Banner

Hegesztőgép ABC

A hegesztés művészete nagyon komoly műfaj. Összetart épületelemeket, hidakat, felüljárókat, darukat, acélszerkezeteket, hajókat, tartályokat és még sokáig sorolhatnánk az erőt, amely ezekben a tudásához mérten aprócska méretű gépekben van elrejtve.

hegesztő

Mi is az a hegesztés?

Erre a kérdésre a szakkönyvek adják meg a legjobb választ. A hegesztés különálló szerkezeti elemként készült fém alkatrészek oldhatatlan kötéssel készülő összeerősítésére irányuló művelet. Vagyis a hegesztés során a két munkadarabunk megolvad, és a pálca vagy a hozaganyag segítségével egybeolvad, szinte egy anyaggá válik.

Milyen alapvető hegesztési eljárások léteznek?

Főleg a barkácsolók körében kétféle eljárás hódít. A láng-, illetve az ívhegesztés, vagyis az elektromos hegesztőgépek csoportja. A lánghegesztés bonyolultabb, hiszen kétféle palack, reduktorok, tömlők, markolatok és különböző égőszárak szükségesek a művelethez. Sokkal lassabb is, mint az ívhegesztés, de vannak esetek, amikor nélkülözhetetlen, és csak ezzel a módszerrel lehet megoldani feladatokat.

Hogy működik a hegesztőgép?

A hegesztőgép elektromos árammal működik, annak átalakításával érhető el a megfelelő áramerősség és feszültség, amelynek hatására a munkadarabok felizzanak a hegesztés helyén, és a pálcával vagy huzal segítségével egybeolvadnak.

Milyen hegesztőgépek léteznek?

Hagyományos hegesztőgép (MMA): ez a legegyszerűbb fajta, amely röviden bemutatva egy trafóval állítja elő a megfelelő feszültséget és áramerősséget, amelyet manuálisan tudunk szabályozni, majd egy bevonatos pálca segítségével hegesztjük össze vele a munkadarabokat.

Kedvelt választás a házkörüli apróbb munkák elvégzésére, és viszonylag olcsón pótolhatjuk a pálcát is hozzá. Hátránya, hogy vékony anyagok összehegesztésére alkalmatlan, illetve a bevonat miatt számolnunk kell salakképződésre a varrat tetején, amit folyamatosan kalapáccsal le kell vernünk. Emellett nem megfelelő hegesztés esetén ezek a salakdarabok zárványokat alkotnak és a hegesztési varratban megbújva csökkentik a varrat erősségét.

Védőgázas hegesztőgép: ennél az ugyancsak közkedvelt típusnál az ívhegesztő gép markolatának végénél egy gázpalack segítségével gázgömb keletkezik, amely segít távol tartani a szennyeződéseket. Mindemellett nincs salakanyag-képződés, és a pálca helyett huzal jön automatikusan a markolat közepéből, így nem kell bajlódnunk a bevonatos pálcák cseréjével sem.

Előnye, hogy vékonyabb anyagokkal is tudunk dolgozni, illetve gyorsan lehet haladni a munkával. Hátránya, hogy ez a megoldás drágább gépet igényel, illetve számolnunk kell a palackok bérleti és cseredíjával, illetve a huzal árával, amely nagyobb, drágább tekercsekben vásárolható meg.

Avi hegesztőgép: gyakorlatilag az ív- és a lánghegesztés közötti átmenetként szokták hívni ezt a fajta gépet, mert argongázzal üzemelő markolata van, amelynél a munkadarab és a markolat között keletkezett elektromos ív gyújtja be a gázt. Pálcát adagolunk mellé a kezünkkel, vagy egyszerűen csak a két anyagot olvasztjuk össze pálca nélkül, amit össze szeretnénk hegeszteni.

Nagyobb gyakorlatot igényel a használata, de nagyon szépen lehet vele dolgozni, és a segítségével akár alumínium is hegeszthető. Hátránya, hogy költséges az argonpalack bérlete és cseréje, valamint hogy kültéri munkánál óvakodnunk kell a széltől, mert a huzat nem tesz jót az égő gázgömbnek, képes azt elfújni, ezzel lehetetlenné téve a munkát.

Milyen paraméterek alapján válasszon hegesztőgépet?

Alapvető és meghatározó, hogy milyen áramvételi lehetőségünk van, illetve a hálózatunk milyen terhelést bír el. Ennek pontos felderítéséhez mindenképpen kérjük szakember segítségét, mert könnyen belefuthatunk abba a hibába, hogy megvásároljuk a hegesztőgépünket, és állandóan leveri a biztosítékot a nagy áramigény miatt. Előfordulhat, hogy nem 220, hanem 360 voltos hálózatot igényel, vagyis ipari áramra lesz szükségünk a működtetéséhez.

A másik fontos paraméter, hogy inverteres vagy hagyományos gépet szeretnénk-e. Az inverteresen könnyedén állíthatjuk akár hegesztés közben is az áramerősséget, míg hagyományos társánál ezt csak manuálisan, üzemen kívül tehetjük meg. Az inverteres gépekkel könnyebb a hegesztés, mert kisebb az esélye a pálcák leragadásának sokkal.

Harmadik paraméterként az árat jelölnénk meg, amely nagyon széles skálán mozog. Gyanúsan olcsó gépeket ne vegyünk meg, mert a kudarc szinte garantált lesz velük, és csak dühösek leszünk a munkavégzés során.

Hegesztési biztonság

Nagyon fontos, hogy bármilyen hegesztési eljárást és gépet alkalmazunk, a megfelelő biztonság. A hegesztőgép nem megfelelő biztonsági eljárások esetén alaposan meg tud rázni minket, illetve a repkedő szikrák a nejlonalapú ruhákat képesek meggyújtani, így mindenképpen ajánlunk egy bőrkötényt a hegesztés biztonságossá tételéhez.

Emellett nagyon fontos a megfelelő hegesztőpajzs beszerzése, amelyben minőségi, kifejezetten a hegesztéshez kifejlesztett üveg van. Egyéb esetben a szemünk világa lehet a tét, az ívhegesztés éles, fehér fénye nagyon hamar tönkreteszi a szemet. Így ha a pajzsunkban az üveg megsérül vagy eltörik, eszünkbe ne jusson levágni egy darabot otthon, és azzal pótolni az elhasznált darabot, ilyen üveget csak szaküzletben vásároljunk meg!

A kezünk védelmében vastagabb bőrkesztyűt vásárolhatunk, amely a szikrától, az áramütéstől és a salak leveréséhez használt kalapácsütéstől is megvédi a kezünket.

Láthatjuk, hogy a hegesztés bonyolult műfaj, ahol alapos átgondoltságot igényel a megfelelő gép kiválasztása. Ehhez mindenképpen kérjük szakember segítségét az áruházakban, és a vásárlás után se álljunk neki magunktól hegeszteni. Kérjük ismerősünk vagy szakember segítségét, akinek van már ilyen vagy hasonló gépe, mert nagyban megkönnyíti a haladásunkat a hegesztés iskolájában néhány rutinos tanács és fogás.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!