Banner

Zsindely felrakása házilag – Útmutató a zsindelyezéshez

Ha tetőfedésre kerül a sor, akkor a legtöbben automatikusan a cseréptetőre gondolnak. Habár a hazai körülmények között ez számít a megszokásnak, több alternatívája is létezik a cserépnek, többek között a zsindely. Rövid cikkünkben kitérünk a zsindely legnagyobb előnyeire, a lerakás lépéseire, valamint számot vetünk a zsindely típusai között!

Tetőfedés zsindellyel – miért éri meg?

Először azt érdemes kiemelni, hogy a tetőfedés legkönnyebb alapanyagáról beszélünk – a szó legszorosabb értelmében könnyű. Amíg a cserepeknek már csak a szállításai is komoly feladat, a zsindely beszerzése és kiszállítása gyerekjáték. Mindezek mellett egyszerű a felhelyezése, gyorsan lehet vele haladni, kifejezetten olcsó, nem utolsósorban a bitumenes zsindely ellenálló anyagnak számít amellett, hogy számos kivitelben is kapható.

A zsindelyfedés házilag is kivitelezhető

Bitumenes zsindely felrakása

Mielőtt keződik a tetőfedés, felrakás előtt ragadjunk meg egy kisebb osb lapot, teszteljük le, hogy miképpen is működik a zsindelyezés! Ha begyakoroltuk, akkor pedig nekieshetünk a tetőnek is! 

  1. Először tegyük fel az alátétlemezt! A gerinccel párhuzamosan szögeljük fel, minden esetben alulról felfelé haladjunk, a lemezek pedig legalább 5 cm-es átfedésben legyenek!
  2. Következhet a zsindely méretre vágása, amit sniccerrel minden további nélkül meg tudunk oldani. A zsindelyt eltolással kell felrakni, ezzel kapcsolatban részletesebb segítséget a lenti videóban találhattok!
  3. A zsindely felszögelésénél is figyelni kell a sorrendre: a zsindely alsó szélének az előző sor bevágásainak tetejéhez kell kerülnie. A pontos végeredmény érdekében az alátétlemezeket megjelölhetjük krétával, valamint arra is figyeljünk, hogy a tetőnek száraznak kell lennie!
  4. A tetőgerinc fedéséhez önálló, méretre vágott zsindelyt használjunk, amit egyesével szögelhetünk fel. Ezeket duplafedéssel célszerű feltenni, tehát a tagozat az előző zsindely lapbevágásáig ér, így a gerincet két réteg védi majd.
  5. Végezetül a szegélylemezeket kell rögzíteni a zsindely és a fal között – a pontos technikát pedig a következő videóban láthatjátok!

Zsindely típusok

Természetesen többféle zsindely kapható már a piacon, ezek javarészt megjelenésükben különböznek, de persze vannak olyan megoldások, amik technológiájukban is hoznak valami újat. Következzenek a típusok!

Hódfarkú zsindely

A hódfarkú zsindely – a téglalap alakú mellett – kétségtelenül a legnépszerűbb. Ennek talán esztétikai okai vannak: formavilágában emlékeztet a cseréptetős házakra, hiszen távolról nézve majdnem ugyanolyan. A hódfarkú zsindely tehát igazi kompromisszumos megoldás!

Méhsejt zsindely

A méhsejt zsindely – ahogy nevéből lehet már sejteni – szintén egy esztétikai kategória. A cseréptetős hangulathoz képest ez már egy fokkal szögletesebb, ugyanakkor a téglalap alakú kivitelhez képest jóval izgalmasabb. Modern házakhoz kiváló választás!

Öntapadós zsindely

Az öntapadós zsindely elnevezés megtévesztő lehet, hiszen korántsem arról van szó, hogy szögelés nélkül tartós, ellenálló tetőfedést biztosítana az öntapadós zsindely. Csupán arról van szó, hogy a felrakás során egy kis könnyedséget biztosít az öntapadós réteg, a felhelyezését követően ugyanúgy célszerű szögelni!

Szükséges szerszámok listája

Szerszámok tekintetében mindenképpen szükségünk lesz valamilyen mérőszerszámra, colstokra, a zsindely vágásához sniccerre vagy késre, valamint a rögzítéshez kalapácsra vagy szögbelövőre. Természetesen a tetőfedési munkálatok során elengedhetetlen lesz egy megfelelő méretű létra is.

Keresd a tetőfedés kellékeit a Praktikerben!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!