Banner

Csináld magad: Tapétázás házilag

A tapétázás házilag remekül megoldható, azonban a siker érdekében néhány részletre nagyon oda kell figyelni. Ebben a cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a tapéta kiválasztása, a tapétázás menete, a szükséges szerszámok és az előforduló leggyakoribb hibák kapcsán.

Tapétázás menete kezdőknek

Mire figyelj a tapéta kiválasztásánál? 

A tapétázás által teljesen új arculatot adhatsz otthonodnak, épp ezért egyáltalán nem mindegy, hogy végül milyen tapéta kerül fel a falra. A megfelelő tapéta kiválasztásakor mérlegelned kell a falfelület méretét, a lehetséges színvilágot, a tapéta típusát, minőségét és szélességét is. Nézzük, hogy pontosan mit is jelentenek ezek!

A színek és a motívumok 

A tapéták piacán rengeteg lehetőség áll rendelkezésedre: sokféle anyagból, mintából, motívumból és színből válogathatsz, épp ezért érdemes előre megtervezned, hogy milyen irányvonalban gondolkodsz a felújítás során. A színek tekintetében érdemes ismerni az adott szín hangulatra gyakorolt hatását, ugyanis a fal színe nagymértékben befolyásolja a szoba hangulatát, és ezáltal a szobában tartózkodók közérzetét is. Például a zöld szín jellemzően nyugtató hatással bír, egyensúlyt és harmóniát képvisel, a sárga pedig vidámságot és napsütést hoz a térbe, serkentheti a kreativitást.

A tapéta típusa 

A tapéta kiválasztásánál ügyelj arra, hogy mindig egyféle márkából, típusból vásárolj, ugyanis akár azonos színű tekercseknél is előfordulhatnak eltérések.

A minőség 

A tapéták esetében is igaz, hogy a minőség rendkívül meghatározó. Minél jobb minőségű a tapéta, annál könnyebb lesz vele dolgozni, annál kevésbé fog sérülni és annál tartósabb lesz a végeredmény. Persze ezzel párhuzamosan az ára is magasabb, azonban a tapétázásra érdemes hosszú távú befektetésként tekinteni.

A tapéta szélessége 

A tapétát tekercsben tudod megvenni. Ezek a tekercsek különböző szélességűek lehetnek: a leggyakoribb az 53 cm szélességű tapéta, azonban akár 75 cm vagy 1 méter széles tapéták is léteznek. Minél szélesebb a tapéta, annál könnyebb lesz a munka. A nagyobb típusokkal rövidebb ideig tart a tapétázás, hiszen egyszerre nagyobb falfelületet tudsz lefedni, illetve kevesebb helyen kell az illesztésekre figyelned, azonban ezek sokkal gyakorlottabb kezeket igényelnek.

A falfelület mérete 

A legfontosabb szempont pedig az, hogy pontosan mekkora felületen is szeretnél tapétázni, hiszen gyakorlatilag ez határoz meg mindent: a költségeket, a szükséges munkaórát és a tapéta mennyiségét is. Ráadásul az sem mindegy, hogy csak egy falat vagy egy teljes szobát tervezel átalakítani. Költséghatékony és rendkívül trendi megoldás lehet, ha a szobában csak egy falat tapétázol le - például a hálóban az ágy mögötti fal, vagy a nappaliban a tévé mögötti felület -, a többit pedig fested.

Miből mennyit vásárolj? 

Mielőtt belevágnál a tapétavásárlásba, érdemes alaposan megtervezned, hogy pontosan mennyi tapétára és tapétaragasztóra lesz szükséged. Először is, le kell mérned a tapétázni kívánt falfelület szélességét és magasságát. Ez fogja megadni, hogy pontosan hány csík és tekercs kell majd a munka során.

 • A számoláskor kalkulálj azzal, hogy a motívumoknak pontosan passzolnia kell a falon, ezért a mintás tapéta esetében nagyobb mennyiségre lehet szükség, ugyanis több hulladék is keletkezhet.
 • Mivel az ajtókat és az ablakokat nem kell majd befedned, ezért ezeknek a méretével nem kell számolnod, a tervezett négyzetméterből le is vonhatod akár.
 • Minden csíkra számolj rá legalább plusz 10 centimétert.
 • A biztonság kedvéért érdemes egy tekerccsel több tapétát vásárolnod, így biztosan sehol nem marad majd ki egy vékony csík, ráadásul ha a későbbiekben javítani kell a tapétát, akkor is lesz tartalékod.

A tapétaragasztó mennyiségét is a szoba mérete határozza meg. Itt annyival könnyebb a dolgod, hogy a dobozon lévő használati utasítás pontosan leírja, hogy mekkora felületre elég a ragasztó.

A tapétázás menete kezdőknek 

A tapétázás házilag egyáltalán nem túl bonyolult, azonban a siker érdekében néhány fontos lépést be kell tartani. Mutatjuk részletesen a tapétázás menetét!

1. A falfelület előkészítése 

A tapéta akkor tud szépen felfeküdni a falra, ha a felület teljesen lapos, sima, szennyeződésektől mentes és száraz. Ehhez viszont az esetek többségében szükség van némi előkészületre.

A tapétázni kívánt fal egyenetlenségeit és hibáit legkönnyebben glett segítségével tudod eltüntetni. Ha megszáradt a glett, akkor egy csiszolópapírral óvatosan egyenesre kell csiszolni a falat. Ezt követően pedig egy vékony réteg alapozót kell felvinned a falra, hogy az esetleges porszemcséket, a hajszálrepedéseket és a lazább részeket is kitöltsd rajta.

Általános szabály tapétázás előtt, hogy a falon lévő, rosszul tapadó, laza rétegeket mindig el kell távolítani. Azonban a régi papírtapétát, diszperziós vagy olajfestéket nem kell feltétlen eltüntetni, mert legtöbbször megfelelően tapad rá a tapéta. Érdemes azonban egy tisztasági festést végrehajtani, vagy átcsiszolni a falat. Ha a falon bármilyen szög vagy vasból készült rész van, akkor azt mindenképp szedd le, vagy használj rozsdagátló alapozót, ugyanis nedvesség hatására könnyen ronda rozsdafoltok üthetnek át a tapétán.

Az előkészületek legvégén a falat egy rövidszőrű kefe segítségével teljes mértékben portalanítani kell. Nagyon fontos, hogy csak és kizárólag száraz és portalan falon szabad tapétázni.

2. A tapéta méretre vágása 

A tapéta méretre vágása a türelem játéka: rendkívül precízen és pontosan kell dolgoznod. A tapétát egy tiszta asztalon helyezd el és jelöld be a szükséges hosszúságokat. Fontos, hogy a belmagasságnál körülbelül 10 cm-rel hosszabb csíkokat vágj. Motívumok és minták esetén (pl. csempemintás, virágos vagy kockás tapétánál) ügyelj arra, hogy a levágott csíkok megfelelően illeszkedjenek egymáshoz. A falfelületen is érdemes bejelölnöd a tapétacsíkok helyét. Ehhez használj vízmértéket, hogy biztosan vizszintesek legyenek a berajzolt vonalak.

3. Ragasztózás 

Ha elkészültél a tapétacsíkok levágásával, akkor kezdődhet is a tapétázás! Először is, készítsd el a ragasztót: a használati utasítás alapján keverd össze a vizet a ragasztóval. Figyelj arra, hogy lassan keverd, és hogy a végeredmény mindenképp csomómentes legyen.

A tapétacsíkokat egy tiszta helyre fektesd le mintával lefelé, majd egy széles ecset segítségével vidd fel a ragasztót a teljes felületére. Érdemes a tapéta közepén hosszanti irányban kezdened a ragasztózást, majd szépen lassan haladj a szélek felé. Kifejezetten figyelj arra, hogy a tapétacsík sarkait alaposan bekend ragasztóval, hogy a felrakáskor megfelelően illeszkedjen a falra a tapéta!

Ha beragasztóztad a tapétát, akkor a bekent csík egyik végét óvatosan hajtsd rá a másikra, így a tapétának van lehetősége megpuhulni. Pár percig pihentetni kell a bekent tapétát, azonban a ragasztó viszonylag gyorsan szárad, ezért egyszerre maximum 3-4 csíkkal dolgozz.

4. A tapéta felrakása 

A tapétázás előtt a konnektorokat mindenképp áramtalanítsd, vedd le a külső keretet és szigetelőszalaggal ragaszd be a lyukat, majd erre mehet rá a későbbiekben a tapéta.

A tapéta felrakása során mindig felülről lefelé kell haladni a falon, és érdemes a szoba egyik sarkánál kezdeni a műveletet. Tehát először a plafon szélére tedd fel a tapétacsíkot, majd szépen lassan simítsd végig a falon. A tapéta alól egy kefével vagy hengerrel felülről lefelé haladó mozdulatokkal el kell távolítani a levegőbuborékokat. Ha már nincs több buborék, akkor levághatod a plafonnál és a padlónál ráhagyott részeket.

Habár az ajtók és ablakok körüli részek nehéznek tűnnek, egyáltalán nem bonyolultak. A felrakáskor arra kell ügyelned, hogy a tapéta teljesen takarja az ablak- vagy ajtókeretet. Majd a keret sarkánál vízszintes és függőleges vonalban vágd le a tapétát és szedd le a felesleges részeket. A légbuborékokra itt is figyelj!

A tapéta körülbelül 12 órán keresztül szárad, ez idő alatt fontos, hogy az ablakok végig zárva legyenek, száraz és huzatmentes környezetet teremts, ugyanis a gyors száradás következtében a tapéta összezsugorodhat és szétnyílhat az illesztéseknél.

A leggyakoribb hibák tapétázás során 

Láthatod, hogy a tapétázás házilag nem akkora ördöngösség, azonban van néhány általános hiba, amelyeket nagyon könnyű elkövetni, ezért különösen ügyelni kell rájuk. Nézzük, hogy milyen esetek merülhetnek fel!

 • Előfordul, hogy hiába simítod végig a tapétát egy kefével, akkor is maradnak légbuborékok. Ilyenkor egyszerűen emeld fel a tapétát és tedd vissza újra.
 • Ha túl sok ragasztót használsz, akkor könnyen gyűrődések alakulhatnak ki a tapétacsík felhelyezésekor. Amennyiben nem tudod egyenesre simítani a csíkot, akkor inkább szedd le és próbáld meg újra felrakni.
 • Megeshet, hogy a ragasztóval véletlenül összekened a tapétát. Ilyenkor a legfontosabb, hogy minél előbb töröld le egy ronggyal. A tapéta típusától függ, hogy nedves vagy száraz ruhát kell használnod. Ha megszáradt a ragasztó, akkor sajnos már nehezebb dolgod lesz, előfordulhat, hogy nyomtalanul nem is tudod eltüntetni a hibát.
 • A tapétán lévő minta elcsúszhat, ami sokszor amiatt alakul ki, hogy túl sok ragasztót vittél fel a csíkra, és így a tapéta egyszerűen megnyúlt. Szedd le a teljes tapétacsíkot és ess neki újra az illesztésnek!

Tapétázás házilag: ezekre az eszközökre lesz szükséged! 

A tapétázás nélkülözhetetlen alapeszközeit is összeszedtük. Ha ezekkel rendelkezel, minden adott ahhoz, hogy ne érjen nagy meglepetés a tapétázás során.

 • Az előkészületekhez szükséges eszközöket befolyásolja, hogy milyen mértékű alapozást kell végezned (pl. kell-e festened). Az viszont biztos, hogy glettre, spatulára és csiszolópapírra mindenképp szükséged lesz.
 • A tapétacsíkok méretre vágásához mérőszalagot, vonalzót, ceruzát, éles ollót vagy sniccert, illetve vízmértéket készíts elő magadnak.
 • A ragasztáshoz egy tiszta, stabil és könnyen mozgatható asztalra vagy kenőállványra lesz szükséged, illetve vödör, keverőbot és egy legalább 10 cm széles kefe is kell majd.
 • A tapéta felrakásához pedig egy kétágú létrának, vízmértéknek, egy puha sörtéjű ecsetnek, egy ollónak vagy késnek, illetve egy tiszta rongynak kell lennie az eszközlistádon.

Habár a tapétázás házilag nem a legegyszerűbb munkák közé tartozik, kellő figyelemmel és türelemmel teljes mértékben kivitelezhető. Érdemes arra figyelni, hogy a tapétázás menetét megfelelően betartsd, és odafigyelj a fenti tippekre és tanácsokra. Ha esetleg még mindig bizonytalan vagy, hogy a tapétázás neked való-e, olvasd el a 15 érvünket a tapéta mellett.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!