Banner

5 helyzet, amikor érdemes gipszkartonozni

A gipszkarton nagy előnye, hogy olcsóbban és gyorsabban lehet vele dolgozni, amivel pénzt és időt takarítunk meg. Minden csövet, vezetéket el lehet bújtatni mögötte, így nincs szükség vésésre sem. Emellett jó hangszigetelő, egyes típusai tökéletesen vízállók, mások tűzálló tulajdonságokkal rendelkeznek. Emellett meleg tapintású, természetes anyag. Nézzük, milyen esetekben érdemes használni!


Válaszfalak pillanatok alatt
Ha szeretnénk változtatni a lakásunk alaprajzán, leválasztanánk egy hálófülkét, kettéosztanánk egy szobát, akkor gipszkarton fallal ezt gyorsan és olcsón megtehetjük. Fontos, hogy megfelelő szigetelés kerüljön a duplán felszerelt gipszkarton rétegek közé, és a rezgésgátló szalagról se feledkezzünk meg. Profi kivitelezés esetén ütésre sem reped be, és megfelelően hangszigetel.

Álmennyezet
Csökkenthetjük a fűtési költségeket, eltakarhatjuk a mennyezet hibáit és a vezetékeket, ha gipszkartonból szerelünk fel álmennyezetet. A gipszkartont ilyenkor nem közvetlenül a plafonra ragasztják, hanem gipszkarton profilból vagy fából készült szerkezetre csavarozzák fel a lapokat. A látványos geometriai formájú, szpotlámpákkal teletűzdelt álmennyezetek viszont kezdenek kimenni a divatból, ehelyett érdemes visszafogott, funkcionális megoldásokat alkalmazni.

Egyedi formák, beépített polcrendszerek kialakítása
Mivel bármilyen íves, hullámos forma kialakítható belőle, ezért különleges alakú polcokat hozhatunk létre a nappaliba, előszobába, vagy akár a hálóba. Ez különösen előnyös lehet, ha kicsi a rendelkezésre álló tér, ezért egyedi megoldásra van szükségünk. Készíthetünk elegáns hangulatvilágítást is LED-szalaggal megvilágított, egyszerű térbeli elemekkel.

Előtétfalak
Ha nagyon görbék, egyenetlenek a falak, akkor a hosszadalmas javítgatás helyett eltakarhatjuk a hibákat gipszkarton előfallal, de gépészeti szerelvényeket is kitűnően elrejthetünk vele, valamint javíthatjuk a meglévő hangszigetelést. Vályogházban viszont nem érdemes gipszkartonnal kiegyenesíteni a falakat, mert azok így nem tudnak lélegezni, és bepenészesedhetnek.

Szárazvakolás
Ha csak a vakolás és a száradás idejét szeretnénk megspórolni, az is megoldható falra ragasztott gipszkartonnal. Ez után erre a felületre festhetünk, tapétázhatunk, akár csempézhetünk is. Bár ez gyors és könnyű megoldást jelent, néha mégis érdemes beletenni a munkát a hagyományos vakolásba, és megvárni, amíg kiszárad, mert így egy jobban terhelhető falunk lesz.

Gipszkartonozni szeretnél? Kettéosztanál egy szobát vagy leválasztanál egy gardróbot? A Praktiker barkácsakadémia videójában bebizonyítjuk, hogy ez nem is olyan bonyolult. Kattints és nézd meg, hogyan tudod te is elvégezni ezt a munkát saját kezűleg!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!