Banner

Tetőtéri ablak – kiválasztástól a beszerelésig

A korszerű tetőtéri ablakok ma már számos hasznos és modern kiegészítővel is kaphatók, összegyűjtöttük ezért a legnépszerűbb megoldásokat – és persze azt is, hogy milyen szempontok szerint álljunk neki a tetőtéri ablak beépítéséhez, valamint melyik tetőtéri ablak típus az ideális választás.

Velux tetőablak

Leggyakoribb tetőtéri ablak méretek

Számos tetőtéri ablak közül válogathatunk, de az első és legfontosabb kérdés mégiscsak az, hogy milyen méretű ablakra van szükség. Fontos tudni, hogy ez viszont nem csak ízlés kérdése, hiszen Magyarországon jogszabály írja elő, hogy a bevilágító felületnek – lakóhelyiség esetén – a hasznos alapterület legalább 10%-át el kell érnie! Éppen ezért, ha a népszerű, de nem túl nagy felületű 55x78 centiméteres tetőablakban gondolkozunk, akkor inkább kövessük a bölcs mondást: kétszer számolj, egyszer vágj!

Mindezek mellett célszerű arra is törekedni, hogy a födémszerkezet megbontása nélkül is beilleszthető tetőablakot válasszunk, így nemcsak sok felesleges munkától, de komoly anyagi kiadásoktól is megkímélhetjük magunkat. Idehaza a szarufák közti leggyakrabban használt távolság 80 centiméter körül van, így akár egy 78x140-es tetőablak is pont beilleszthető még.

Hasznos kiegészítők tetőtéri ablakhoz

Ha a tetőablak méretekkel sikerült dűlőre jutni, akkor a további funkciókkal érdemes számot vetni: hogyan is fogjuk használni az adott helyiséget? Ha például háló- vagy vendégszoba lesz, akkor a tetőablak árnyékoló gyakorlatilag elengedhetetlen kiegészítő. Hasonló a helyzet, ha jó időben éjszakára is nyitva szeretnénk hagyni az ablakot: ebben az esetben a tetőablakra még szúnyoghálót is célszerű vásárolni. Ha viszont a legelejéről kezdjük, és tetőtéri ablak beépítésére adnánk a fejünket, akkor első lépésként szerezzünk be egy tetőablak használati útmutatót, hogy megismerjük a legfontosabb adatokat!

Kapcsolódó olvasnivaló: Fa vagy műanyag? – Így válasszon ablakot!

Tetőtéri ablak beépítés szabályai

A kérdés, ami ebben a témában talán a legtöbbeket érint, hogy a tetőtéri ablak beépítése engedélyköteles? Sajnos nincs egyszerű válasz erre a kérdésre: attól függ. Abban az esetben, ha nem műemlék jellegű az ingatlan, a környező házak tetőterei is be vannak építve, illetve az építkezés nem jár szerkezeti változtatásokkal, akkor könnyen lehet, hogy nincsen építési engedélyre szükség. Persze ez nem jelenti azt, hogy szakemberek nélkül érdemes lenne belevágni – mindenképp kérjük ki hozzáértők tanácsát!

Tetőablak beépítése videón

Bármilyen munkálatról is legyen szó: Velux tetőtéri ablakok és kiegészítők beépítése, fa tetőablak gipszkartonozása vagy éppen vadiúj Lumica tetőtéri ablak – a vélemények megoszlanak, hogy miképpen érdemes nekilátni. Vannak, akik saját maguk belevágnak, de vannak olyanok is, akik nemcsak az állapotfelmérést, hanem a teljes munkát szakemberekre bízzák. Hogy miért? Mert a tetőablak beépítése bizony nagy odafigyelést és precizitást igényel! Figyelni kell a szigetelésre, illetve az esetleges párásodásra vagy penészesedésre, egy rosszul beépített tetőablak több bosszúságot okozhat, mint amennyit korábban megspóroltunk. Lássuk a lépéseket!

Szúnyogháló tetőablak

Legyen bármilyen professzionális egy nyílászáró, még a Velux tetőtéri ablakokhoz is jól jön egy szúnyogháló, hiszen a szúnyogokat semmilyen belső burkolat vagy profi szigetelés nem tart távol. Ha nyitva az ablak, akkor csak a szúnyogháló a megoldás! A szúnyoghálót rögzítőszalaggal vagy sínnel is fel tudjuk tenni, sőt, bizonyos szabványméretekhez elérhető már meglévő kerettel kialakított típus így.

Szúnyogháló tetőablakhoz

Árnyékolók, fényzárók, sötétítők, rolók

Mindannyiunk számára ismert a jól bevált technika: egy sötétítő függöny és egy fényáteresztő függöny kombinációja. Nem véletlenül terjedt el ennyire, tényleg költséghatékony, praktikus megoldásról beszélünk, de a tetőtéri ablakoknak a dőlésszöge eltérő, ezért más kiegészítőkre is lesz szükség.

Sötétítő tetőablakhoz

A zebra roló például nemcsak egy sötétítő roló, hanem árnyékoló roló is egyben, hiszen a lamellák állításával igény szerint változtathatjuk a beáramló fény mennyiségét. Ha fontos szempont, hogy az enyhe sötétítéstől kezdve a teljes árnyékolásig mindent tudjon a roló, akkor a sávos roló a jó döntés!

Érdekelnek a további roló típusok? Kattints ide részletesebb cikkünkért! 

A PVC roló bármilyen térben és enteriőrben elhelyezhető, hagyományos és tetőablakoknál is alkalmazható. Kétségkívül ezek a legelterjedtebb típusok, hiszen kedvező áruk mellett sok méretben elérhetőek, illetve könnyedén tisztán tarthatóak – az egyik legnépszerűbb márka, a Velux ablakaihoz is passzolnak.

Természetesen minden roló hőszigetelést biztosít, hiszen az ablak és a roló közé légréteg szorul, de a thermo roló kifejezetten a hőszabályozáshoz fejlesztették ki. Ez a speciális eszköz egyfelől megszűri a napsugarakat, másfelől pedig segít télen bent tartani a hőt. Bármilyen nyílászáróra felszerelve élvezhetjük áldásos előnyeit, amennyiben tetőablak rolón gondolkozunk, akkor mindenképp vegyük fontolóra, hogy thermo rolót válasszunk. A rezsink hálás lesz érte!

Fényzáró roló tetőablakhoz

Az új ablak beépítése engedélyköteles?

Amennyiben a felújítás az épület belsejére vonatkozik, azt – bizonyos különleges műemlékvédelmi helyzeteken kívül – szinte bármikor engedély nélkül megtehetjük. Persze ebben az esetben is van egy fontos szempont: ezeket a belső munkálatokat is csak akkor végezhetjük el, ha nem érinti a tartószerkezetet. Ha például egy szerkezeti falba szeretnénk egy nagyobb ablakot beépíteni, akkor már engedélyre lesz szükségünk. Megjegyzésre érdemes még a tetőtéri ablakok esete: amennyiben az épületünk további beépítésre alkalmas, nem kell külön engedélyt kérni, legyen szó tetőablak beépítéssel vagy anélkül. Ha viszont nincsen ilyen építési terv, dokumentáció vagy hivatalos jóváhagyás, akkor viszont nem ússzuk meg ezeknek a beszerzését!

A tetőtéri ablakhoz számtalan roló és árnyékoló között válogathatsz a Praktikerben!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!