Milyen a gyerekbarát fürdőszoba?

A lakás berendezésénél egyre gyakrabban gondolunk a legkisebbekre, hogy ők is kényelmesen hozzáférjenek a számukra szükséges dolgokhoz, és ne legyenek kitéve felesleges veszélyforrásoknak. Most a gyerekbarát fürdőszoba kialakításához adunk ötleteket.

Biztonság


A kisbabáknak magas hőmérsékletet kell biztosítani a fürdetéshez, ezért ha erre a fürdőszobában kerül sor, akkor ott kell meleget teremtenünk. Ehhez általában 23-24 fokot javasolnak, amit egy kis fürdőszobában már egy magasra tekert törülközőszárítóval elérhetünk. Ha ez nem elég, akkor kaphatók direkt fürdőszobába tervezett hősugárzók.

Ha már nagyobb a baba, akkor vehetünk a kád vagy a zuhany aljára csúszásgátlót, nehogy elessen és megüsse magát. Később arra figyeljünk, hogy a tisztítószereket, mosószereket magasan tároljuk. Különösen a mai színes mosótabletták jelenthetnek csábítást a lakást felfedező totyogóknak. Mellőzzük az üvegből készült kiegészítőket is, amíg kisebbek a gyerekek, és a nem használt hajszárítót, elektromos fogkefét, borotvát mindig húzzuk ki, nehogy a vízben kössenek ki, és megrázzanak valakit.

Tárolás

Bármennyire is kicsik a gyerekek, a sok játék a fürdőszobába is követi őket, és képesek beteríteni az egész helyiséget. Így érdemes itt külön tárolóhelyet kialakítani a vízi játékoknak, hogy ne szanaszét heverjenek. Ha több gyerek van a családban, akkor mindegyik kaphat külön tárolórekeszt vagy egy kosarat, ahol a saját fürdőfelszereléseit tarthatja. Idővel tanítsuk meg őket arra is, hová tegyék a szennyest, így a koszos ruhák sem hevernek majd szanaszéjjel a lakás különböző pontjain.

Hogy minden kézre essen


A fogmosáshoz és a csap eléréséhez szerezzünk be egy fellépőt, és a gyerekek tárolóit is számukra könnyen elérhető helyeken alakítsuk ki. Emellett szerelhetünk fel nekik megfelelő magasságban akasztókat, ahol a saját törülközőiket, fürdőköpenyeiket elérhetik.

Egy kis vidámság


A fürdőszoba összképét is átformálhatjuk kicsit, hogy a gyerekek otthonosabban érezzék magukat benne. Nem kell nagy kiadásokba vernünk magunkat, elég, ha színes, vidám törülközőket, zuhanyfüggönyt vagy szappanadagolót választunk, és máris feldobtuk a fürdőt. Vidám képeket, vagy vicces feliratokat is rakhatunk a falra, amelyek a rendszeres fogmosásra vagy kézmosásra figyelmeztetnek, de gondolkozhatunk fal- és csempematricákban is.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!