Divatos, de tényleg jó ötlet az amerikai konyha?

Nagy változásokon ment át a konyha lakásban betöltött szerepe az utóbbi időkben. Évszázadokon keresztül szigorúan munkaterületként gondoltunk rá, és eldugtuk a lakás egyik sarkába. Ma ezzel szemben sokszor a lakás éke és a társasági élet központja a konyha, de van, akinek most is a hagyományosabb megoldás lehet a megfelelő. Végigvettük az előnyöket és hátrányokat, hogy segítsünk a döntésben.

Mostanában egyre többen vetetik ki a falat a konyha és a nappali között, vagy költöztetik be a konyhát a nappaliba, hogy ezzel plusz egy szobát nyerjenek. Emellett a divat is a tágas, nagy tereknek kedvez, míg a 90-es évekig jellemzően inkább minél több, egymástól elkülönített szobára osztották fel a lakásokat.

Az amerikai konyha előnyei
Főzés közben sem különül el egymástól a család, és ha vendégek jönnek, nem kell a házigazdának folyton eltűnnie a konyhában, és nagy tálcákkal egyensúlyoznia a lakásban. Ha kisebb gyerekek vannak a házban, akkor a konyhai munkák közben is szemmel tarthatjuk őket, vagy később segíthetünk a házi feladat elkészítésében, de tévét is nézhetünk. Ezért általában a családosok körében különösen népszerű az amerikai konyha, ami lehetővé teszi, hogy a főzés terepe az otthonunk szerves, központi része legyen.

Az amerikai konyha további előnye, hogy ha egybenyitjuk a konyhát és a nappalit, azaz kiveszünk egy falat, azzal sokkal világosabbá, tágasabbá válhat a tér. Ez egyértelműen hangulatosabbá és otthonosabbá teszi majd ezt a helyiséget, ráadásul a lakás értékét is megnöveli. Ha egy másik szobából hozzuk át ide a konyhát, mert a nappali elég tágas ehhez, akkor pedig plusz egy szobát nyerhetünk, ami óriási kincs lehet.

Az amerikai konyha hátrányai
Ha mindenki egy légtérben tartózkodik, akkor előfordulhat, hogy zavarjuk egymást. Egy zajos háztartási gép vagy a húsklopfolás hangai mellett nem lehet nyugodtan olvasgatni a nappaliban. Vagy előfordulhat, hogy csak szeretnénk egy kicsit magunkra zárni az ajtót a konyhában, miközben a nappaliban nyüzsögnek a gyerekek, de ezt egy amerikai konyhánál nem tehetjük meg. Emellett a konyhai szagok is könnyen beterítik a lakást, így egy jó szagelszívó nélkülözhetetlen, de a bő olajban sült fogások így sem illannak el teljesen nyomtalanul a levegőből.

A konyhapult általában vonzza magához a rendetlenséget, és sorban állnak rajta a háztartási gépek a kávéfőzőtől a turmixig. A lakberendezési magazinokban látott amerikai konyhákban természetesen mindig példás rend uralkodik, de nem biztos, hogy ezt tudjuk tartani a hétköznapokban is. Ezt persze okos tervezéssel ellensúlyozhatjuk, ha például a háztartási gépeknek is kialakítunk egy lezárható részt a konyhabútorban.

Bár az amerikai konyha és a tágas tér értéknövelő tényező lehet, ha később el akarjuk adni a lakásunkat, egy felújításnál sokszor drágább is a kialakítása. Ezért mindig a saját pénztárcánk és szokásaink alapján érdemes mérlegelni, hogy nekünk melyik konyhatípus az igazán megfelelő.

A photo posted by DIMORA (@dimoradesignlondon) on

A photo posted by The Rhapsody (@_therhapsody_) on

A photo posted by homify (@homify) on

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!