Banner

Konyhai elszívók: tíz szempont, amit vásárlás előtt tudnia kell!

Könnyen azt gondolhatjuk, hogy mindent tudunk a pára- vagy szagelszívóról, hiszen majdnem minden ismerősünknél van ilyen, és már láttuk működni a tűzhely fölé beszerelt masinát. Mi is lehet, bonyolult ebben a szerkezetben? Van benne egy ventilátor, ami elszívja a tűzhely fölül a szagokat, igaz? A valóság ennél azonban jóval bonyolultabb. A gyártók ádáz harcot vívnak a vásárlókért, a különböző paramétereket finomítva vagy erősítve. De mik ezek a paraméterek és egyáltalán hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő elszívót?

elszívó

Külső kivezetésű vagy belső keringtetésű elszívók

Ezt a funkciót a helyi adottságok fogják eldönteni. Ha van módunk kivezetni a konyhai elszívónk csövét a szabadba, akkor csak egy egyszerű fémszűrővel ellátott modellt kell vásárolnunk. Ebben az esetben a szűrő csak az elszívómotor elzsírosodását fogja meggátolni. A külső kivezetésű modell alkalmas arra, hogy szag- és megfelelő páraelszívóként is üzemeljen.

Ha belső keringtetésű modellt választunk, mert nincs módunk kivezetni az elszívócsövet a konyhából, vagy utólagosan vásárolunk, akkor aktív szénszűrővel kiegészített szagelszívót kell vásárolnunk. Ez utóbbi az elhasznált levegőt nem a ház falán kívülre, hanem a belső légtérbe vezeti vissza, de ezt megelőzően az aktív szenes szűrő a kellemetlen szagokat is megszűri. Az aktív szenes szűrők átlagos élettartama 3–6 hónap, ezután cserére szorulnak, ezeket megtisztítani nem tudjuk.

%%TERMEK_AJANLO_675%%

Az elszívási technológia

Általában az ár dönti el, illetve a megkívánt teljesítmény, hogy egy- vagy többmotoros elszívót választunk magunknak. Vannak olyan modellek is, ahol az elszívómotor a berendezésen kívül helyezkedik el, de ennek a beszerelési költsége igen magas, így csak ritkábban esik rá a választás.

A modern elszívók úgynevezett perimetrikus technológiával üzemelnek, ami annyit tesz, hogy a sütő körül légterelők segítségével légfüggönyt hoznak létre, így minimalizálják a szagok és a füst elszivárgását a lakásban található légmennyiségbe.

Megvilágítás az elszívókban

Sokféle megoldással találkozhatunk, általában a praktikum és a dizájn az a két jellemző, amely különböző mértékben megjelenik a készülékekben. Fókuszáljunk a praktikumra és alaposan nézzük meg, hogy milyen világítási rendszer van beépítve az elszívóba. A mai legmodernebb, LED-es megoldások mellett fénycsöves és izzós elszívók is kaphatók a piacon. Érdemes megnéznünk, hogy mennyire lesz egyszerű cserélnünk az izzót vagy a fénycsövet, mert egyes típusoknál ezt csak szakember tudja megoldani a csere bonyolultsága miatt.

elszívó

A beépítési magasság

Általánosságban elmondható, hogy az elszívó optimális beépítési magassága a főzőlaptól vagy a tűzhelytől 65-75 cm. Óvatosan válasszunk beépítési magasságot, mert a túl alacsonyra szerelt elszívót a gázüzemű tűzhelyből nagyon forró levegő érheti el, míg a túl magasra szerelt készülék az elszívás hatásfokát nagyban lerontja.

Fixen beépített, vagy teleszkópos elszívó

A két fajta között az alapvető különbség annyiban rejlik, hogy míg az előbbi mérete nem változtatható az inaktív időszakban, addig a teleszkópos elszívók összecsukhatók, így helytakarékosabbak és a lefejelés veszélye is minimálisra csökkenthető.

A keringtetett légmennyiség

Ennek a paraméternek a helyes megállapításához gondoljuk át a saját főzési szokásainkat, illetve próbáljuk meg megbecsülni a konyhánk méretét. Amennyiben szűkebb, kisebb a helyiség mérete, vagy csak ritkábban sütünk-főzünk a konyhában, úgy választhatjuk a kisebb teljesítményű készülékeket. Ezeknek az elszívóknak az átlagos óránkénti keringtetett légmennyisége 150-400 köbméter környékén van.

Amennyiben nagyobb méretű a konyhánk és a kihasználtsága magasabb, úgy válasszunk a nagyobb teljesítményű készülékek közül. Érdemes a szükségesnél nagyobb teljesítményű készüléket kiválasztanunk, mert az elhasználódással és a légutak lassú eltömődésével az elszívónk teljesítménye is csökken az évek során.

Láthatjuk, hogy az egyszerűnek tűnő pára- és szagelszívók milyen bonyolultak és mennyire időigényes lesz a kiválasztásuk. Tájékozódjunk és böngésszük át a nagyáruházak weboldalát, így előre ki tudjuk szűrni a számunkra legfontosabb és a pénztárcánkhoz legjobban illő típusokat.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!