Banner

Kisgép vásárlási útmutató

Amikor kreatív elménk meglát egy kopott deszkában egy bájos madáretetőt, esetleg egy rozsdás vasdarabban egy szélkakast, a megvalósításhoz a Bosch asztali gépcsaládja által biztosított professzionális tudásra lesz szükség. Ezek a gépek tökéletes megoldást nyújtanak számunkra, bármilyen vad ötlet pattan ki a fejünkből, segítségükkel szórakozás és élvezet lesz az alkotó folyamat.

Ahogyan a nevében is szerepel, ezek a gépek nagymértékű stabilitást biztosítanak azáltal, hogy munkapadra tehetők, vagy saját állvánnyal rendelkeznek. Így a vágás és az egyéb elcsúszások, esetleges balesetek kockázata is minimálisra csökkenthető. Ez a gépcsalád nagymértékben támogatja a felhasználót, hiszen számtalan feladat megoldását teszi lehetővé. Az asztali gépcsalád magában foglalja a leszabó és gérvágó fűrészeket, a különböző állványos fúrógépeket, valamint a csempevágókat és az asztali körfűrészeket is. Ezek a gépek óriási mértékben támogatják a felhasználót, hiszen nagyon rövid idő alatt precíz és pontos munkát lehet velük végezni.

csempevágó

Leszabó, gérvágó és asztali fűrészek

A gérvágó fűrészekkel igazán könnyű dolgunk van, amikor el kell térnünk valamiért a derékszögtől. Pontosan és precízen vágnak ferdén és egyenesen egyaránt, valamint a beépített tolósínnel lehetővé válik az oldalirányú mozgás, amely még nagyobb szabadságot biztosít a felhasználónak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a széles munkadarabok feldolgozása is könnyen megoldható, a gépen található kapcsok pedig biztonságosan fogják és rögzítik a feldolgozandó alapanyagot. A ferde vágás funkció lehetővé teszi a fűrészlap balra és jobbra dőlését a kívánt mértékben, valamint maga a fűrészasztal is elforgatható. A fűrészelés műfaja nagy pormennyiséget okoz, amely, ha nincs megfelelően kezelve, beteríti az egész műhelyt és sok bosszúságot okozhat. A fűrészgéphez csatlakoztatható elszívóval akár örökre kiküszöbölhetjük ezt a kellemetlenséget. Ezeknél a fűrészeknél nagyobb figyelmet kell szentelnünk a megfelelő fűrészlap kiválasztására, hiszen ez fogja meghatározni a vágás magasságát és mélységét. A fűrészlapok különböző anyagok vágására lettek kifejlesztve, vásárolhatunk fa, acél és alumínium feldolgozására alkalmas lapokat.

Az asztali fúrógépek

A Bosch asztali fúrógépei tökéletes megoldást nyújtanak azok számára, akik precízen és méretpontosan kívánnak dolgozni. A fúrógépekre szerelt 710 wattos, szabályozható fordulatszámú motorral könnyű dolgunk lesz, a géptesten található digitális kijelző pedig segítségünkre lesz a kiválasztott sebesség és a pontos fúrási mélység kijelzésében. A fúrótokmányok kulcs nélkül működnek és könnyedén befogják az új fúrószárat, amikor cserére van szükségünk. Némelyik tokmány külön rögzítőgyűrűvel is rendelkezik, amelyek meggátolják a befogott fejek elfordulást. Ezek az asztali gépek megbirkóznak a precíziós feladatokkal is, így akár egy négyszögletes lyuk elkészítése sem okoz problémát, de a megfelelő fejekkel akár polírozhatunk vagy csiszolhatunk is. Ezeken a gépeken természetesen LED lézerfunkció is található, amely nagyon precízen képes megvilágítani a konkrét munkaterületet, ezzel is elősegítve a pontosság megtartását az anyagok átfúrása közben.

Csempevágók

A csempevágókat hatékonyan, gyorsan és egyszerűen lehet használni. A gépekbe beépített vonalzó és a kívánt szögbe való beállítás nagy segítségünkre lesz, amikor a burkolandó szobák és falak sarkaihoz érünk, esetleg ki kell kerülnünk vele egy födémen átmenő radiátorcsövet.

A csempevágókat 3 nagy csoportra lehet osztani. A hagyományos csempevágógép rendkívül költséghatékony és egyszerű megoldást kínál. A levágandó csempét egy vonalzó segítségével bejelöljük, majd a vágógépre téve a vágókorongot végig toljuk a felületen, majd a törőbélyegzőt a csempére nyomjuk és máris a vágás mentén törik le a hulladék a felhasználni kívánt csemperészről. Ezt a fajta megoldást kifejezetten házi, hobby projektekhez ajánljuk, mert a vágókorongok nem minden alkalommal fognak precíz, milliméter pontos vágásokat eredményezni.

A Bosch kézi, elektromos csempevágója egy tömlővel és egy víztartály segítségével a vágás mentén vékony vizes felületet biztosítva akadályozza meg, hogy a vágásnál keletkezett port belélegezzük. Ennél a típusnál fontos megjegyezni, hogy a vágandó csempét rögzítenünk kell a megfelelő végeredmény elérése érdekében, hiszen nem rendelkezik tárgyasztallal. Víz nélkül pedig nem ajánlott a használata, mert az elektromos gép fel fogja verni a port és az belélegezve káros lehet az egészségre.

Az asztali, vizes csempevágó már tárgyasztallal ellátott, a vágást végző kerék pedig vízben forog, tehát folyamatosan hűtve lesz a használat során, nem kell tartanunk a túlhevüléstől, de a por belélegzésétől sem kell aggódnunk. Ez a gép nagyban hasonlít a fához és egyéb, kompozit anyagokhoz használt fűrészgépre.
A Bosch Overhead Motor wet tile saw gépe mindennel fel van szerelve, amire csak szükségünk lehet egy precíziós csempevágásnál. Szivattyúval, irányított vízsugárral, precíziós állvánnyal, lézeres LED lámpával segíti a minél pontosabb vágásokat, egyszóval a legmegnyugtatóbb megoldás lehet akár egy nagyobb építőipari vállalkozás számára is.

A Bosch asztali gépeivel kapcsolatban van pár számadat és paraméter, amelyet érdemes megfigyelnünk a számunkra legmegfelelőbb kiválasztásához:

  • Az asztali gépcsalád energiaellátási szempontból is tökéletes, hiszen a vezetékes hálózatról üzemeltetve nem kell számolnunk az akkumulátorok lemerülése és töltése miatt előforduló, bosszantó leállásokkal. A gépekbe beépített chipek segítenek a szükséges mértékű energiaigény kalkulálásában, így ezek a készülékek csak annyit fogyasztanak, amennyi feltétlenül szükséges a feladathoz.
  • A gépeken található WATT felirat utáni szám a gép teljesítményét jelöli, amelyet a használatához fel fog venni az elektromos hálózatból.
  • Az RPM mutató a gépünk percenkénti fordulatszámát jelöli, tehát, hogy milyen sebességgel forog a gépünk. Néhány terméken van sebességkiválasztó funkció is, így könnyedén tudunk más-más fordulatszámot választani a különböző feladatokhoz és megmunkálandó anyagokhoz.
  • A Bosch asztali gépeinek fogantyúi ergonomikusan vannak kialakítva és csúszásgátló felülettel vannak ellátva, így is elősegítve a precíz és balesetmentes barkácsolást.

Kövesse a Praktikert az Instagramon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!