7 tipikus hiba, ami a fürdőszoba felújításakor felbukkanhat

Aki végigcsinált legalább egy lakásfelújítást, tudja, a fürdőszoba az egyik olyan helyiség a házban, ami a legtöbb rejtett hibával rendelkezhet. A hibák egy része az idő múlásának számlájára írható, ami azonban gyakoribb, az a kivitelezői hanyagság. A hét leggyakoribb problémát mutatjuk meg.

Nem kiegyenlített a padló
Azok, akik mintás – például sakktáblamintás – padlóról álmodnak, gyakran szembesülnek azzal, hogy a kivitelező hanyag és gyors munkát végzett, a befoglaló falak nem derékszögűek, vagyis csak nagyon nehezen lehet a burkolólapokat szabályosan lefektetni.

A vízvezeték régi, korrodált
Természetes, hogy idővel a vezetékek „elfáradnak”, elrozsdásodnak. A nagyon régi épületeknél még nem léteztek profi szigetelőanyagok, így senkit ne érjen meglepetés, ha bontáskor korrodált vezetékekkel találkozik. A fürdőszoba felújítása viszont kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy kicseréljük a megfáradt elemeket.

A meglévő vízvezeték nincs megfelelően kiépítve
Az egyik legnagyobb probléma, amikor alaprajz híján nem lehet tudni, hogy a korábban kiépített vízvezetékek hol futnak, de „nem élő”, avagy teljesen felesleges vezetékekre is bukkanhatunk. Sajnos a tipikus fürdőszobai hibák közé tartozik az is, amikor a vezetékek csatlakozásainál szivárgással találkozunk.

A beépített kád, zuhanyfülke szigetelése nem vízzáró
Tipikus és sajnos nagyon gyakori felújítási hiba a fürdőben, hogy a burkolat alól hiányzik a megfelelő vízzáró aljzatszigetelés, ami a födém átázásához vezethet. Ugyanez igaz az oldalfalak esetén, ahol vízzáró habarccsal kellene szigetelni a falat.

A lefolyó nem működik tökéletesen
Ki ne találkozott volna már azzal, hogy zuhanyzás közben egy kisebb tó alakul ki a lábai alatt. Szerencsés esetben elég a vezeték felső szakaszát kitisztítani, rosszabb esetben szakember bevonására is szükség van.

Nem működik a szellőző
A fürdőben a pára az ember egyik legnagyobb ellensége, ami akkor tetőzik csak igazán, ha a fürdőszobai ventilátor nem működik, vagy a fürdőszoba méretéhez képest kisebb teljesítményű műszert építettek be.

A leggyakoribb probléma: a penész
Mindegy, hogy régi, vagy új építésű fürdőszobával van dolgunk, a párás környezet miatt a penész szinte mindenkinek fejtörést okoz, és ez legrosszabb esetben asztmás megbetegedéshez vezethet. A penész megjelenésének rengeteg oka lehet, a leggyakoribb, hogy a párakivezetés nem tökéletes, vagy a szigetelés elégtelen, mindenesetre felújítás előtt érdemes alaposan felkutatni a penészes felületeket, a felújítást pedig úgy elvégezni, hogy a penész forrását megszüntessük.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!