Minden, amit a vécéülőke-vásárlás előtt tudnunk kell

Van egy hely, ahová a király is gyalog jár, ez a mellékhelyiség. Tagadhatatlan, hogy fontos szerepet tölt be az életünkben, hiszen napi szinten van szükségünk a használatára. A vécékagyló dísze az ülőke, amely mára már komoly dizájnelemmé nőtte ki magát, és gondosan kell illeszkednie a néha számítógéppel, 3D-ben megtervezett fürdőszobakölteményekhez. Az üzletek véget nem érő választékban árulnak színesnél-színesebb, az egyszerűtől a formabontó alakzatokat megformáló vécéülőkéket.

Műanyag vécéülőkék

A legegyszerűbb megoldás mindenképpen a sima fehér műanyag ülőke, melynek minden eleme műanyag, tehát a felfogatáshoz szükséges alkatrészek, zsanérok is. Gyors és olcsó megoldás, valamint a szennyeződés bárminemű formája azonnal látszik rajta. Ebben a típusban az egyszerűség a legvonzóbb elem, semmilyen extrával nincsen felszerelve, ennek köszönhetően alacsony áron beszerezhető. Az előnye a hátránya is, hiszen az olcsó ülőke viszonylag vékony elemekből áll, emiatt egy testesebb ember alatt a zsanérok elpattanhatnak, vagy egyszerűen csak az ülőke adja meg magát a rá nehezedő súlynak.

Az erősebb, keményebb műanyagból készült vécéülőkéknél elszabadulhat a fantázia, a különböző formájú ülőkék akár kagyló formát is ölthetnek; mintájukkal vizes felületet vagy akár tengerpartot imitálva lehetnek a mellékhelyiség díszei. Ezeknél a típusoknál már kapható fém zsanérral felszerelt ülőke is, amely egy sokkal erősebb és biztosabb tartást ad anélkül, hogy a vécédeszkánk saját életre kelve táncoljon a csészén és ezzel kellemetlenségeket okozzon a használónak. A fém zsanér további előnye, hogy könnyedén eltávolítható a vécéülőke takarításnál és a nehezebben elérhető helyekre is oda tudunk férni a fertőtlenítőszerrel.

%%TERMEK_AJANLO_427%%

A műanyag ülőkéknél további extraként vásárolhatunk lecsapódásgátlóval szereltet is: a felhajtott tető és ülőke használat után nem enged a gravitációnak, hanem kulturáltan és csendben engedi vissza magát a vízszintes pozícióba a függőlegesből.

A gyártók természetesen gondoltak a legkisebbekre is, így nekik nem kell külön ülőkét feltenni a vécécsészére. Pont a kisgyermekeseket megcélozva fejlesztettek ki speciális vécéülőkét erre a célra. Vannak esetek, amikor a csöppségek kapaszkodva tudnak csak ülni a felnőttek számára készült ülőkén, amely óriási kockázatot jelent a fertőzésveszély miatt, hiszen a gyerekek keze állandóan a szájukban és környékén jár. Ez a fajta ülőke 3 lehajtható részből áll. A legalsó elem a felnőtt, a középső, a felnőtt ülőkére illeszkedő de kisebb átmérővel rendelkező a gyerekeké, a harmadik pedig a tető, amely lezárja a vécékagylót.

Fa vécéülőkék

A fa vécéülőkék meghajlás nélkül bírják a komolyabb megterhelést is, így a legstabilabb választás mindenképpen ez a fajta megoldás. Vásárolhatunk tömörfa és fahulladékból préselt ülőkét is, a kettő között csak a tartósság és a súly az igazi különbség.

A laminált ülőke nagy hátránya, hogy ha sérülés éri akkor elkezdenek felázni és hamar cserélnünk kell, ezért fokozottan óvatosan bánjunk velük és igyekezzünk semmit sem ráejteni. Ha viszont megfelelően vigyázunk rá, hosszú időn keresztül képes elkísérni minket.

A tömörfa vécéülőke örök darab, gyakorlatilag nincs ami tönkre menjen rajta a zsanérokon kívül, de ha szárazon tartjuk a vécéülőkét akkor 10-20 évig is nyugodtan használható különösebb karbantartás nélkül is. Hátránya, hogy nagyon nagy a súlya, ezért a véletlen lecsapódásokkal óvatosan kell bánnunk, mert egy-egy markánsabb darab mikro repedéseket képes elindítani a Wc csészénkben, amely hosszú távon cseréhez vezethet. Ha az ülőkére üléskor sercegő hangot hallunk, érdemes megvizsgálni, hogy a csészén nem látunk egy hajszálér vastagságú repedéseket.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!