Banner

A dekopírfűrész használata

A dekopírfűrész, más néven szúrófűrész nem csak a hobbi barkácsolóknak, de a profi asztalos mestereknek is az egyik legjobb barátja. Habár egyszerű szerkezetről beszélünk, néhány mesterfogásról és fontos kiegészítőről mindenképp szót kell ejteni ahhoz, hogy bárki gond nélkül tudja használni. Vágjunk is bele!

dekopírfűrész

Mi az a dekopírfűrész?

A dekopír fűrész az egyik legfontosabb elektronikus szerszám a műhelyben, hiszen ez váltja ki az egyszerű, hétköznapi fűrészt. A dekopírfűrész penge típusától függően számos anyagot gond nélkül tud elfűrészelni – létezik dekopír fűrészlap fémhez, fához, műanyaghoz, de kifejezetten bútorlap elvágásához is gyártottak már. 

Mielőtt pedig még jobban elmerülnénk a részletekben, tisztázzunk gyorsan egy rendszeresen felmerülő kérdést: van dekopírfűrész és szúrófűrész között különbség? Kezdő barkácsolók sokszor gondolják azt, hogy két különböző eszközről van szó, de a helyzet az, hogy mindkét kifejezés ugyanazt jelöli!

fűrészlap dekopírfűrészhez

Tartozékai

Természetesen a legfontosabb tartozék a fűrészlap maga, ami – használattó függően – elkophat, éppen ezért, ha azt érezzük, hogy már nem szuperál elég jól, akkor cseréljük ki bátran! Számos kivitel létezik már fűrészlapokból, annyi hasznos kiegészítést viszont teszünk még, hogy a fémvágó dekopír fűrészlap sok esetben műanyag fűrészelésére is alkalmas.

Mindezek mellett fontos tartozék még a dekopír fűrészlap befogó, ami a fűrészlapot rögzíti. Ez általában nem különálló egység, ezért vásárlás előtt mindenképp győződjünk meg arról, hogy kellőképpen masszív, ellenálló anyagból készült – sajnos ez a gyenge pontja a rendszernek.

Hasznos tartozék lehet még az úgynevezett dekopírfűrész vezetősín, ami megkönnyíti a pontos vágást. A szabad mozgás és munka öröméhez a kábelek elhagyása is hozzájárul: ha egy akkus dekopírfűrész került fel a bevásárlólistánkra, akkor természetesen az akkumulátor és a töltő is az ár részét képezi.

akkus dekopírfűrész

Szakszerű használata

Habár a dekopírfűrész használata nem egy nagy ördöngösség, van néhány alapszabály, amire figyelnünk kell. Első lépésként mindenképp célszerű bejelölni a vágás helyét egy vonalzóval és ceruzával. Ehhez a vonalhoz illesszük a dekopírfűrész támaszkodókeretének elején található kis nyilacskát – a vágás során ezt figyeljük és ne a fűrészlapot!

Ha már elkezdtük a vágást, akkor lazán, de határozott mozdulatokkal dolgozzunk – csak semmi kapkodás, de azért ne hagyjuk, hogy a gép arra menjen, amerre szeretne! Amennyiben kör vagy egyéb alakzatot tervezünk kivágni egy lapból, akkor először fúrjunk egy lyukat, ennek nyomán tudjuk majd elkezdeni a fűrészelést!

Abban az esetben, ha nem merőleges irányban szeretnénk vágni, akkor csak a támaszkodó keretet kell kicsit átvariálni. A kívánt szöget a szerkezet alján található csavar kilazításával, majd újbóli meghúzásával tudjuk beállítani.

A dekopír fűrészlap cseréje, befogása

A dekopír fűrészlap behelyezése egyszerűbb, mint azt gondolnánk. Igaz, többféle kivitel létezik, de az közös pont mindegyikben, hogy a dekopír fűrészlap befogás senkinek sem okoz gondot. A rögzítést egészen egyszerűen bepattintással, oldalcsavaros megoldással, esetenként a kettővel egyszerre lehet megtenni.

Hogyan vágjunk dekopírral egyenesen?

Fentebb már számot vetettünk a legfontosabb szabályokkal, többek között a vezetősín és a támaszkodókeret használatával, de van még egy további lehetőség, amiről még nem beszéltünk. A lézeres dekopírfűrész nagyban megkönnyítheti az irány tartását, hiszen nemcsak a vágás közvetlen helyét jelöli ki, hanem egyúttal előre is vetíti a helyes irányt. És ez miért fontos? Abban a pillanatban, amikor egy milliméternyit is tévesztünk, a vágás helyénél még nem biztos, hogy látszik, de az előrevetített lézercsík és a jelölés különbségén rögtön látszódni fog!

Lézeres dekopírfűrész a pontosabb vágásért

Ha a dekopírfűrész ferdén vág

Előfordulhat, hogy a dekopírfűrész ferdén vág, ilyenkor nem kell a legrosszabbra gondolni, ellenőrizzük inkább a fűrészlapot! A dekopír fűrészlap cseréje sokszor megoldja ezt a problémát, hiszen vannak olyan mozdulatok vagy keményebb anyagok, amik vágása során elferdülhet, meggörbülhet a penge.

A másik okot – a ferde vágásnál – a befogó környékén kereshetjük. Mivel ez a rész kapja a legnagyobb terhelést, lehet, hogy egyszerű anyagfáradás miatt kialakul egy minimális holttér, a fűrészlapnak lesz egy kis „játéka”. Ha ezt tapasztaljuk, akkor az alaposabb, figyelmes munka, esetleg a vágósín alkalmazása segíthet, hosszú távon viszont csak az alkatrész vagy a teljes eszköz cseréje oldja meg a problémát. A dekopírfűrészre tehát hatványozottan igaz: csak jó minőségűt szabad vásárolni!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!