Banner

Samott tégla: amiben a kandallók és kályhák melege lakik

A kandallók és kályhák építéséhez különböző – sok esetben speciális – anyagokra van szükség: fémekre, tűzálló kerámiákra és persze nem tűzálló anyagok is kellenek. Ha viszont a tűztér építésre kerül a sor, akkor a tűzálló anyagok közül a samott tégla elengedhetetlennek bizonyul – rövid cikkünkben ki is térünk rá, hogy miért!

Hőtároló samott tábla

Mi az a samott tégla?

A samott tégla (vagy samott tábla) egy magas olvadáspontú tégla, akár 1600 Celsius foknak is ellenáll, extrém magas hőmérsékleten is megtartja alakját. Kivételes tulajdonságai miatt akár azt is gondolhatnánk, hogy újfajta technológiáról van szó, de ez korántsem igaz: több száz éves hagyományra tekint vissza a samott tégla, mondhatni tradicionális technika.

Miért tartja jól a meleget a samott tégla?

Egyfelől a samott tégla összetétele miatt beszélhetünk kivételesen jó hőtartó tulajdonságról: a leginkább megszokott samott „recept” átlagosan 42-45 % alumínium-oxidot és 50-54 % szilícium-dioxidot tartalmaz, többek között ennek köszönhető, hogy nem olvad meg. Másfelől a samott tégla masszából lesz később formázva, ezért egy nagyon sűrű anyagról beszélünk – hőtartó képességét ez is biztosítja.

Hogyan készül?

A samott tégla egyszer már kiégetett agyagból és hozzá kevert kaolinból áll, ami egy agyagszerű ásvány. Ha ezt a két anyagot összekeverve magas hőnek tesszük ki, megolvadnak, automatikusan kitöltik a részecskék közti hézagokat, így lesz belőle massza. Ezután megőrlik, másodszorra is kiégetik, végül pedig formába öntik. Ez a keverék – a korábban említett hőtartó képesség mellett – csökkenti a repedési és elhúzódási hajlamot, így kifejezetten tartós, időtálló alternatívát jelent.

Törött samott tégla ragasztása, javítása

Egy régi kandallóba vagy kályhába benézve, rögtön láthatjuk, hogy a tűztér korántsem olyan, mint újkorában: repedések, laza téglák, hiányzó darabok. A tökéletes hőtartás érdekében minden ilyen apró hibát érdemes kijavítani. A kandalló samott tégla cseréje különböző okok miatt felmerülhet, ilyenkor célszerű tudni, hogy milyen módon lehet hozzányúlni, javítani, esetleg kicserélni a sérült darabokat.

A samott tégla vágása talán az egyik első kritikus pont, mivel majdnem olyan nehéz és sűrű, mint a beton. A samott tégla méretei csak téglavágó vagy kővágó korong használatával lesznek pontosak, ez pedig elengedhetetlen, főleg akkor, ha csak utólag szeretnénk egy megrepedt téglát kicserélni.

Hőtároló samott tégla

A másik kevésbé evidens témakör a samott tégla ragasztása. A klasszikus megoldásnak a vízüveg és samott por kombinációját mondhatjuk, ebben az esetben viszont hosszabb kötési idővel számoljunk, illetve külön gondot kell fordítani a felületek tisztaságára – ennél a technikánál ideiglenes faékekre is szükségünk lehet. Természetesen van lehetőség modernebb és valamivel könnyebb technikát választani: a hőálló ragasztó vagy hőálló habarcs ebben az esetben is alkalmazható. Az viszont tény, hogy a teljes beépítési költség – a samott tégla ár mellett – nagyobb lesz, mintha samott port használnánk.

Samott tégla méretei

Ahány helyzet, annyi elvárás: a Praktiker kínálatában tulajdonképpen egyféle méretet találhatunk, ez viszont különböző vastagságban fordul elő! Ahhoz, hogy a pontos vastagságot meg tudjuk határozni, tudnunk kell, hogy ideiglenes vagy állandó jelleggel használnánk a kandallót vagy kályhát – értelemszerűen minél vastagabb a tégla, annál jobban tartja a meleget. Ha fűtésre használjuk, akkor célszerű a vastagabb típus választani, ha viszont kültéri sütögetéshez, kemencéhez keresünk samott téglát, akkor bőven megteszi a vékonyabb is!

Samott tégla méretek:

  • 11*22*2
  • 11*22*4
  • 11*22*6

Ha kandalló vagy kályha építésben gondolkozol, akkor nézz körül a Praktiker kínálatában – samott téglától kezdve hőálló ragasztóig mindent megtalálsz hozzá!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!