Banner

Bontókalapács: mi az és mire való

Vannak olyan esetek, amikor a jó öreg szerszámokkal, gumikalapáccsal vagy csákánnyal semmire sem megyünk. Például egy betonalapzat hatékony elbontásához bizony komolyabb szerszámra lesz szükségünk, mégpedig egy jó bontókalapácsra! Cikkünkben átnézünk minden fontos tudnivalót a bontókalapácsról, kitérünk a kedvelt típusokra, nem mellesleg pedig szót ejtünk a munkavédelmi szempontokról is!

A bontókalapács eredete

Az első bontókalapácsok születése a 19. század végére tehető, akkor ezt még inkább légkalapácsnak nevezték. Mivel a gőzgépek kevésbé voltak praktikusak a kőtörésben, így a világon több helyen is megjelentek egymástól függetlenül az első légkalapácsok, amik nagy nyomású levegő segítségével működtették a vésőfejet.

A bontókalapács fal, födém, járda vagy padló bontására kiváló elektromos szerszámgép

Működése

A működési elv – hidraulikától vagy elektromosságtól függetlenül – alapvetően nem bonyolult. A hajtásnak köszönhetően lefelé lökődik egy henger, ez ütközik neki a vésőfejnek, ami így előugrik, a henger közben visszahúzódik, így a vésőfej is visszatér eredeti pozíciójába. Egy bontókalapács esetében a teljesítmény egyik fokmérője az lesz, hogy a korábban taglalt mozdulatsort hányszor tudja megtenni egyetlen másodperc alatt – a mai gépek ütésszáma akár a 25-öt is elérheti.

Használata

Habár a bontókalapács intuitív tárgynak mondható, magától értetődő, hogy miképpen lehet használni, célszerű mindenek előtt elolvasni a használati utasítást. Arra pedig érdemes előre készülni, hogy fáradtságos munka egy rázkódó géppel dolgozni, arról nem is beszélve, hogy az ízületeknek is megterhelő. Végezetül pedig térjünk ki a felhasználási területekre: a fal, födém, járda vagy padló bontására kiváló egyaránt.

A bontókalapács típusai

A Praktiker kínálatában az elektromos szerszámok és a bontókalapácsok termékkörében egyaránt megtalálhatóak, mivel többféle kivitelben léteznek. De melyik miért jó? Erről lesz most szó!

  • Pneumatikus: kisebb teljesítmény, kedvező árképzés.
  • Hidraulikus: jobb erőátviteli rendszer, nagyobb teljesítmény, kisebb zajterhelés.
  • Elektromos: széles termékkör, környezettudatos megoldás.

Fúrógép, fúrókalapács, bontókalapács – mi a különbség?

Fúrógép, fúrókalapácsok, bontókalapácsok – három rokonértelmű gép, de van egy kakukktojás. A fúrógép vagy ütvefúró hasonló funkciókat láthat el, mint a fúrókalapács, ugyanakkor a fúrókalapáccsal a munka könnyebben és gyorsabban elvégezhető. Technikai értelemben más a kettő, de valóban nagyon hasonló. A bontókalapács viszont ezekhez képest egy külön univerzum, fúrásra vagy csavarozásra nem alkalmas, viszont a bontás más eszközzel aligha megoldható!

Karbantartás

Természetesen a karbantartás kapcsán is igaz, hogy a kiválasztott modell használati utasításából tájékozódjunk elsősorban, azt viszont modelltől függetlenül lehet mondani, hogy az eszköz megfelelő kenéséről gondoskodni kell – ez talán a legfőbb karbantartási szempont, persze ezt sem naponta vagy minden használatkor kell megtenni. Mindezek mellett a kopó és könnyen cserélhető alkatrészekre is figyelmet kell szánni, ilyen lehet például a szénkefék cseréje.

Munkavédelmi szempontok bontókalapács használatakor

Habár a bontókalapács nem kifejezetten veszélyes eszköz, a megfelelő testtartásra, a stabil használatra okvetlenül figyelni kell, nehogy „elszabaduljon” a gép. Emellett persze a biztonságos munkaöltözetre is figyelni kell, elsősorban hosszúnadrágra és biztonságos, zárt cipőre, ami az esetleges felverődések és omlások ellen megvéd minket, valamint szemüvegre lehet még szükség. Amennyiben pedig födémet bontunk, egy jó munkavédelmi sisak sem árthat!

Szerszámok széles választék a Praktiker áruházaiban és a webshopban!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!