Banner

Mit kell tudni a korszerű fűtési rendszerekről – Hogyan válasszunk?

Az elmúlt évtizedben a fűtési rendszerek is robbanásszerű változásokon mentek keresztül. A korábbi, fatüzeléses és gázos megoldások mellett újabb és újabb lehetőségek nyíltak meg, amik nemcsak energiahatékonyság, hanem környezettudatosság szempontjából is előrelépésnek számítanak. Rövid cikkünkben a hőtermelő rendszerek és hőleadó egységek típusait vesszük át!

Hőtermelő rendszerek

1.) Gázkazán

Az egyik bevett megoldás a gázkazán vagy más néven gázcirkó, ahol a hőt egy központi, gázzal működő egység termeli. Erre van rákötve a teljes hálózat, ami a csöveket és a hőleadó egységeket jelenti. A csövekben tehát a felmelegített víz kering, ami eljut a radiátorokba.

Gázkazán

Előnyei között szokás említeni, hogy költséghatékony, tulajdonképpen korlátlan mennyiségben képes meleg vizet előállítani, az égéstér zárt, a tüzelőanyag beszerzésével nem kell foglalkozni, nem utolsósorban pedig bevett megoldás, a szervizelése és karbantartása nem számít egzotikumnak, könnyű szakembert találni.

2.) Szilárd tüzelésű kazán

A szilárd tüzelésű kazán a másik bevett technológia idehaza, hasonló elv szerint működik, mint a gázkazán, csak az égéstérbe fa, brikett vagy szén kerül. Általában ott szokták alkalmazni, ahol nincsen kiépített gázhálózat, hiszen a korábbi technológiához képest azért vannak hátrányai.

Habár a karbantartása ennek sem bonyolult, a gázkazán kvázi önműködő technológiájával ellentétben itt rendszeresen rakni kell a kazánt, ami kétségtelenül figyelem- és időigényes munka, továbbá az égésterméket időről időre szükséges eltávolítani.

Szilárd tüzelésű kazán

3.) Kályha, kandalló, kemence

A hagyományos, tradicionális megoldás, az ország számos területén ez az egyetlen lehetőség a fűtésre. Sok esetben egyetlen fűtőegységről beszélünk, ami aztán méretéhez és kapacitásához mérten próbálja befűteni az otthont. Fontos megjegyezni, hogy a kandallók esetében is van lehetőség vízteres rendszert kiépíteni, ami tehermentesítés vagy komplett fűtési feladatokat is el tud látni.

4.) Napelem

Kétségtelen tény, hogy a megújuló energiaforrásoké a jövő, ezen belül pedig a napenergiáé. Egyszerű napkollektorok felszerelésével akár egy teljes családi ház áramigényét fedezni tudjuk, még úgy is, ha elektromos fűtőegységeket használunk. Erényei közül ki kell emelni a tisztaságot, környezetbarátságot, programozhatóságot, ugyanakkor komolyabb beruházási és kiépítési költsége miatt még nem terjedt el igazán széles körben – a gázkazán kiépítési költségéhez mérten körülbelül ötszörös összeggel lehet kalkulálni.

5.) Hőszivattyú

A korábban említett rendszerekhez képest a hőszivattyús technológia számít a legkevésbé elterjedtnek – nem véletlen. Sok esetben bonyolult engedélyeztetés eljárásnak kell megfelelni, hiszen a hőszivattyúk a környezetben rejlő hőforrások energiáját szivattyúzzák el, a hőmennyiség tehát levegő, víz vagy más közegből származhat. Összességében nagy anyagi ráfordítással jár, valamint sok bonyodalom adódhat mind a használat, mind a kialakítás során, inkább ipari léptékben indokolt megoldás.

Hőleadó egységek

1.) Radiátor

A vízteres rendszerek esetében bevett megoldás a radiátor, beszerzési és kivitelezési költsége alacsony, széles termékpaletta érhető el, továbbá jól szabályozható.

Radiátor

2.) Konvektor

A javarészt gázzal működő konvektorok egy időben a legelterjedtebb technológiának számítottak, manapság már egyre kevésbé jellemző, hiszen az egyedülálló fűtőegységek használata általában költségesebb, mint a komplett rendszereké.

3.) Fűtőpanelek

Az elektromos fűtőpanelek között számos kivitel létezik már, mindezek között az infrapanel számít egy érdekesebb technológiának, hiszen az elektromosságot infravörös hullámokká alakítja, így nemcsak a levegőt, de a tárgyakat is felmelegíti.

Milyet válasszak?

Bármennyit is olvasunk a fűtési rendszerekről, érdemes egy-egy szakember véleményét is kikérni, hiszen olyan egyedi szempontok is felmerülhetnek, amik kifejezetten az otthonunk, magának az épületnek a paramétereiből következnek. Elengedhetetlen egy költségvetési tervet készíteni, kiszámítani, hogy mennyi idő alatt térülhet meg egyik és másik rendszer telepítésének a költsége, valamint az állami vagy EU-s támogatásokkal is célszerű képbe kerülni. Ha mindezeken túljutunk, akkor pedig nincs más hátra, mint belevágni!

A falak külső hőszigetelése drasztikusan csökkentheti a fűtésszámlánkat, de az már korántsem ennyire egyértelmű, hogy melyik hőszigetelő rendszert érdemes választani

Kövesd a Praktikert a Youtube-on is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!