Banner

Vízmelegítő-karbantartás – erre figyelmeztet a szakember

A jó minőségű vízmelegítő nem olcsó beruházás, így természetes igény, hogy sok évig, problémamentesen üzemeljen. Mire figyeljünk a használat, karbantartás során és mikor hívjunk szerelőt? Cikkünk ezekben a kérdésekben szeretne egy kis eligazítást adni.

Elektromos vízmelegítő

Meghibásodás – ekkor hívjunk szerelőt!

Mivel a vízmelegítő egy veszélyes készülék (elektromos és forró folyadékot tartalmaz), így ha bizonyos problémával, meghibásodással szembesülünk, akkor egyáltalán nem érdemes házilag kísérletezgetni a javítással. A szakképzetlen kezek még nagyobb kárt tehetnek a vízmelegítő berendezésben, arról nem is beszélve, hogy a bütykölés közben megrázhat minket az áram vagy leforrázhatjuk magunkat. Mivel különböző vízmelegítő-típusok vannak a piacon, így nem könnyű megoldást találni, ha valami nem várt probléma alakul ki. Viszont vannak típushibák, amik azonnal szakszervizért kiáltanak. Például ha sokszor úgy tapasztaljuk, hogy nincs elég meleg víz a tartályban, ez annak a jele lehet, hogy a vízmelegítő merülőcsöve sérült, eltört a korrodálódás miatt. Szintén szakembert kell keresni, ha a biztonsági szelep folyamatosan engedi a vizet, hiszen ilyenkor valószínűleg tönkrement a nyomáscsökkentő vagy egy másik szelep. Egyéb fűtőszálak, szelepek, csövek cseréjét szintén ne próbáljuk meg egyedül!

Vízkövesedés, korrodálódás

A vízmelegítő tartályban folyamatosan víz van, és mivel Magyarországon igen kemény a víz, így a legtöbb problémát általában a vízkő kialakulása és az ebből adódó hibák okozzák. A vízkő a vízből kivált és lerakódott oldott ásványi anyagok összességét jelenti, amely nagy mennyiségben tönkreteszi a vízzel kapcsolatba kerülő gépeket. Szabad szemmel is látható anyagot, egy szürke, kemény bevonatot képez. A vízkő általában először a vízmelegítő fűtőszálát támadja meg, lerakódik és megterheli az egész rendszert. A készüléket ez arra kényszeríti, hogy minél nagyobb hőfokkal működjön. Ez nem tesz jót a gép élettartamának, és az idő múlásával a működési hatásfok is egyre alacsonyabb lesz.
A vízben található vasanyagok víz és oxigén jelenlétekor korrodálnak és vasoxidot (vagyis közismert nevén rozsdát, rozsdaiszapot) képeznek. A karbantartáskor korrózióvédelmet is kell kérni annak érdekében, hogy a kialakult rozsda ne okozzon károkat a működésben.

A készülékben úgynevezett elektrokémiai korrózió is végbemegy az évek során. Ez azt jelenti, hogy a készülékben lévő aktív anód rúd a használat során lassan elfogy. Általában 5-6 év alatt az eredeti méretének nagyjából 70-80%-át elveszíti, ilyenkor indokolt a szakember felkeresése, hogy cserélje ki az anód rudat.

Fontos a rendszeres karbantartás

Ha hosszú távon szeretnénk használni a vízmelegítő készülékünket, érdemes minimum évente egyszer egy teljes körű szervizellenőrzést végeztetni. A korrodálódás miatt sok esetben szükséges egy tisztítást is kérni a szakembertől. Általában ilyenkor a teljes víztartályt le szokták engedni, átnézik a szelepeket, a csöveket és az egyéb alkatrészeket. Végrehajtják az elhasznált vagy törött alkotóelemek cseréjét is. Rendszeres karbantartás mellett akár több évvel is meg lehet hosszabbítani a berendezés élettartamát.

%%TERMEK_AJANLO_262%%

Reméljük, írásunk meggyőzte önöket arról, hogy milyen fontos ennek a műszaki cikknek a körültekintő használata és folyamatos karbantartása!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!