Banner

Időjárásra tekintettel: hogyan tároljuk az építőanyagokat?

Mivel még a kisebb, rutinszerű építőmunkák is eltarthatnak több napig, célszerű tájékozódni arról, hogy az adott építőanyagokat milyen módon tudjuk eltárolni. Cikkünkben nem csupán a helyes, állagmegőrzést garantáló tárolás mikéntjére térünk ki, hanem arról is szót ejtünk, hogy miképpen tudjuk megteremteni a folytonos és biztonságos munkavégzés feltételeit.

Egy építkezésen számos különböző alapanyagot találhatunk: kőzetek, kötőanyagok, fémek, habarcsok, égetett termékek, mű- és faanyagok, szigetelések vagy éppen festékek. Mindezek egymástól akár teljesen eltérő fizikai paraméterekkel és igényekkel rendelkeznek, bizonyos építőelemeket például csak és kizárólag raktárakban lehet tárolni, a robbanékony vagy tűzveszélyes anyagokról nem is beszélve – ezért is fontos, hogy tisztán lássuk, mivel dolgozunk.

Építőanyagok csoportosítása

A káresemények vagy a lopások elkerülése miatt megkülönböztethetünk értékes és kevésbé értékes alapanyagokat, előbbieket fedett és elzárható raktárban vagy helyiségben tároljuk, utóbbiakat pedig lehetőségeink szerint fedett vagy akár nyitott területen is elhelyezhetjük, ilyenek például az ömlesztett áruk, kavicsok és egyéb kőzetek. Fontos megkülönböztetés továbbá az éghető és nem éghető anyagoké, a tűzveszélyes termékeket jól elkülönítve tároljuk – ilyenek a festékek és hígítók, ezek környezetében a nyílt láng használata és a dohányzás szigorúan tilos.

Zsákos áru téli tárolása

Cement, gipsz és egyéb kötőanyagok

A legtöbb zsákos építőanyagot tilos szabad ég alatt tárolni, nemcsak azért, mert az eső és fagy következtében használhatatlanná válnak, de a hőmérséklet ingadozás sem tesz jót nekik. Lehetőleg huzatmentes, száraz helyekre tegyük, pallós aljzatra vagy raklapra, valamint a zsákok minden oldalát takarjuk le fóliával. Ezek az anyagok – felhasználási módjukból következően – kiváló nedvszívó képességgel bírnak, ezért a pára vagy a reggeli harmat is tönkre teheti őket. Sőt, a szellőzésükre is figyelmet kell fordítani, célszerű, ha 2-3 napnál tovább nem tároljuk, ha mégis, akkor a fenti szempontok mellett kb. 1,5 méter magasságig rakjuk őket kötésbe, hosszab „pihentetés” esetén pedig hetente forgassuk át.

További olvasnivaló: A zsákos áru helyes tárolása

Acél és vas tárolása télen

Acéláruk

Az acéláruk (és a rozsdásodásra nem hajlamos fémek) tárolása talán a legkönnyebb feladat, ezeket szabad ég alatt is elhelyezhetjük, viszont ebben az esetben is fa alátétre kell helyezni őket. Az olyan szálban forgalmazott termékeket, mint például az idomacél, 1-2 méteres sortávval fektessük le 20-25 cm teret hagyva a föld és az alapanyag között. A csöveket célszerű valamilyen logika, átmérő vagy falvastagság szerint csoportosítani.

Falazóelemek

A gipsz alapú falazóelemek több ok miatt is sérülékenyebbek: egyrészről törékenységük miatt nagyobb gondot kell rájuk fordítani, másrészről pedig még a levegő nedvességtartalma is kárt tehet bennük, a hideg időjárás könnyen szétfagyaszthatja, ezért mindenképp zárt helyen tegyük le ezeket!

A téglák és egyéb tömör falburkoló elemeket élre vagy lapra fektetve, esetleg kötésben tárolhatóak fedett helyen. A tetőcserepeket és padlásburkoló téglákat pedig 7-10 sor magasságban helyezhetjük el, a gerinccserép tárolása viszont csak 3-4 sor magasságig javallott.

Szigetelés

A hőszigetelő termékek (kőzetgyapot, perlit, stb.) szabadban is tárolhatóak, viszont gondosan le kell takarni fóliával, valamint az alulról történő átnedvesedést is fontos akadályozni. Az elhelyezésük egyébként nem igényel komolyabb rendszerezést, akár ömlesztve is tárolhatjuk, de a műanyagól készült típusokat az állati kártevőktől is védeni kell, amik szétrághatják. Fontos kiegészítés továbbá, hogy a hungarocell alapú szigetelés tűzveszélyes.

Faanyag téli tárolása

Faanyagok

A faáru az érzékenyebb alapanyagok közé tartozik, ezért kizárólag fedett, zárt, jól szellőző térben szabad tárolni. A faanyagok sorait pár centis rések hagyásával fektessük egymás mellé, legalább 30 centiméterrel a föld szintje felett. Fontos tudni, hogy semmiképp se próbálkozzunk a fóliás lefedéssel, hiszen a műanyag alatt képződő mikroklíma kedvez a gombák és baktériumok elterjedésének. Ezt megelőzendő csak egészséges, kifogásolhatatlan minőségű fát raktározzunk el, hiszen egyetlen „beteg” darabról is átterjedhetnek a rovarok vagy gombák. Hosszabb idejű tárolás esetén megfontolhatjuk a faáru antiszeptikumos kezelését, ami távol tartja a kártevőket.

Válogass a Praktiker széles választékából ha építkezés, lakásfelújítás előtt állsz!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!