Banner

Trapézlemez kerítés készítése házilag

A sokoldalú trapézlemez igazi klasszikus termék a kínálatban: egyaránt megoldható vele a tetőfedés, homlokzatburkolás, térelválasztás, de kerítést is könnyedén lehet belőle építeni! Rövid cikkünkben utóbbi mikéntjére térünk ki alaposabban, pár lépésben felvázoljuk, hogyan lehet egyszerűen, gyorsan és olcsón kerítést építeni házilag trapézlemezből!

Mi az a trapézlemez?

A trapézlemez egy könnyűszerkezetes építészeti eszköz, általában acélból készül, de polikarbonát vagy poliészter anyagból is szép számban kapható a trapézlemez. Mindezek mellett nemcsak anyagában, hanem színében és bordázottsági stílusában is többféle kivitel létezik, ilyen például a hullámos, más néven sinuslemez. Általában 110 cm szélességben kaphatóak, de természetesen további méretbeli opciók is vannak még.

Kerítéselem trapézlemezből

Miért előnyös akár kerítés építésére is?

Habár elsődleges funkciója a tetőfedés, úgynevezett száraz építési technikája miatt könnyedén telepíthető kerítésként – bizonyos értelemben a kerítéselemek közé is sorolhatnánk emiatt. A száraz építési mód tulajdonképpen annyit takar, hogy nincsen szükség a rögzítéshez habarcsra, ragasztóra, egyszerűen rögzíteni kell az elemeket egymáshoz. Nem mellékes az sem, hogy elenyésző anyagvastagsága miatt méretre vágni is könnyű, valamint mindkét oldala megegyező felületképzéssel lett kialakítva.

A trapézlemez kerítés összeszerelése, felrakás lépései

Fontos megemlíteni, hogy a trapézlemez rögzítéséhez minden esetben szükség van valamilyen kész vázszerkezetre, éppen ezért a következő pontokban azt is kifejtjük, hogyan lehet a legegyszerűbben kerítést építeni a nulláról.

Trapézlemezből készült kerítés

  1. Ássunk a kerítésoszlopoknak gödröket!
  2. Állítsuk bele a kerítésoszlopot, töltsük ki a fennmaradó helyet betonnal!
  3. Hegesszünk vízszintes irányba 20*20-as vagy 40*40-es zártszelvényeket!
  4. Rögzítsük a vízszintes zártszelvényekre a trapézlemezeket!

A szereléshez szükséges szerszámok

A szereléshez – amennyiben a kerítés vázszerkezete adott – tulajdonképpen csak egy fúrógépre van szükség, valamint kelleni fog még egy adag színazonos csavar is, erre a célra az önfúró csavarok a legjobbak.

Kövesd a Praktikert a Youtube-on is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!