Banner

Infrapanel: a stílusos elektromos fűtés

Az infrapanel tökéletes választás, ha gyorsan és olcsón szeretnénk felszerelni lakásunkat modern fűtési rendszerrel. Az infra fűtés nemcsak hatékony, de látványos megoldása lehet az otthonunknak. Hogyan működnek az elektromos fűtésrendszerek? Milyen költségekkel jár? Mik az infra fűtés előnyei és a hátrányai? Mekkora villanyszámlára számíthatunk? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ ezen cikkünk.

Infrapenel - Praktiker

Infrafűtés működése

Röviden összefoglalva: az infrapanel lényege az elektromágneses hősugárzás. A hosszabb magyarázat szerint a fűtőpanel előlapján található részecskék megkönnyítik az infrasugarak szétszóródását, így az adott fűtőfelület úgymond többszörösére növekedik. Napjainkban (a panelelőlap szerint) kétféle típust lehet találni a piacon: a kerámia infrapanel régebbi technológia, az újabb, modernebb pedig a sík felületű infrapanel – utóbbi hatékonyabb.

Az infrapaneles elektromos fűtés előnyei 

Az elektromos fűtés témakörében az infrapanel az egyik legmodernebb megoldás, éppen ezért több előnye is van.

Az infrasugarak a falakat, a padlót és a tárgyakat is felmelegítik, hiszen azok sugárzáselnyelő képessége nagyobb, mint a levegőé, így ezek hőtároló közegként funkcionálnak majd. Ez a részleges hőtárolási lehetőség még az elektromos fűtési rendszerek között is különleges.

Másik előnye, hogy nem keringeti a levegőt a szobában, így azoknak, akiknek a szálló por allergia vagy asztma miatt gondot okoz, azoknak jó megoldás lehet a fűtésszezonra. A fogyasztása később még részletesebben kitérünk, de azt már itt megemlítjük, hogy egy elektromos kandalló vagy egy nagyobb teljesítményű elektromos fűtőtest jóval többet fogyaszt, mint az infrapanel.

Az infrapanel fűtés hátrányai 

Amikor ilyen alternatív fűtőegységekről van szó, rögtön felmerül az infrapanel fogyasztás kérdése – az energiaigényét akár mondhatjuk hátrányának, hiszen kétségtelen tény, nem ez a legolcsóbb megoldás. Természetesen az infrafűtés fogyasztása attól is függ, hogy milyen teljesítményű készüléket választunk, illetve mennyit tartjuk bekapcsolva, de egy helyesen megválasztott és felszerelt elektromos fűtés fogyasztása racionalizálható azért. Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy a panelek felülete akár 100 fokig is felmelegedhet, ezért kisgyerekes vagy háziállatos családokban veszélyes lehet.

Az infrapanel ára 

Az infrapanel árak mérettől, teljesítménytől és technológiai fejlettségtől függően változnak, de a legnagyobb különbséget mégiscsak a már korábban említett szempont határozza meg: a sík felületű újgenerációs infrapanelek valamivel drágábbak, hiszen aktív hőleadó felülettel rendelkeznek, a kilencvenes években fejlesztett kerámiaszemcsés technológia ezzel szemben olcsóbb.

Mekkora infrapanel kell egy 50 nm lakás fűtéséhez?

A konkrét fűtőigény olyan tényezőktől is függ, amiket lehetetlen vagy csak nagyon bonyolult módon lehet kiszámolni. Az időjárást és átlaghőmérsékletet nyilvánvalóan nem lehet előre látni, de attól is függ az energiaigény, hogy hány oldalról van fűtve a lakás, de a nyílászárók szigetelésén is sok múlik. Főszabályként ugyanakkor azt lehet mondani, hogy a szoba alapterületét fel kell szorozni a belmagassággal, az így kapott légköbmétert pedig 35-tel, a végső eredmény pedig a szükséges teljesítmény lesz wattban. Nézzünk is egy példát!

50 (alapterület) * 3 (belmagasság) * 35 (szorzó) =  5250 watt

Egy ötven négyzetméteres, három méteres belmagasságú lakásnak tehát 5250W igénye van, amit már kedvünk szerint oszthatunk fel több fűtőegységre. Azt persze jó észben tartani, hogy törekedjünk a minél nagyobb lefedettségre, illetve tárgyakkal semmiképp se árnyékoljuk le a paneleket!

Várható villanyszámla infrafűtés esetén

Mint korábban említettük már, az infrapanel az energiatakarékos fűtés alternatívái közé tartozik, így az infra fűtés havi költsége nem tud annyira elszállni, mintha végig elektromos radiátort használnánk, de semmiképp se számítsunk arra, hogy a gázalapú fűtéssel fel tudná venni a versenyt. A panelek teljesítményéből és az üzemidőből könnyen ki lehet számolni a pontos értéket, de azért javasoljuk, hogy szakember segítségét is kérjük ki, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket – legyen szó túl hűvös lakásról vagy túl magas rezsiről!

Infrapanel típusok

Cikkünk végére érve egy gyors áttekintést még szeretnénk tenni az infrapanel típusok között, hiszen amennyit beszéltünk a technikai paraméterekről, legalább annyit is lehet beszélni a formatervezésről és egyéb hasznos funkciókról. Eddig inkább lakásfűtésről volt szó, de létezik már infra kültéri hősugárzó is, ami praktikus kiegészítője tud lenni a teraszon eltöltött hűvösebb őszi estéknek.

Említhettük volna akár az előnyök címsor alatt is az egyik felső kategóriás modellt, ez az infrapanel termosztáttal. Ahogyan a nevéből is kiderül, önálló hőszabályzásra képes, ami egyébként nem számít alapfunkciónak az infrapanelek között. Persze a technikai paramétereken túl vannak azért esztétikai kérdések is: ha például egy visszafogott enteriőrbe keresünk ilyen fűtőegységet akkor ott a bézs infrapanel, a modern lakásokba jól illeszkedhet a fekete üveg infrapanel, ha pedig az extravagáns vagy éppen luxuskivitelt keressük, akkor a márvány infrapanel lehet a befutó.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, akkor nézz körül a Praktiker kínálatában!

Kövesd a Praktikert a Youtubeon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!