Banner

Műanyag teraszburkolat? Bemutatjuk a kültéri WPC járólapot!

Korábbi cikkünkben már említést tettünk a WPC kerítésmodulok legfőbb tulajdonságairól, ahol szóba került a WPC járólap és a WPC teraszburkolatok köre is. Ezért – és a felmerülő kérdések miatt – egy külön cikket szentelünk a WPC burkolatokat illető legfontosabb kérdéseknek. Típusokról, előnyökről, hátrányokról és a telepítés mikéntjéről is beszélünk!

Mi az a WPC?

A WPC egy angol eredetű mozaikszó (wood plastic composite), ez tulajdonképpen egyfajta technológiára utal. A WPC a kompozit anyagok közé tartozik, vagyis több alapanyag előnyös tulajdonságait próbálja mesterségesen ötvözni. Ebben az esetben fa műanyag kompozit, ami nevéhez híven javarészt fából, műanyagból, ragasztóból és színezőanyagból készül. Mivel fa gyanánt falisztet vagy bambuszdarálékot használnak a legtöbbet (amihez hozzájöhet még egy kis gyanta is), a végeredmény egy jól formázható, homogén anyag lesz.

WPC, azaz műanyag fa kompozit járólap

A műanyag fa kompozit járólap előnyei

Legnagyobb előnyök között azt szokás emlegetni, hogy nem igényel komolyabb ápolást, illetve könnyedén, profi eszközpark nélkül is telepíthető. Mivel könnyű burkolatról van szó, ezért a szállítási költségek sem lesznek nagyok, sőt, biztonsági óvintézkedésekre sem kell külön figyelmet fordítani a szállítás során – bírni fogja az utazást.

WPC vagy hagyományos teraszburkoló fa kellene a felújításhoz? Teraszburkolataink teljes kínálatában mindegyiket megtalálod!

Persze a WPC burkolat is tartogathat meglepetéseket: mivel túlnyomórészt mégiscsak műanyag kompozit anyagról beszélünk, nyári napsütésben igencsak felforrósodhat a burkolat. Továbbá minden termékre igaz, ami a WPC kategóriába esik, hogy sérülés esetén nem (vagy csak nehezen) felújítható, inkább cserélni célszerű.

Moduláris kerti WPC járólap

Mivel moduláris gyártmányról van szó, ezért hatékonyan igazíthatjuk igényeinkhez. Kertben és teraszon egyaránt hasznosítható, nem utolsósorban pedig a WPC összepattintható módon illeszkedik egymáshoz, kifejezetten egyszerű a kivitelezés – mondjuk is, hogy mennyire!

WPC teraszburkolat

A WPC teraszburkolat lerakása tényleg egyszerű

Természetesen nem mindegy, hogy milyen alapra próbálunk építkezni, de a legtöbb esetben megunt vagy megkopott teraszburkolatok helyett, pontosabban fölé szokták elhelyezni. Éppen ezért mi is ezt az esetet vizsgáljuk meg! Mik a teendők tehát? 

  1. Többféle módon tudjuk lerakni a járólapokat: párhuzamosan vagy sakktáblaszerűen – először is tervezzük meg!
  2. Számoljuk ki az alapterület függvényében, hogy hány darab járólapra lesz szükségünk!
  3. Mossunk fel, és elkezdhetjük egyesével lerakni, egymásba illeszteni a lapokat!
  4. A problémásabb, szűkösebb területekhez (szélek, ajtók, oszlopok, stb.) valamilyen elektromos vágószerszámmal vágjuk méretre a lapokat!
  5. Amennyiben függőleges részeket (lépcsőt, terasz végét, stb.) szintén ezzel szeretnénk burkolni, akkor a vágás után ragasztóval rögzítsük! 

Sokakban felmerülhet, hogy az ilyen kültéri járólap rései közé könnyen beeshetnek kavicsok, úgy szennyeződhet, hogy nincsen közvetlen hozzáférésünk hozzá. Természetesen ez igaz, de erre is van megoldás! A WPC kültéri burkolatok a vizet nem szívják magukba, így évente 1-2 alkalommal nyugodtan leslagozhatjuk, magas nyomású mosóval kitakaríthatjuk, akár hidegebb időben is, nem fog szétfagyni. 

Kültéri teraszburkolat ötletek

Teraszburkolás WPC

Teraszburkolat WPC

WPC teraszburkolat ötlet

 

Nézz körül a Praktiker kínálatában! Bármilyen raktáron lévő faáru, bútorlap, falemez termék online megrendelése esetén gyorsan, már 2-6 nap között kiszállítunk!

 

 

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!