Banner

Gipszkarton, a lehetőségek tárháza

Ma már nincs is olyan építkezés, ahol ne lenne jelen az egyik legsokoldalúbban felhasználható alapanyag, a gipszkarton. Alkalmazása egyszerű, kevés kosszal jár és nem utolsósorban megfizethető. Elsősorban válaszfalak készülnek belőle, ám lehetőségeinek tárháza végtelen.

A gipszkarton egyik legnagyobb előnye, hogy szárazépítésre ad lehetőséget: szemben az olyan nedves építőanyagokkal, mint a tégla, a kő vagy a beton, gipszkartonnál száraz alapanyagokkal építhetünk, ami felgyorsítja és olcsóbbá is teszi az építést. A gipszkartont fém vagy fa tartószerkezetekre szerelik, glettelik és végül festik vagy tapétázzák. Legtöbbször álmennyezet és utólag felhúzott válaszfalak készülnek a gipszkartonból, amiből szép, egyenletes és stabil szerkezetet lehet építeni, de az építőanyag kreatív – olykor művészi – felhasználása is egyre nagyobb teret kap.

A plafonról lógó csillár helyett egyre többen álmodnak álmennyezetbe süllyesztett vagy a plafonnak keretet adó gipszkarton keret, vagy a plafonra erősített gipszkarton sziget mögé rejtett világítást. Ezekkel a megoldásokkal eltűnnek a vezetékek, a lámpák, mindössze az izgalmas fényár marad.

Reneszánszukat élik a különféle térelválasztó megoldások is. A paravánok, függönyök és épített falak mellett egyre többen választják a gipszkarton megoldásokat, amikkel praktikusan és igényesen leválasztható például az otthon kialakított iroda, egy kihasználatlan terület, egy intim szeglet vagy épp a mellékhelyiség.

A térelválasztókat sokan további funkciókkal is felruházzák, például könyvespolcot alakítanak ki, tárolóegységet vagy virágállványt készítenek belőle, de gipszkartonból bájos ülőalkalmatosságot is lehet építeni. Ez utóbbi megoldások már stabil alapszerkezetet igénylenek.

%%TERMEK_AJANLO_211%%

A gipszkartonnak a formák sem szabhatnak határt, ívek, szabálytalan alakzatok is megvalósíthatók belőle, ugyanis nagyon könnyen vágható, megmunkálható és alakítható. Gipszkartonhoz nyúlnak azok a tervezők is, akik látványos tévéfalat – vagy médiafalat – akarnak építeni, amely izgalmas keretet ad a házimozinak, hiszen nemcsak a vezetékeket tünteti el, de a hangfalaknak is ideális helyet biztosít.

Természetesen a bonyolultabb szerkezetek kivitelezését érdemes szakemberre bízni, de rengeteg megoldás saját kezűleg is elkészíthető.

Íme néhány kreatív ötlet:

A post shared by Drywall Nation (@drywallnation) on

A post shared by pezhman (@knauf.ghorbani) on

A post shared by CSR Gyprock (@csrgyprock) on

A post shared by Alberto Rodriguez (@nfsnsart) on

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!