Hogyan tároljuk a megmaradt festéket?

Korábbi cikkünkben már elmerültünk a szobafestés és festékek rejtelmeiben, itt az idő, hogy képzeletbeli projektünket lezárjuk: meddig áll el a maradék festék? Hogyan célszerű tárolni? Ha pedig mindenképp szeretnénk megszabadulni a maradéktól, hova vihetjük? Ezeket a kérdéseket járjuk körül cikkünkben!

Egyenletes hőmérséklet

Ha egy dologra figyelünk, akkor az az egyenletes hőmérséklet biztosítása legyen, vagyis az időjárási viszontagságok elkerülése. A festék minőségének sem a fagy, sem a tűző nap nem tesz jót, ezért igyekezzünk védett helyre tenni. Ilyen hely lehet a garázs, fészer vagy egy külön szekrényrész.Megmaradt festék tárolása

Ha félig tele a doboz

A könnyebb helyzet, amikor még sok festékünk maradt – igaz, ez talán a ritkábbik eset. Ilyenkor egy alufólia réteget célszerű a fedő alá tenni, hogy jobban rászoruljon, annak érdekében, hogy légmentesítse a festéket. Nyugodtan hagyhatjuk az eredeti csomagolásban, a légmentes zárásra viszont figyeljünk, ha kell, akkor takarítsuk le a széleket!

Ha félig üres a doboz

Ebben az esetben célszerű áttölteni egy másik edénybe vagy befőttesüvegbe, mivel könnyen beszáradhat, legrosszabb esetben pedig használhatatlanná válhat. Elsőre nem biztos, hogy nagy veszteségnek tűnik, de ha év közben valamikor egy gyors faljavítást kell beiktatnunk, akkor a nyomok eltüntetéséhez még jól jöhet egy kis maradék!

Festőeszközök tárolása

Egyéb festőeszközök tárolása

Természetesen a szobafestés nem ér véget a tiszta falakkal; el kell magunk után még pakolni, hogy legközelebb is könnyű legyen a munkát elkezdeni! Ehhez a vödröket, ecseteket, hengereket, lehúzó rácsokat meleg vízzel meg kell tisztítani, hagyni kiszáradni, és csak mindezek után célszerű elrakni! Ha ezt a lépést megspóroljuk – a mosatlanul álló tányérokhoz hasonlóan –, akkor beszáradva sokkal nehezebb lesz!

Kövesd a Praktikert a Youtube-on is!

Ha pedig megszabadulnánk a maradéktól…

A falfestékek javarészt veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért WC-n lehúzni, kiönteni, kommunális hulladék közé dobni szigorúan tilos. A legegyszerűbb, ha odaadjuk valakinek, akinek szüksége lehet rá – ez persze függ a megmaradt mennyiségtől. Ha viszont nincs kedvünk tartogatni, akkor vigyük el a legközelebbi hulladékudvarba, esetleg várjuk meg a lomtalanítást. A legjobb persze az, ha festés előtt kiszámítjuk, hogy pontosan mennyi festékre is lesz szükségünk!

Festésre készülődsz? Akkor nézz rá a Praktiker frissen bővített festékkínálatára! 

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!