Banner

Radiátorméretek: útmutató

A radiátorméretek helyes meghatározásához nyújtunk segítséget. A hőfoklépcső és méret megfelelő kiválasztásával nemcsak helytakarékosak lehetünk, hanem fűtési számlánkat is csökkenthetjük.

Az otthoni fűtési rendszerünk kialakításánál, de akár csak egy egyszerű radiátorcserénél is fontos szerepet játszik a megfelelő radiátor kiválasztása. Nemcsak az esztétikai kérdések, a szín és a forma, hanem a megfelelő radiátorméret kiválasztása is nehéz feladat lehet. Ezzel kapcsolatban összegyűjtöttünk pár szempontot, amit érdemes lehet végiggondolni, és amelyekkel talán leegyszerűsíthetjük a radiátorvásárlás menetét.

400 mm-es radiátor

Hőigény helyiségek szerint

Hőfoklépcső és méret

Fontos, hogy előzetesen meghatározzuk a lakásunk hőigényét, amelyhez egyszerre több paramétert is figyelembe kell vennünk, többek között a falszerkezet típusát, a födémstruktúrát, a nyílászárók állapotát, hőátbocsátási tényezőjét stb. Általánosságban elmondható, hogy egy helyiségben légköbméterenként kb. 30–50 W hőleadással kell számolnunk. A szélső értékek közötti ingadozást befolyásolhatja az, hogy egy szabadon álló házról van-e szó vagy egy több oldalról más lakások által körbevett otthonról, milyen vastag a födém, hány nyílászáró van stb. Ha már kiszámoltuk, hogy egy helyiségben mekkora hőleadást kell lefedni, gondoljuk végig, vagyis számoljuk ki a szükséges radiátorok méretét! Szerencsénkre ma már sokféle méretű, formájú radiátortípus közül választhatunk.
A fűtési rendszer hőfoklépcsője a kazánból kilépő és oda visszatérő víz hőmérsékletét jelenti. Távfűtéses rendszerek általában 90/70 °C-os hőfoklépcsővel vannak tervezve, vagyis a téli napokon 90 fokos előremenő víz fűti a hőleadókat, és a radiátorok úgy lettek kialakítva, hogy a visszatérő vezetékbe 70 °C körüli víz kerüljön.
A kondenzációs kazánokra jellemző, hogy a hatásfokuk magasabb, ha a megtermelt meleg víz alacsonyabb hőmérsékletű. Ha a kazán 90 °C-os helyett 40 °C-os előremenő vízzel dolgozik, néhány százalékkel kevesebb lesz a gázfogyasztás. Ha takarékoskodni szeretnénk, akkor válasszunk felületfűtést (fal- vagy padlófűtés), ha erre nincs lehetőség, akkor vásároljunk nagyobb teljesítményű radiátort.

Járatos radiátorméretek

A radiátort az ablak alá érdemes telepíteni, aminek az a komfortérzeti oka, hogy így a fűtőtest ellensúlyozni tudja az ablak ún. „hidegsugárzását”. Emiatt fontossá válik az ablakok alatti fal magassága, hiszen ez határozza meg, hogy mekkora radiátort vegyünk. Ennek megfelelően beszélhetünk ún. járatos radiátorméretekről, amelyek a standard ablak alatti falméretekhez vannak elkészítve (600 vagy 900 mm magas radiátorok), és általában a radiátorforgalmazással foglalkozó üzletek mindig raktáron is tartják őket.

Nem járatos radiátorméretek

A fentiekkel szemben az ún. nem járatos radiátorméretek eltérnek a standard méretektől, így ezeket nem mindig kapjuk meg azonnal a boltokban, sokszor előre meg kell rendelni őket. Ilyenek az 500 vagy 300 mm magas radiátorok. Ez utóbbiakat üvegportálok vagy kirakatüvegfalok előtt szokták elhelyezni.

Teljesítmény a méretnek megfelelően

A fűtési rendszer tervezése szempontjából a radiátor teljesítményének van jelentősége, amit wattban szoktak megadni. A dimenzionális kiterjedésnek (magasság, mélység, szélesség) csak olyan szempontból van szerepe, hogy a radiátor jól elférjen az ablakok, más térelemek alatt, mint ahogy cikkünkben már említettük. Ha nem megfelelően számoltuk ki a szükséges radiátor méretét, teljesítményét, akkor előfordulhat az, hogy teljesen kinyitott radiátorszelep mellett sem lesz elég meleg a szobában, vagyis a szoba hőmérséklete nem éri el az elvárt értéket. Ellenben ha azt tapasztaljuk, hogy az összes helyiségben egységesen hideg van, akkor valószínűleg a kazán van alulméretezve.

400 mm-es radiátor

Ha a radiátor túl nagy, akkor a hidegebb időben is elzárható néhány radiátorszelep, ennek hatására a hőfok nem csökken a lakásban.
Ha a szükséges hőleadási teljesítményt kiszámoltuk, ellenőrizzük le a telepítés helyszínén rendelkezésre álló helyet, a közelben lévő ablak magasságát. Fontos, hogy mindig vizsgáljuk meg a falszerkezet szilárdságát, hogy alkalmas-e a rögzítőelem tartására.

A radiátorméret fontos téma, hiszen komfortérzetünket és fűtésszámlánkat is befolyásolja. Reméljük, cikkünk segítségül szolgált a megfelelő radiátorméret kiszámolásához!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!