Banner

Mikor és mire használható a felsőmaró?

Habár a most következő cikkünkben bemutatott eszköz korántsem számít alaptartozéknak a barkácsműhelyben, ha valaki faipari munkákkal foglalatoskodik, akkor előbb vagy utóbb szüksége lesz felsőmaróra. Mire jó a felsőmaró, hogyan kell használni, illetve milyen típusai vannak – ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

felsőmaró

Mire jó a felsőmaró?

A felsőmarók elsősorban a fa munkadarabok széleire szánt szegélyek kialakításához vagy különböző mélyedések kialakítására, kimarására használhatók. A fába mélyesztett minták kivitelezéséhez tehát felsőmarógép kell, ami többek között azért is egy fantasztikus találmány, mert így nem kell vésővel és csiszolóval bajlódni, ami valljuk be, igencsak időigényes és fárasztó munka.

Több azonos munkadarab előállításához általában asztali marógépeket használnak, de hobbi vagy otthoni felhasználásra a kézi felsőmaró is bőven elég. Ezzel a szerkezettel a legegyszerűbb mintáktól egészen bonyolultakig szinte bármit meg lehet csinálni. Az ilyen jellegű munkákhoz nemcsak egy felsőmaró, hanem egy teljes felsőmaró készlet is kelleni fog – ezt egy kicsit később fogjuk részletezni, hogy miért.

Hogyan kell a felsőmarót használni?

Először is lazítsd meg a tokmányt egy villáskulccsal, és helyezd be a felsőmaró kések egyikét! Mielőtt a kiválasztott munkadarabon elkezdenél vágni, tegyél egy próbát olyan alapanyagon, amit nem sajnálsz, ha elrontasz – gyakorolj egy kicsit! Azért célszerű próbamarást csinálni, mert egyfelől kicsit hozzászoksz a mozgásformához, másfelől tudod ellenőrizni, hogy a választott felsőmaró kés valóban megfelel céljaidnak. Fontos tudni, hogy forgásiránnyal szemben szabad csak vágni, a szerszámot tehát tolni kell, ellenkező esetben a maratott felület szétforgácsolódik.

Élmaró? Felsőmaró? Mi a különbség?

Ahogyan a nevéből is következik, az élmaró elsősorban élek megmunkálására lett kitalálva. Maga a szerkezet kisebb, könnyebb, egyszerűbben kezelhető. Leginkább lekerekítéshez, élletöréshez, élgömbölyítésre, valamint díszesebb szegélyek marásához használhatjuk. A felsőmaró szintén el tud látni ilyen feladatokat, sőt, ennél többet is! A felsőmaró nemcsak robusztusabb gép és nagyobb teljesítményű, hanem alkalmas nagyobb kések befogására is, így a segítségével sík fafelületen is megoldható a maratás.

Mindezek mellett van egy további szempont, ami csak ritkán szokott felmerülni az összehasonlításokkor: a gyalulás felsőmaróval is megoldható! Ehhez csupán egy gördülőkocsival ellátott vezetőkeretre lesz szükség. Igaz, a szó klasszikus értelmében nem gyalul így a gép, csupán lemarja a legfelső réteget, de a végeredmény tükrében szinte mindegy is!

felsőmaró kések

Kések és egyéb tartozékok

A felsőmaró szerszámok legfontosabbjai kétségtelenül a felsőmaró kések. Értelemszerűen minél több kés lapul a műhelyben, annál nagyobb mozgásterünk is lesz a munkálatokban. Természetesen külön is megvásárolhatjuk a céljainknak leginkább megfelelő késeket, ha viszont egy csomagban szeretnénk a leghasznosabb késeket megvásárolni, arra ott a felsőmaró készlet!

Egyes felsőmarókhoz párhuzamvezetőt, valamint egy további nagyon hasznos kiegészítőt, körzőszárat is tudunk vásárolni. Utóbbi azért remek találmány, mert így körrel vagy körcikkellyel is tudjuk gazdagítani az esetleges mintákat – legyen szó a felsőmaró asztal, szék vagy bármilyen más bútornál történő alkalmazásáról.

Új szerszámokkal szerelnéd fel a műhelyed? Látogass el a Praktiker webshopjába és válogass a legjobb termékek közül!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!