Mire ügyeljünk WC vásárláskor?

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a toalett egy olyan egyszerű találmány, ami örök életű, ám számtalan meghibásodási ok vezethet odáig, hogy le kell cserélnünk. Ilyenkor pedig nem tanácsos megvenni a legelső szembejövő darabot  – gondoljuk át alaposan, hogy mire érdemes figyelni, ha új vécét vásárolunk, vagy a meghibásodott „készüléket” cseréljük le.

A legfontosabb paraméterek:

A lefolyó vagy szennyvízcső kialakítása szerint:

Megkülönböztetünk alsó és hátsó kifolyású csészét, amit nagyon egyszerűen ellenőrizhetünk: ha ránézünk a csészére oldalról, és látunk kifolyócsatlakozási pontot a hátsó résznél, akkor hátsókifolyású csészéről beszélünk. Ha ez a kifolyó nem látszik kívülről, akkor az a vécé talpa alatt található, ebben az esetben alsó kifolyású csészével van dolgunk.

Az öblítés típusa szerint:

Laposöblítésű: Ezt a típust a tartályból érkező víz segítségével lehet öblíteni. Kevésbé higiénikus, mint mélyöblítésű társa.

Mélyöblítésű: Mindenki ismeri a klasszikus „csobbanós” vécét, ami típusa alapján a mélyöblítésű. Ezt a típust is a tartályból érkező víz segítségével lehet öblíteni. Bűzzáró tulajdonsága a vízmennyiség miatt sokkal jobb, mint a laposöblítésűé, és egyszerűbben is takarítható.

Perem nélküli: A teljesen higiénikus, vagy leginkább higiénikus típusú WC.

Az öblítőtartály elhelyezése szerint:

Felső elhelyezésű, egyszerű tartályok: Távolabb és magasra szerelik, a működésük nagyon egyszerű. A tartályban található vízmennyiség „lezuhan” a csészébe, és nagy erővel mossa ki a kagylót. Nem a legcsendesebb tartályfajta.

Alsó elhelyezésű tartály: Ezeknél a típusoknál a tartályok a vécécsészére ültethetők – öblítőcső nélküli csatlakozással. Általában a csésze együtt megvásárolható a hozzá passzoló tartállyal és szerelvényekkel. Ezek a tartályok készülnek porcelán kivitelben is. A porcelán tartályos csésze elegánsabb és jobban tisztítható, mint műanyag társa.

Beépített tartályok: Ez a típus a legmodernebb trendet követi, a tartály a csésze mögötti falba van beépítve, így láthatatlan. Szerelőnyílással rendelkezik, így meghibásodás esetén is jól hozzáférhető a tartály. Ezek a legmagasabb árkategóriát képviselik. A beépített tartályos vécét egy masszív kerettel szerelik be, ami a hozzáépített csészét is megtartja. Így utólag könnyebben takarítható a vécé és környéke, hiszen gyakorlatilag a csésze alatt is felmoshatunk, mivel az nem érintkezik a padlóburkolattal.

A meghibásodások főbb okai

Sajnos a legapróbb ütésre is hajszálrepedések százai képesek szétfutni a WC-n észrevétlenül. Ha véletlenül - például övcsattal - megütjük a fajanszot, vagy beleejtünk valamilyen kemény tárgyat, érdemes azonnal alaposan átnézni a csészét, hogy nem sérült-e meg. A hajszálrepedés lehet okozója a későbbi szivárgásnak vagy a darabokra törésnek.

Hasonló probléma adódhat abból is, ha a csésze nincsen rendesen rögzítve a padlóhoz, és elengednek a csavarok. Ilyenkor kezd el dülöngélni a csésze, és nagy eséllyel összetörik az apró ütődésektől, vagy egyszerűen csak letörik a csavartartó talprész.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!