Banner

Hogyan használjuk a gérvágót?

Ha ferdeszögű illesztéket szeretnénk két munkadarab között kialakítani, gérvágóra lesz szükségünk. Rövid cikkünkben bemutatjuk, hogyan kell használni ezt a speciális fűrészt, valamint feladattól függően melyik a legjobb gérvágó fűrész!

gérvágó fűrész

Mi az a gérvágó?

A fűrészek csoportjába tartozó gérvágók kifejezetten azzal a céllal lettek megtervezve, hogy speciális szögvágásra legyenek alkalmasak. Sok eseteben milliméterre pontosan kell vágni ahhoz, hogy két fadarab tökéletesen egymáshoz illeszkedjen – ezt pedig nem lehet egykönnyen megoldani sarokcsiszolóval vagy éppen dekopírral. Természetesen a gérvágó fűrészek között is több típus van – nézzük is át ezeket!

Típusai

Az asztali gérvágó vagy másik nevén kézi gérvágó a legolcsóbb és egyben legegyszerűbb típus, hiszen itt semmiféle elektronikai meghajtás nincsen, teljes mértékben manuális. A szerkezet lényege, hogy van egy fröccsöntött műanyagból és alumíniumból készült gérvágó test, amin tudjuk beállítani a kívánt vágási szögeket és a vágási magasságot. Ebbe a talapzatba van beépítve egy fűrészlap, amit idővel, fokozott kopás esetén könnyedén lehet kicserélni.

A kézi gérvágó természetesen csak a belépőszint, a barkácsolásban jártasak gérvágó fűrész alatt általában az elektromos gérvágót értik. Az elektromos gérvágó működési elve tulajdonképpen ugyanaz, mint a manuális társának, két fő egysége a gérvágó állvány és gérvágó körfűrész. Az elektromos meghajtás mellett a fő különbség az, hogy itt körfűrész gondoskodik a vágásról és nem fűrészlap.

A kombinált gérvágó fűrészek a kategória legfelsőbb, legdrágább részébe tartoznak. Ezek olyan többfunkciós gépek, amik néhány másodperc alatt gérvágó fűrészből asztali körfűrésszé alakíthatóak. Ez nemcsak faipari munkákban jártas barkácsolóknak lehet előny, hanem olyan műhelyekben is jó szolgálatot tehet, ahol nincsen túl sok hely különböző eszközök tárolásához. Nem mellesleg pedig egy asztali körfűrészt mégiscsak többször használunk, mint egy gérvágót!

kézi gérvágó kisebb munkadarabokhoz

Gérvágó láda

A típusok áttekintése után szerepeljen itt a gérvágó láda, ami nem kifejezetten gérvágó, de hasonló feladatokat tud ellátni – mindezt egy elektromos gérvágó árának töredékéért. A gérvágó láda tulajdonképpen egy fröccsöntött műanyag sablon, amibe bizonyos szögek szerint előre lettek elkészítve a vájatok, amik mentén lehet fűrészelni. A ládába csak be kell helyezni a faanyagot, végül pedig a vájatok mentén egy kézi fűrésszel elvágni a fadarabot. Ha csak egyszeri alkalomról van szó, akkor egy gérvágó láda bőven elég lesz!

Hogyan kell beállítani a gérvágó fűrész gépet?

Először is a munkafelülethez kell hozzászorítani vagy csavarozni a gérvágó fűrész állványát, hogy a vágás során véletlenül se mozduljon el. Amennyiben van a gérvágó fűrésznek porelszívó nyílása, csatlakoztasd rá a porszívót, majd a munkadarabot illeszd a vezetőléchez, utána stabilizáld azt is!

A vágási szögeket és egyéb vágási paramétereket egyszerűen a rögzítőcsavarok meglazításával lehet beállítani, miután pedig a rögzítőcsavarokat vagy a rögzítőgombot meghúztad, jelöld a munkadarabon a vágás helyét, ha még nem tetted volna meg korábban, és kezdődhet is a fűrészelés!

A szerszám fogantyúját lassan, de határozottan kell kezelni, a munkadarabot célszerű nem rögtön kettévágni, hanem először a felületét „megkarcolni” – másodikra már kettévághatjuk. Ez azért fontos, mert így a munkadarab nem fog kiszálkásodni a vágás nyomán. Ha mégis így történt, akkor utólag csiszoljuk meg!
Zárásképp még egy dolog: védőszemüveg ugye be van készítve a munkához?

Melyik kézi szerszám hiányzik a műhelyedből? Válogass a Praktiker kínálatából!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!