Konyha, nappali, étkező egyben

Konyha, nappali, étkező egyben – Ötletek, inspirációk a praktikus és esztétikus megoldásokhoz. Egy ötven négyzetméter körüli alapterületű lakásban jó megoldás lehet nyitott nappali térben gondolkozni.

Ma, amikor ritkulnak a személyes találkozások, amikor egyre kevesebb hely áll rendelkezésre az otthon kialakítására, a nagy nappali és a tágas étkező (mint család-, barát- és vendégváró tér) a háttérbe szorul, egyre kisebb lesz, és gyakran az úgynevezett amerikai konyhás otthonokba olvad össze a konyha, az étkező, és a nappali funkciója. A jó hír, hogy néhány okos trükkel ezekbe a kis terekbe is tudunk életet lehelni, hogy aztán újra megszülessen az a hely, ahol a család összeülhet. 

konyha, nappali, étkező egyben

Amerikai konyhás megoldások

A konyha, mint leválasztott, különálló helyiség, az iparosodás terméke volt, hogy a szagokat, a rendetlenséget, a mosatlan edényeket egy külön térbe zárják. A modern kor emberének erre már nem volt szüksége (később lehetősége), ő a kényelmet, a praktikumot és a megfizethető megoldást választotta, ahol a főzés, az étkezés, a csevegés, az italkészítés egyidőben, és egy térben zajlik, és szupergépek (mosogatógép, szagelszívó) gondoskodnak a kellemetlen feladatokról. Vagyis az igény és a rendelkezésre álló alapterület teremtette meg az amerikai konyha műfaját, ahol – ha okosan csinálják – úgy olvad egybe a konyha, az étkező és a nappali, hogy annál kényelmesebbet elképzelni sem tudnánk. 

Ötletek

A három helyiség összevonása nem feltétlenül jelenti azok fúzióját, a dizájn, a stílus és a textúrák igenis különbözhetnek. Íme, néhány tipp a harmónia megteremtésére:

konyha kiemelése

Kiemelés: a konyha leválasztását sokan úgy oldják meg, hogy a konyhaszintet egy pódium segítségével megemelik. Ez a megoldás azonban csak akkor működőképes, ha a belmagasság megfelelő.

nappali konyha étkező egyben

Különböző burkolatok: a terek elválasztásának leggyakrabban alkalmazott módja, ha különböző színű, textúrájú, mintázatú vagy alapanyagú burkolólapokkal variálunk.

Sziget: a konyhasziget számtalan formája áll rendelkezésre ahhoz, hogy a tereket finoman elszeparáljuk egymástól. A sziget lehet gyűrű alakú, lehet az étkezőasztal meghosszabbítása, vagy éppen egy bár.

konyha nappali étkező egyben

Falrészrészek: Mielőtt teljesen elbontanánk a konyhát és a nappalit összekötő falat, képzeljük el, milyen lenne, ha meghagynánk a fal egy részét, ami lehet szögletes, lehet íves.

kicsi lakás megvilágítás

Fények: A nappali, étkező és a konyha leválasztásának egy további lehetséges formája, ha a fény segítségével rejtjük el vagy épp hangsúlyozzuk azt a helyiséget, amit láttatni szeretnék. A plafonra vagy egy képre irányított fényforrás, netán a stukkó mögé rejtett fénycsík segítenek abba az irányba terelni a tekintetet, ahova szeretnénk. Ha ehhez az eszközhöz nyúlunk, érdemes szem előtt tartani, hogy a direkt és a szűrt fény harmóniája megmaradjon.

konyha, nappali, étkező egyben

Színek, dizájn, stílus: Ha eldöntöttük, hogy a három helyiségnek főszerepet vagy mellékszerepet szánunk, jöhet a következő lépés, a terek precíz megtervezése. Amennyiben a konyhát kizárólag főzésre használjuk majd, érdemes azt visszafogott, minimális stílusban kialakítani, és csak annyira felszerelni, hogy e funkcióját be tudja tölteni. Amennyiben a konyha, az étkező és a nappali egy nagy egészet alkotnak, érdemes mindhárom tér esetében ugyanahhoz a tónushoz és stílushoz nyúlni.

Kövesd a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!