Fűtési rendszer, radiátorok légtelenítése házilag

Beköszöntött a téli szezon és minden háztartásban elindult a fűtés. Különböző okoknál fogva előfordul, hogy a radiátorunk nem vagy csak részben fűt, esetleg halljuk, hogy kering benne a levegő. Ebben a cikkben a legáltalánosabb megoldásokkal foglalkozunk, illetve kitérünk azokra az esetekre, amikor már biztosan szerelőt kell hívnunk.

Mindenekelőtt, ha hideg egy radiátor, akkor ellenőrizzük, hogy a több helyiségben működik-e a fűtés rendesen, és csak helyi hibáról van-e szó, vagy az egész lakásban leállt a rendszer. Ilyenkor természetesen a további teendők tekintetében nagyon nem mindegy, hogy panellakásban lakunk, vagy családi házban, hiszen csak a családi házas rendszerért tudunk többet tenni, a távfűtéses lakásoknál a hiba bejelentésén túl más dolgunk igazából nincsen.

Ha az egész lakásban hideg van, akkor a kazánunk nyomásmérőjén ellenőrizzük, hogy megvan-e a megfelelő üzemi nyomásunk, mert a legtöbb kazán a nyomás nagymértékű leesése esetén magától lekapcsol, és ilyenkor meleg vizünk sincs. Emellett ellenőrizzük, hogy a szobai termosztátunk is rendben üzemel, nem váltott-e át másik programra véletlenül, és ez okozza a lehűlést.

Ha a fűtési rendszerünkben levegő található, és automata légtelenítő van beépítve a legmagasabb pontokon, akkor a kapcsoljuk le a vízkeringtetést, és várjunk 5-10 percet, hogy az áramlás megszűnésével a fűtési rendszer önmagától légtelenedjen. Ilyenkor érdemes figyelnünk a nyomásmérőt, és ha a nyomás esni kezd, akkor utána kell tölteni a fűtési rendszerben található vízmennyiséget. Ilyen esetben a nyomás akkor esik le, ha a beszorult levegő távozik és a helyére víz tolul.

Ha csak egy radiátorunk nem működik, akkor érdemes megvizsgálnunk, hogy a radiátorszelepek nyitva vannak-e, vagy véletlenül elzártuk őket a fűtési szezon végén. Az olyan lakásokban, ahol alul-felül van radiátorszelep, az áramlást akadályozhatja az alsó szelep zárva maradása is.

Ha mindkét szelep látszólag nyitva van, akkor sem biztos, hogy magában a szelepházban nincs-e leragadva a szeleptányér. Főleg a termosztatikus radiátorszelepekkel felszerelt lakásoknál jellemző, hogy a radiátorszelep nyáron magas hőt érzékel, és lezár több hónapra, majd a fűtési szezon elindulásával már nem képes kinyitni, annak ellenére, hogy a szelep szabályozórésze nyitott állapotban van. Ilyen esetben mindenképpen hívjunk szerelőt, elképzelhető, hogy csere nélkül is megnyitható a szelep, de ezt a műveletet csak szakemberre bízzuk. Szaktudás nélkül szinte biztos, hogy katasztrófához vezet a próbálkozásunk, és eláztatjuk a parkettánkat vagy a szőnyegünket, rosszabb esetben a födémen keresztül az alattunk levő szintet is.

Ha nem termosztatikus a radiátorszelepünk, és nyitott állapot mellett nem vagy csak kevésbé fűt a fűtőtestünk, akkor joggal gondolhatunk arra, hogy levegős a radiátor. Ilyenkor vizsgáljuk meg a radiátorunkat, hogy a radiátorszeleppel ellentétes végén található-e beépítve manuális, kulcsos légtelenítő. Ha igen, akkor csak annyi a dolgunk, hogy a felső radiátorszelepet elzárjuk, majd egy kisebb méretű edényt a légtelenítő műanyag kivezető nyílásához tartva a hozzá való kulccsal, esetleg csavarhúzóval kismértékben megnyitjuk a légtelenítőt, és megvárjuk, amíg a levegő távozásakor tapasztalható sziszegő hang elnémul, és megjelenik a víz a légtelenítőnél. Ekkor az óramutató járásával megegyező irányban visszazárjuk a légtelenítőt, ezután kinyitjuk a radiátorszelepet, és a radiátor a szelep oldalától elkezd melegedni a keringés megindulásával. Abban az esetben, ha nincsen beépített légtelenítőnk, hívjunk szakembert, ne kezdjük el a radiátorszelep hollandiját megnyitni, mert ha például a felszereléskor kissé össze lett feszítve a kötés a radiátorszeleppel a helytelen kiépítés miatt, akkor a szelepen található menet és a hollandi szétugorhat, amelynek biztosan elázás lesz a következménye, mert az akár két szakember által összefeszített hollandi-radiátorszelep párost egyedül, szerszámok nélkül biztosan nem fogjuk tudni víznyomás ellenében összeilleszteni.

A fűtési rendszer, ezen belül is a radiátorok légtelenítése sok esetben kíván szakembert, fel kell tudnunk mérni, hogy mi az, amit mi is könnyedén, barkácskörülmények között is nyugodtan vállalhatunk, és melyik az az eset, ahol túl nagy a kockázat, és csak a szaktudás tud nekünk segíteni.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!