Tervezze meg kültéri konyháját 6 lépésben!

Nyáron az ember a legszívesebben kiköltözne a szabadba, így nem meglepő, ha egyre többen döntenek úgy, hogy a terasz és a lugas mellé kültéri konyhát is építenének.

A kültéri konyha helye

Egy kültéri konyha nem csak egy grillből áll, egy profin felszerelt konyhában van mosogató és hűtőszekrény is –amihez áramra és vízre is szükség van. Éppen ezért olyan helyet kell választani a konyhának, ahol a víz és az áram elvezetése megoldható. A lehető legegyszerűbb választás, ha a kültéri konyhát a ház közelébe tervezzük, hogy a csatornára, illetve az áramkörre lehessen csatlakozni.

A kültéri konyha mérete

Aki kültéri konyha építésébe kezd, ne spóroljon a hellyel, építsen magának tágas munkaállomást, a tervezés fázisában pedig határozza meg, hogy mire használja majd. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a kültéri konyhát a beltéri analógiájára építik meg, és csak utólag szembesülnek azzal, hogy a kerti változat kényelmetlen. A leggyakrabban választott forma az L alak, aminek egyik felét elfoglalja a mosogató és a hűtőszekrény (ez ne legyen rövidebb 3 méternél), majd ezt zárja kilencven fokban a sütő és a grill, amiket általában gázpalackról üzemeltetnek. Tervezéskor érdemes plusz munkafelülettel, szekrényekkel, fiókokkal is számolni!

Mit építhetünk meg mi magunk?

Aki jó minőségű, profin kivitelezett és hosszú életű konyhát szeretne, a tervezés és ötletelés fázisa után teret enged a szakembernek, hiszen egy kültéri konyha áram- és vízellátása, illetve elvezetése nem rutinfeladat, de ha a kerti konyhának nincs se alapja, se teteje, akkor kell az ács, a kőműves és a burkoló is; ráadásul, ha nem akarjuk zseblámpa segítségével pácolni a húst, a világítás kiépítéséről is gondoskodni kell.

A készülékek kiválasztása

Amennyiben a hűtőszekrényt időjárásbiztos helyen tudjuk elhelyezni (közel a ház falához, fedett helyen), egy átlagos hűtő is tökéletes, míg a mosogató legyen nemesacél vagy kerámia. A mosogatógéphez abban az esetben érdemes ragaszkodni, ha a hideg idő beköszöntével megoldható, hogy télre védett helyre vigyük.

A konyhabútor alapanyaga

Akár lefedjük a kerti konyhát, akár nem, az időjárás (csapadék, napsütés, mínuszok) erodáló erejével számolni kell, vagyis ellenálló alapanyagokból – például téglából, kőből, betonból, terméskőből, bazaltból vagy klinkertéglából – építtessünk. Fát abban az esetben válasszunk, ha a konyhánk fedett helyre kerül. A munkalapnak érdemes ellenálló, könnyen tisztítható alapanyagot választani (pl. gránit).

Az ideális konyhapadló

A padló alapanyagának kiválasztásakor legyen szempont a könnyű tisztíthatóság és a csúszásmentes felület. 

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!