a száradási időt!

Rétegrend és eszközök

Ahogyan kiderült a fenti lépésekből is, mindig csiszolással kezdünk és festéssel zárunk, igény szerint használhatunk „nulladik lépésként” alapozót, valamint zárhatjuk a feladatsort valamilyen speciális olajjal. Az olaj hozzájárul a fokozott vízlepergető képességhez. Eszközök tekintetében, amire szükségünk lehet: csiszolópapír, fajavító, spakli, a festéshez pedig ecset vagy festékszóró.

Kedved támadt a lazúrozáshoz? Nézz körül a Praktiker kínálatában! 

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!