Banner

Milyen szennyvíz szivattyút vegyek?

Vannak kevésbé makulátlan témák, amikről ugyanúgy beszélni kell, ha építkezésre kerül a sor. Ilyen például a szennyvíz szivattyúzására kifejlesztett technológiák, amik nélkül egyetlen korszerű háztartás sem működhet. Természetesen a szivattyú termékkörben is különböző megoldások széles választékát találjuk, ezért nézzük is át, hogy milyen típusok elérhetők a Praktikerben!

A szennyvízszivattyú típusai

A szennyvíz szivattyú bizonyos paraméterek szerint eltér a klasszikus szivattyúktól, mivel a szivattyúzni kívánt folyadék – fogalmazzunk így – erősen szennyezett víz. Értelemszerűen a tiszta víz szállítására másfajta alkatrészek és tervezői megfontolások kellenek, a szennyvízszivattyúknak például sokkal inkább ellenállónak kell lennie a dugulásokkal, viszont a szállítómagasság annyira nem fontos paraméter, mint egy kiváló minőségű kerti szivattyú esetében. Általánosságban viszont ugyanúgy használható a szennyvíz folyamatos vagy időszakonkénti ürítésére.

Darálós szennyvízszivattyúMinden szennyvízszivattyú az örvénykeltő szivattyúk kategóriájába tartozik. Ezek a berendezések lúg- és savállóak, mivel a továbbítandó víz kémhatása lúgos vagy savas.

Darálós szennyvízszivattyúk

A darálós szennyvíz szivattyúk jellemzője, hogy daraboló szerkezettel vannak ellátva, és a nagyobb szennyeződéseket összeaprítják. A daraboló szerkezet mögött helyezkedik el egy szállító járókerék, ami több féle lehet, és ami továbbítani tudja az daraboktól mentesített szennyvizet.

A darálós vagy más néven darabolós szennyvízszivattyú egyszerűen darálókésekkel felaprózza a szennyvízben található, esetlegesen dugulást kiváltó darabokat. A beömlő nyíláson bejut a szennyvíz, rögtön utána pedig a darálókés veszi kezelésbe a szennyvizet.

A Vortex járókerék szerepe

A leghatékonyabb, a szilárd szennyeződéseket leginkább jól kezelő szennyvíz szivattyúk oldalkivezetéses kialakítással és nyitott dugulásmentes járókerékkel rendelkeznek. Ezek a berendezések akár 30 mm feletti darabos, lebegő szennyeződéssel is megbirkóznak, és nem tömődnek el. 

Összehasonlításként: egy átlagos merülőszivattyú 2-3 mm-es szilárd szennyeződések mellett működik megfelelően. 

A járókeréken speciális pengék működnek, amelyek gondoskodnak a dugulást okozó részek megszüntetéséről.

A nyitott Vortex járókerék örvényt kelt, ami által a szennyvíz bejut, és szinte azonnal az oldalcsatornán keresztül távozik is a szivattyúból, miközben a járókerékkel a legkevésbé érintkezik, a legkevésbé koptatja azt. Ez a technológia a legjobb dugulás ellen.

Hol javasolt a darálós szennyvíz szivattyú alkalmazása?

Ezt a típusú szivattyút akkor kell alkalmazni, ha a befogadó főcsatorna kis keresztmetszetű és nyomás alatt van, így elkerülhetjük a dugulást. 

Amennyiben a szennyvíz hálózat, befogadó főcsatorna nem nyomott, akkor érdemes a VORTEX szivattyút választani. 

A darálókéses szivattyúk hátránya, hogy nem minden anyagot tudnak ledarálni. Szálas vagy rostos anyagok - például akár hosszú hajszálak is - képesek rátekeredni és megakasztani. Ha úgy tekintünk a darálós szennyvíz szivattyúra, mintha konyhamalac lenne, akkor nem jól járunk el, mivel vannak ételmaradékok amelyek a wc-be kerülve gondot fognak okozni. Így például a nagyobb csontokkal nem bír el ez a berendezés.

Átemelő szennyvízszivattyúk

Az átemelő szivattyú akkor jöhet képbe, amikor a szennyvizet alacsonyabb területekről kell átjuttatni magasabb helyekre. Általában változatos domborzati viszonyok között lehet nagy segítségre, amikor például egy hegyháton kell átvezetni a szennyvizet, hogy utána lefolyhasson a szennyvízgyűjtőbe. Természetesen létezik már így is használható szennyvízszivattyú, ami egyben darálós kivitelben is készült.

Átemelő szennyvízszivattyú

Hol javasolt szennyvízátemelők alkalmazása?

A következő esetekben gondoljunk erre a megoldásra: 

  • Amennyiben az épületünknek van olyan vizesblokkja, ami alacsonyabban van a csatornahálózat szintjénél.
  • A házi csatorna kifolyási szintje magasabban van, mint a közcsatorna fenék szintje.
  • Ha át kell emelni a vizet egy magasabb ponton, hogy aztán lefolyhasson.

A szennyvízátemelő használatát egyébként kötelező érvénnyel írja elő az ide vonatkozó szabvány.

Mi az a szabad átömlésű szennyvíz szivattyú?

A szabad átömlésű szivattyú a szennyvízszivattyúk ‘alapmodellje’, melynél a szivattyú automatikus módon juttatja tovább a szennyvizet az oldalcsatornába. 

Ez a szennyvíz ilyenkor nem időzik sokat a rendszerben, a járókerék által kialakított örvény gyorsan tovább szivattyúzza.

A szivattyú adatai: mi mit jelent?

A kiválasztás során érdemes figyelembe venni a főbb adatokat, amelyeket a kapocsfedélen találunk meg. A legfontosabbak az alábbiak:

  • H max - emelőmagasság, ami 10-el osztva adja a szivattyú névleges magasságát. 
  • Névleges nyomás - az a nyomás, amit a szivattyú teljesen elzárt nyomócsonknál ad, maximum 1,5 méteres szivómélységből.
  • Qmax - névleges szállított mennyiség, vagyis az a vízmennyiség, melyet úgynevezett ‘szabad kifolyáson’, és maximum 1,5 méteres szívómélységből produkál a szivattyú.
  • W / kW - a szivattyú elhasznált villamos energia teljesítménye. 
  • Suct.Hmax - maximális szívómélység, azaz az a határérték, amin még dolgozni tud a berendezés.

Karbantartás, tisztítás

Azt talán kijelenthetjük, hogy a szennyvízszivattyú tisztítása „felhasználói élmény” tekintetében nem a legjobb. Éppen ezért is szokás szakembert hívni, aki gyorsan, hatékonyan, a megfelelő védőöltözetben el tudja végezni, valamint az aknában is rendet tud vágni. A karbantartáshoz ugyanakkor szorosan hozzákapcsolódik a megelőzés. Amire mindenképp oda kell figyelni: 

  • Kerüljük a zsírosodást!
  • Ne öntsünk olajat, zsíros ételt a WC-be! 

Ha pedig dugulást észlelünk, hívjunk szakembert, hiszen könnyen lehet, hogy csak egy visszacsapó szelep hibásodott meg, amit könnyen lehet orvosolni, ha viszont mi magunk nekiállunk felkutatni a problémát, akkor csak nagyobb kárt okozunk.

Milyen szennyvíz szivattyút vegyünk?

A körülményeink és igényeink szabják meg, melyiket választjuk a fent részletezett típusok közül.

Az átemelő szivattyúra nagyobb szintkülönbségeknél van szükség, általános helyzetekhez viszont a szabad átömlésű szivattyú is tökéletes. Persze a darabolós szivattyúk jelenthetnek extra biztonságot a dugulás elkerülésében, de elsősorban akkor célszerű alkalmazni ezeket, ha a főcsatorna – amibe ömlik a szennyvíz – átmérője kis keresztmetszetű, valamint nyomás alatt van.

Nézz körül a Praktiker kínálatában, kerülj képbe a kerti motors gépek árai kapcsán!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!