A nagy mosogatótál-körkép

A mosogatótálca vásárlása nagyon kényes téma. Legyen szép, legyen olcsó, legyen örökéletű és legyen praktikus is. Egy mosogatótálcában azonban nehéz megtalálni ezt a négyest, mert nagyon telített a piac, és első ránézésre különösebb eltérés nincs is a különböző tálcák között. Ebben az erdőben próbáljuk elvezetni a leendő vásárlókat, hogy jól tudjanak dönteni, hiszen egy jó mosogatótálca hosszú éveken, évtizedeken át is szolgál minket. Nincs is annál rosszabb, mint amikor nap mint nap rápillantva azt kell gondolnunk, hogy bizony nem ezt kellett volna megvennünk.

Zománcozott mosogatók

A belvárosi lakásokban már régebben elterjedtek voltak a zománcozott mosogatók, amelyek a 60-as, 70-es évek egyszerű dizájnját követve, legyünk őszinték, nem voltak túl szépek. Ez a klasszikus mosogatótípus természetesen ma is kapható, de a mai kor igényeinek megfelelően már nagyon szép darabokat lehet vásárolni. Sajnos a kopásállósága viszonylag alacsony és különösen sérülékeny is a zománcozott felület. Elég beleejtenünk egy súlyosabb edényt vagy fémtárgyat, és máris lepattan a zománc, fekete krátert hagyva maga után. Ha pedig a zománc valahol egyszer megsérül, akkor a vaslemezből sajtolt mosogató megadja magát a rozsdásodásnak és egy szép napon ki is lyukad.

Rozsdamentes mosogatók

Ma a legelterjedtebb anyagú mosogató mindenképpen a rozsdamentes mosogatótálca. Kutatások bizonyítják, hogy a legtöbbet vásárolt mosogatóanyag-fajta a rozsdamentes, mert elég jól tűri a sérüléseket, és az átlagfelhasználó bizony nem szeret figyelni arra, hogy nagy gonddal óvja a tálcát. Az ellenállóság és a tartósság nagyban függ a rozsdamentes anyag minőségétől, amit általában a gyártók nem tüntetnek fel. Az alacsony nikkeltartamú mosogatók hamarabb tönkremennek, mint a magas nikkeltartamúak. Az alacsony tartamú rövid használat után is elkezd elszíneződni, mert a mosogatóba öntött savaknak és lúgoknak nem áll jól ellen. Ha módunkban áll, próbáljunk utánanézni az interneten ennek a paraméternek, illetve csak ismert márkájú, vagy hosszú garanciális idejű tálcát vásároljunk meg! Próbáljuk összehasonlítani a mosogatók anyagvastagságát is, mert a vékony anyagú mosogató a terheléstől deformálódhat, és elkezdhet „huppogni” a beépítés után. A rozsdamentes mosogató kényes a karcolódásokra, és egy idő után elveszítheti a fényét emiatt. Súrolásra érzékeny.

%%TERMEK_AJANLO_411%%

Kerámiamosogatók

A zománcozott és a rozsdamentes mosogatóknál jóval magasabb minőségű a kerámiaanyagból készült mosogató. Az anyaga miatt magas kopásállóságú, jó hőtűrő, ellenáll a savaknak és a lúgoknak. A mosogatótálcák árskáláján a középkategóriában található, drágább mint a rozsdamentes, de olcsóbb mint gránit társa.

Gránitmosogatók

A gránit alapanyagú mosogató a mosogatótálcák királya. Az anyag keménysége miatt elképesztően kopásálló, ellenáll a savaknak, lúgoknak, nem karcolódik, nem színeződik el és a vízkő sem marad meg rajta. Magas árkategóriát képvisel, de akár 10-20-30 évig is használható.

Egy- vagy kéttálcás mosogató

Az egytálcás mosogató a konyhai munkalapba süllyesztett tálcából áll. Ennek kibővített változata a csepegtetőtálcás mosogató, amikor a bevágott tálca meghosszabbításaként a munkalap tetejére bevágás nélkül ráfut egy csepegtetőtálca is. Ha a hely megengedi, a kéttálcás mosogató vásárlásán is érdemes elgondolkodni: sokkal kényelmesebb mosogatni benne. Választhatunk még gyümölcsmosós kivitelt is, ilyenkor a mosogatótálca mellett egy kisebb méretű tálca található, ez a rész hivatott a gyümölcsök leöblítésére fogyasztás előtt.

Szögletes vagy kör alakú mosogató

Formára is kiválaszthatjuk, hogy milyen formájú mosogatót szeretnénk. A tapasztalatok szerint a szögletes mosogatóban több hely van, de ha a kör alakú tálca dobogtatja meg a szívünket és mosogatógépünk is van, akkor nem biztos, hogy a hasznos tér az elsődleges szempont.

Javasoljuk, hogy a megfelelő mosogatótálca kiválasztása után konzultáljunk az azt beépítő szakemberrel, és csak ez után vásároljunk. A helyi adottságainkat nem ismerheti pontosan a szakképzett eladó sem, szerencsétlen esetben ezek könnyedén meggátolhatják, hogy beépíthessük a már megvásárolt tálcát.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!