Kondenzációs kazán: a takarékos társ a fűtésben

Otthona melege mellett gondoskodna gyerekei jövőjéről is? Akkor válasszon kondenzációs kazánt, mellyel nem csak pénzt spórol, de a környezetet is kevésbé terheli.

A kondenzációs kazánok alkalmazásának számtalan előnye teszi gyakori választássá ezt a kivételesen jó hatásfokú készüléktípust. De mik is ezek a szempontok és előnyök, illetve mire érdemes figyelni a kiválasztásukkor?

kondenzációs kazán

Hogyan működik a koncenzációs kazán? 

Mára már nyílt égésterű készüléket biztosan nem fogunk kapni, ennek biztonsági és egészségügyi okai vannak. Működés közben a nyílt égéstér a lakás levegőjét használja fel, és meghibásodásnál a mérgező anyagok is ugyanezen a nyíláson át jutnak be a lakásba. Ezzel szemben a zárt égésterű kazán a működéshez szükséges levegőt egy megosztott kéményen keresztül kapja meg, és az égéstermék is ezen keresztül távozik el a lakásunkból. Mindeközben pedig igazi extraként a meleg füstgázt visszahűti 40-60 Celsius fokra, ezzel pedig energiát nyer és spórol. 

Mitől függ a fűtés hatásfoka?

A megfelelő teljesítmény kiválasztása: Nagyon fontos, hogy ne válasszunk se kisebb, se jóval nagyobb hatásfokú készüléket, hiszen kisebb teljesítmény esetén képtelen lesz kifűteni a kazán a házunkat, túlságosan nagy teljesítmény esetén pedig a készülék sűrűn túlmelegszik, többször lekapcsol majd. Ez hosszú távon tönkreteszi a készülékünket. Ne akarjunk mindenáron mi hőigényt számolni, mert alaposan melléfoghatunk a számunkra nem egyértelmű változók miatt. Mindenképpen bízzuk szakemberre ezt a kényes műveletet, így nem fogunk feleslegesen sokat költeni egy nem megfelelő készülékre.

A kényes kérdés: a kémény

Ha eddig nem kondenzációs kazánunk volt, mindenképpen számolnunk kell a kéményünk átalakításával is, hiszen teljesen másfajta égéstermékelvezetése van a többi rendszerhez képest. A kémény belső anyaga sem maradhat ennek okán az eredeti, béleltetnünk kell műanyag vezetékkel, amely ellenáll a keletkező maró, savas kondenzátumnak.

Engedélyek nélkül nem megy

A kazáncsere hosszadalmas engedélyeztetéssel történik meg, ezért ne halasszuk az utolsó pillanatra a szükséges okiratok beszerzését. Az engedélyek, amelyekre mindenképpen szükségünk van – a gázterv, gáz MEO engedély, és egy kéményseprői szakvélemény. Érdemes friss információkat beszerezni, hiszen ezek a szabályok sűrűn változnak, így ami tavaly még elég volt, az idén már lehet, hogy nem elégséges a sikeres és gyors beszereléshez.

Karbantartási igény

Ha hosszan és biztonságban szeretnénk élvezni az új kazánunk által biztosított nyugalmunkat, a karbantartásra is nagy hangsúlyt kell fektetni! Sajnos hajlamosak vagyunk elodázni a fűtési szezon előtti, vagy az éves karbantartást, pedig elengedhetetlenül fontos és néha életet is menthet, ha a hiba idejében kiderül.

Hogyan üzemeltetheti optimálisan a kondenzációs kazánt?

Beszerelés kizárólag szakemberrel! Nagyon fontos a garancia szempontjából is, hogy csak megfelelő engedéllyel rendelkező szerelő szerelje fel és üzelmelje be a készülékünket! 

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!