Banner

Hogyan szigetelj hatékonyan? 4+1 trükk régi ablakokhoz!

Számos háztartásban fűtési szezononként visszatérő probléma az ablakok szigetelésének kérdése. Habár a korszerű nyílászárók beszerelése a leghatékonyabb megoldás, költséges mivoltuk miatt nem mindenki engedheti meg magának. Éppen ezért összeszedtük azokat a praktikákat, amikkel látványos eredményt érhetünk el, hatásosan csökkenthetjük a fűtésszámlát. Következzenek az öt legjobb trükk – egyszerűtől a kicsit bonyolultabbig!

Régi ablak szigetelése

Kibélelős módszer

A kibélelős módszer lényege, hogy valamilyen kéznél lévő anyaggal a „huzatos” ablakréseket eltorlaszoljuk. Ehhez használhatunk bármilyen formakövető anyagot, csíkokra szaggatott újságpapírt vagy akár régi törölközőket is. Ennél a technikánál talán a méretre vágott habszivacs a legjobb, de nagy csodát azért ne várjunk tőle. Elsősorban akkor lehet ez megoldás, ha két ablak közé tudjuk betenni, szimpla ablaknál önmagában alkalmazva aligha fogja a kívánt hatást eredményezni.

Ablakfólia

A kibélelős módszert ablakfóliával is tudjuk kombinálni, így nemcsak a réseket, hanem magát az üveget is tudjuk szigetelni. Az ablakfólia nemcsak szigeteléshez, hanem a páralecsapódás csökkentéséhez is ideális választás. A csomagban kétoldalas szalagot is találunk, aminek segítségével könnyedén és gyorsan fel tudjuk ragasztani, semmilyen komolyabb szerszámra nem lesz szükségünk, de azért egy hajszárító kelleni fog. Ez a műanyag réteg kisimításához fog kelleni, hogy egyenletesre tudjuk igazítani!

Ablaktömítő szalag

Az ablaktömítő szalag – nevével ellentétben – nem csak ablakra és szigetelésre használható. Akár beltéri ajtók hangszigeteléséhez is jó lehet, de elsősorban persze az ablak hőszigeteléséhez használandó. Ehhez szintén nincs szükség eszközre, egyszerűen ollóval kell méretre vágni a szalagokat. Rugalmas habszerű anyagának köszönhetően többféle résmérethez használható, akár 5 mm széles réseket is be tudunk vele tömni –  műanyag és fa nyílászáróknál egyaránt használható!

Szigetelés nútmarással

A listánkban szereplő szigetelések közül ez a leginkább profi és tartós megoldás. A korábbiakhoz képest ezt csak és kizárólag fából készült ablakoknál alkalmazhatjuk, hiszen  a szilikonból készült szigetelőcsíkok behelyezéséhez egyfajta menetet, vájatot kell vágnunk az ablakkeretbe.

Első lépésként gyurmát kell tenni a szárny és a tok közé, és becsukni az ablakot, így fogjuk látni, hogy mekkora a légrés, amit szigetelnünk kell majd. Ezután leszerelhetjük az ablakszárnyakat, amibe felsőmaróval kell elkészíteni a vájatot. A szigetelőanyag behelyezését kézzel vagy behúzó görgővel is megtehetjük. Annak ellenére, hogy eszközigényes munkáról van szó, ez a leginkább időtálló megoldás, ha alapos munkát végzünk hosszú éveken át jó szolgálatot fog tenni. Továbbá az sem elhanyagolható szempont, hogy a maratás helyén többféle szigetelőcsíkot is alkalmazhatunk, így a kicsit deformálódott, vetemedett ablakokat is pontosan tudjuk szigetelni többféle méretű szigetelőcsíkokkal.

Régi ablak szilikonozása

Szilikon paszta

Utolsó helyen szerepel a szilikon paszta, amit előre leszögezünk, hogy az imént bemutatott technikák közül a legkevésbé ajánlunk. Ennek a legfőbb oka, hogy nem ablakszigeteléshez fejlesztették ki, a szilikon rövid időn belül megkeményedik, elveszíti a hőszigeteléshez szükséges rugalmasságát, ezért legfeljebb egy fűtésszezont tud kibírni. Nem utolsósorban azt is meg kell említeni, hogy a megkeményedett pasztát nem lesz könnyű utólag lekaparni – tartsuk észben, könnyen előfordulhat a sziloplaszttal történő szigetelésnél, hogy nagyobb kárt okozunk, mint hasznot!

Ha új ablakot, nyílászárót keresel, látogass el a Praktikerbe!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!