A zománcfesték: milyen felületeken használjuk?

A tavaszi és nyári időszakban sokak kezdenek kisebb-nagyobb felújítási munkálatokba, talán az egyik legszélesebb kört érintő kérdés a festékek ügye. Számos különböző festék típus létezik, amiknek megvannak a saját felhasználásra vonatkozó szabályaik – ilyen például a zománcfesték. Cikkünkben átnézzük, hogy a zománcfestéket milyen személyre szabott helyzetekben, felületeken és módokon lehet használni.

Mire való a zománcfesték?

A zománcfesték végeredményben két szempont szerint különíthető el a hétköznapi vizes bázisú festékek kategóriájától: egyik a fokozott védelem, a másik az esztétikai megjelenés. Mivel maga a festékanyag is sűrűbb, a végeredmény is masszívabb lesz, nem utolsósorban pedig semmivel nem összetéveszthető zománcos, kicsit fémes, adott esetben csillogós hatású. Fontos megjegyezni, hogy a zománcfesték önmagában nem alkalmazható, csak a megfelelő előmunkálatok elvégzésével – erre később kitérünk!

Vízbázisú zománcfesték

Érdemes még szót ejteni a zománcfestékek megjelenéséről is, szerencsére itt bő a kínálat: selyemfényű zománcfesték, fényes vagy matt hatású egyaránt elérhető már. Ezek közül a fényes zománcfesték nevezhető a klasszikus variációnak, ami talán nem véletlen: hosszútávon ez a felület a leginkább ellenálló, kevésbé tapadnak fel rá a szennyeződések, ráadásul takarításuk is könnyebb.

A zománcfesték típusa és a vizes bázisú zománcfesték előnyei

Két fő típus érhető el a zománcfestékek piacán: oldószeres festékek és vizes bázisú zománcfestékek. Habár az oldószeres kivitel testesebb bevonatot képez, egészségre káros lehet az oldószer kipárolgása miatt, ezért fokozott figyelmet kell szentelni a szellőztetésnek. A vízbázisú variációk ehhez képest környezetbarátak, ugyanakkor vékonyabb réteget biztosítanak – ez persze nem feltétlenül gond! A felületi hibákat talán kevésbé tudjuk eltüntetni vizes bázisú zománcfestékkel, de könnyebben újrafesthetőek, illetve adott mennyiséggel nagyobb felületek festésére is alkalmas jó terülési képességének köszönhetően, így költséghatékonyabbak is.

Zománcfesték fém felületekre

A zománcfesték megtapadása kicsit problémásabb ügy, mint egy sima diszperziós festéké, ezért az alapozás, a megfelelően előkészített felület kiváltképp fontos, főleg a korrózióra is hajlamos fémeknél. A fémen történő zománcozás folyamata ezekből a lépésekből áll: 

 1. Csiszolóvászonnal csiszoljuk meg a felületet!
 2. Zsírtalanítsuk lakkbenzinnel és puha törlőkendővel!
 3. A felület hibáit egyenlítsük ki fémjavítóval, például Trinát mestertapasszal!
 4. Csiszoljuk meg újra, portalanítsuk!
 5. Jöhet az alapozó festés lapos ecsettel – itt jól jöhet egy korróziógátló alapozó vagy egy univerzális alapozó!
 6. Ha szükséges, akkor ezután felvihetjük a közbenső festést is!
 7. Végül jöhet az átvonó festés a zománcfestékkel!

Praktiker-tipp: a legfelső festékréteg kivételével az összes többit – száradás után – érdemes megcsiszolni, portalanítani!

Zománcfestékkel festett fém felület

Bútorfestés zománcfestékkel

Mivel a zománcfestés folyamata a bútorok esetében is hasonló, mint bármilyen fém felületen, inkább az eszközökre térnénk ki, hiszen a csiszolás-javítás-csiszolás-alapozás-csiszolás-festés lépések megegyeznek. Mi kell tehát a bútorfestéshez?

 • Csiszolóvászonra
 • Fatapaszra
 • Ecsetre és hengerre
 • Alapozóra
 • Zománcfestékre
 • Törlőrongyokra
 • Opcionálisan színezőpasztára és maszkolószalagra 

Zománcfesték fa felületekre

Mivel a zománcfestés logikája felületektől független, ezért ugyanazokat a lépéseket kell végigjárni, csupán a felület anyagához megfelelő kellékeket kell választanunk. Éppen ezért érdemes tájékozódni a csomagolásokról, amikről meggyőződhetünk, hogy vas és acélfelületek, kül és beltéri fa, esetleg egyéb festett felületre lettek kifejlesztve.

A zománcfesték eltávolítása

Néha nem lehet megúszni, és el kell távolítani a korábbi festékréteget, lehetőleg minél alaposabban.  Ehhez végezzünk próbacsiszolást, hogy meggyőződjünk, ideális technikával próbálkozunk. A zománcfesték eltávolítására is többféle megközelítés létezik:

 • szalagcsiszolóval vagy csiszolópapírral
 • festékmaró folyadékkal (ez viszont károsíthatja a fa felületet!)
 • hőlégfúvóval és kaparóval 

Színek

A „felhasználói élményt” kétségtelenül növeli, ha valamilyen különleges színben gondolkozunk. Természetesen rengeteg előre bekevert színt megtalálhatunk már, azonban ha nem találjuk meg a tökéleteset, akkor bátran kísérletezzünk! A színkeverés tekintetében ugyanúgy kell eljárni, mint a hétköznapi festékeknél!

Építkezés, lakásfelújítás előtt állsz? Festéket keresel? Látogass el a Praktikerbe!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!