Kicsi konyhák, nagy ötletek, avagy 8 tipp, hogy helyet csinálj az apró konyhában

Mivel többségben vannak azok a konyhatulajdonosok, akiknek kisméretű konyhájuk van, így meglehetősen sok olyan kreatív ötlet született már, amely helyet teremt a legapróbb konyhákban is. Elhoztunk közülük nyolcat.

Akinek kicsi a konyhája, tudja, minden milliméter számít: a maximális helykihasználás érdekében a konyhaszekrényt egészen a mennyezetig beépíti. Nagy belmagasság esetén problémás lehet a felső szekrények elérése, ám a csúsztatható létra alkalmazásával bármelyik pont könnyen elérhető.

A konyhák legnagyobb „helyfoglalói” az edények, amikkel maximum úgy tud helyet nyerni az ember, ha precíz, méret szerinti illesztésben tárolja őket. Akinek nem szimpatikus ez a megoldás, az még mindig választhatja a függesztett edénytárolást.

Aki nem riad vissza az ipari alapanyagoktól, olyan elemekben is meglátja a lehetőségeket, mint a drótháló vagy a barkácsboltból jól ismert perforált lemez, ami – megfelelő rögzítés esetén – rengeteg konyhai kelléket elbír.

Pici konyhák nagy ötlete a kerék, vagyis azok a mozgatható elemek, amiket egy laza mozdulattal el lehet tolni az útból. Így kaphat kereket a munkalappal ellátott kisebb konyhasziget, az ebédlőasztal és az asztalként funkcionáló eszközkocsi is.

A post shared by Cathy @cstet83 (@retrostet) on

A post shared by Sofi (@sofi_saidso) on

Egy kicsi konyhából nem hiányozhatnak a mágneses felületek sem, amelyek nagy mennyiségben képesek magukhoz „ragadni” a fémeszközöket. Felkerülhetnek a falra a kések, a merítőkanalak, a szűrők, a késélezők, a fedők, de még a fűszerek is, ha mágnesgombot ragasztunk a kupakjukra. 

A kihúzható és elrejthető munkafelület titkon minden háziasszony álma. Elég egy kézmozdulat, és a munkalap alól kinyílik egy komplett pult, ami alatt ráadásnak egy újabb tárolóegység rejtőzik. Ehhez a megoldáshoz azonban már szükség van egy ügyes asztalosra is.

Többlethelyet nyerhetünk extra munkalappal, amivel a mosogatót fedjük le. Ez természetesen csak akkor működik, ha a mosogató nincs folyton tele. A fedő készülhet fából, kőből vagy éppen fémből.

A legtöbb konyhában kihasználatlanul maradnak az ajtók, pedig kisebb-nagyobb tételek könnyen elhelyezhetők a szekrényajtók belső részén is.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!