Banner

Színek, amik jót tesznek a léleknek

A lakás kifestése sosem könnyű művelet: nem elég, hogy hatalmas rumlival jár, a megfelelő színeket is ki kell választani. Ez utóbbi pedig sokkal összetettebb folyamat annál, mint egyszerűen rábökni a színskálán egy tetszetős színre, a kiválasztott szín ugyanis hosszú időn keresztül hatással lesz a lelkiállapotunkra.

Nem kell követni a trendeket ahhoz, hogy az embernek szép otthona legyen, sokkal fontosabb, hogy olyan életteret alakítson ki magának, ahova jó megérkezni. Ennek egyik alapfeltétele a színválasztás, annak ugyanis nemcsak a bútorainkhoz, a szoba funkciójához és alakjához kell(ene) illeszkednie, de ahhoz a hangulathoz is, amit el szeretnénk érni vele.

Minden színnek megvan a maga pszichológiai értéke, vagyis minden szín – pozitív vagy negatív – hatást gyakorol ránk. Éppen ezért, amikor otthonunk színeit keressük, ismernünk kell az egyes színek „erejét”.

A piros az egyik legintenzívebb szín, ami megemeli az ember energiaszintjét, vérnyomását, szaporább lesz tőle a légzés és a szívverés. Ezt a színt akkor érdemes választani, ha fokozni szeretnénk az izgalmat. A nappaliban például felpezsdíti a társalgást, míg az előszobában egy nagyon erős első benyomást tesz. A hálószobában szintén emeli az izgalmi szintet, mivel azonban ezt a helyiséget legtöbbször este, lámpafény mellett használjuk, tompa árnyalata nagyon elegáns benyomást kelt.

A bíborvörös a legtöbb emberből irritációt vált ki, éppen ezért otthonunk dominás színeként nem ajánlott ezt választani.

A sárga szinte egyet jelent a napsütéssel és az örömmel, ami energizál és lelkesít, éppen ezért jó választás lehet a konyhában, az étkezőben vagy a fürdőben, illetve az olyan kisebb helyiségekben, mint a lépcsőház vagy az előszoba, a sárga ugyanis növeli a teret. Bár a sárga vidám szín, nem tanácsos, hogy otthonunkban ez a szín domináljon, lélektanilag ugyanis a sárga hosszú távon negatív érzelmeket (frusztráció, düh) generálhat. Egy sárga helyiségben az emberek sokkal gyorsabban veszítik el a türelmüket, a kisbabák pedig lassabban nyugszanak meg.

A kék csökkenti a vérnyomást, lassítja a légzést és a szívverést. Nyugtató hatása miatt előszeretettel használják hálószobákba, fürdőszobákba. A kék pasztellárnyalatai hűvös, barátságtalan érzetet kelthetnek, ez azonban melegebb árnyalatú kiegészítőkkel (bútorokkal, textíliákkal) ellensúlyozható. Azokban a helyiségekben, ahol jellemzően nagyobb társasági élet zajlik (nappali, konyha, étkező), érdemes a kék élénkebb árnyalataihoz nyúlni, ezek ugyanis nyugtató hatásúak. Ezzel szemben a sötétkék szomorú érzelmeket generál. 

A zöld szinte mindegyik helyiségben tökéletes választás, lélektanilag ugyanis ez a legnyugtatóbb szín. A konyhában a zöld harmóniát ébreszt, a nappaliban pedig növeli a kényelem, a melegség és az összetartozás érzését. A hálószobában a zöld segíti a relaxációt, a lecsillapodást.

A lila sötétebb árnyalatai (pl. padlizsán) drámai hatásúak, a luxus és a kreativitás szimbólumai, amik kiegészítő színként kiemelnek. Világosabb árnyalatai (pl. levendula, orgona) ugyanolyan nyugalmat hoznak a térbe, mint a kék.

A narancssárga ugyancsak energizáló szín, ami fokozza az izgalmat és a lelkesedést. A nappaliba vagy a hálószobába nem jó választás, egy edzőteremben annál inkább: a szín segít, hogy felszabaduljanak azok az érzelmek, amiket mozgás közben jó kiadni.

A semleges színek (fekete, szürke, fehér és barna) ereje rugalmasságukban rejlik, amiket a többi színnel keverve, kiegészítve érdemes használni. A feketéről például úgy tartják, hogy minden helyiségben szükség van rá, hogy földeljük a kiválasztott domináns színt, és hangsúlyozzunk azt.

%%TERMEK_AJANLO_237%%

Még több színes tér

A post shared by ELLE DECOR (@elledecor) on

A post shared by ELLE DECOR (@elledecor) on

A post shared by ELLE DECOR (@elledecor) on

A post shared by ELLE DECOR (@elledecor) on

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!