Banner

Így leheljen életet a régi radiátorba - avagy a radiátor átfestésének szabályai

Ha lakásfelújítási munkálatokról van szó, idővel előkerül a régi radiátor felújításának kérdése, hiszen az idő vasfoga nem kíméli ezeket a berendezéseket sem. Ha egy jól működő, problémamentes radiátorunk van, akkor esztétikai okok miatt nem érdemes beruházni egy új radiátorgarnitúra megvásárlásába. Szenteljünk a feladatra egy délutánt, és egy kis fáradsággal teljesen újjá tudjuk varázsolni régi fűtőberendezésünket! Ehhez szeretne cikkünk egy-két tippet adni.

radiátor festés

Erre ügyeljünk a csöveknél

A festés megkezdése előtt gondoskodjunk arról, hogy a csövek por- és zsírmentes, száraz állapotban legyenek! Lehetőleg ne a fűtési szezonban dolgozzunk a radiátoron, mert a munkánk így tönkremegy. Ha a csövekre mérőóra van erősítve, figyeljünk arra, hogy még a festés megkezdése előtt leragasszuk festőszalagokkal, hogy ne folyjon bele a festék, hiszen ettől tönkremehet. Fontos, hogy ne kerüljön festékanyag a radiátorszelepekre se!

Milyen festéket válasszunk?

A radiátorok festése valójában nem sokban különbözik a fémfelületek felújítási technikájától. Amire viszont külön ügyelni kell, az az, hogy a magas felületi hőmérséklet és a hőingadozási tényező miatt speciális hőálló festékre van szükségünk. A hagyományos zománcfesték idővel lepattoghat vagy besárgulhat. Érdemes beszereznünk különleges hőálló festékeket, ún. radiátorzománc festéket, amelyből ma már sokféle kapható a boltokban. Vehetünk kenhető vagy aeroszolos kiszerelésben is, tőlünk függ, hogy melyikkel tudunk hatékonyabban dolgozni. Ha a kenhető verziót választjuk, akkor szerezzünk be egy speciális, a végénél enyhén görbülő ecsetet! Ez formája miatt nagyon megkönnyíti az anyag felvitelét. Szükségünk lehet egy hosszabb fajta radiátorecsetre is, hogy elérjük a radiátor szűkebb, eldugottabb részeit. A spray kiszerelésű festék azoknak kényelmes, akik nem szeretik az aprólékos, pepecselős munkákat. Előnye, hogy segítségével igen gyorsan lehet haladni a festéssel, hátránya viszont, hogy külön előkészületeket igényel az, hogy a radiátor környezetét letakarjuk és megóvjuk a felesleges festékszórástól.

Rozsdás felület lefestése házilag

A radiátorfestés első lépéseként távolítsuk el a korábbi festékréteget! Ehhez használhatunk csiszolópapírt vagy drótkefét. Alkalmazhatunk kromofágot is, de csak abban az esetben, ha már gyakorlottak vagyunk ennek az anyagnak a használatában. A kromofág maró hatású és igen balesetveszélyes, tehát gondoljuk végig, hogy ez megfelelő-e számunkra. Terítsünk le védőfóliát vagy egyéb anyagot a radiátor alá vagy köré! Ezzel megkönnyítjük a munkálatok utáni takarítást és a padlónkat is megóvhatjuk.

Bizonyos radiátorok lefestéséhez alapozóréteg felfestése szükséges. Ha ez az eset áll fenn nálunk, akkor ez a lépés most következik. Előtte természetesen tisztítsuk meg a radiátorcsövek felületét az esetleg fennmaradt rozsdától, szennyeződésektől. Vékony rétegben vigyük fel az alapozót és várjuk meg, amíg megszárad.

radiátor festés

Utolsó lépésként, az alapozó száradása után vigyük fel a radiátorfestéket a berendezésre! Ha jól választottunk festéket, akkor könnyű dolgunk lesz: a festék jól, könnyen tapad és gyorsan szárad. A csöveket fentről lefelé, hosszanti irányban mázoljuk. Ha esetleg megfolyik a festék az első réteg felfestése után, akkor fessünk rá egy új réteget a kívánt hatás elérése érdekében. Már említettük, hogy a radiátornak mindig hidegnek kell lennie, csak ilyen állapotban dolgozzunk rajta! Ha nagyon nehezen érünk el egy-egy rést, akkor érdemes kombinálni a folyékony és az aeroszolos festéket, azt használjuk, amelyikkel éppen elérjük az adott lefesteni kívánt területet!

Alumíniumradiátor festése

Az alumíniumradiátor festése nem sokban különbözik az öntöttvas radiátor felújításától. Ha igazán jó és tartós hatást akarunk elérni, akkor használjunk speciális fémalapozót. Az alapozási réteg száradása miatt kicsit több ideig fog tartani a teljes festési művelet, de megéri a befektetett időt. Ez segíti a radiátorfesték tapadását és simább felületet biztosít száradás után.

%%TERMEK_AJANLO_623%%

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!