Banner

CO hegesztő – tökéletes varrat bárhol, bármikor

Stabil, tiszta varrat CO hegesztővel bárhol, bármikor. Hegesztéstechnikai eszközök, hegesztő gépek, hegesztő tartozékok széles választékban raktárról.

A hegesztőgépek széles termékskáláján van egy különösen kedvelt darab, amely számos tulajdonságával vívta ki magának az erős versenyben is a dobogós helyet. Hogy miért, és konkrétan milyen előnyöket is biztosít ez a páratlan technikai megoldással működő hegesztőgép.

CO hegesztő

Hogyan működik a védőgázas hegesztőgép?

Először is tisztázást igényel az elnevezés. Ennek a hegesztési eljárásnak a legáltalánosabb neve a CO hegesztés, de ez egy helytelen megfogalmazás, hiszen a működéshez szükséges gáz nem csak széndioxid (CO2) lehet, mert akár más védőgázzal is üzemel ez a fajta technológia, ilyen például az Argon. Ezért a minden esetben helyes kifejezés a védőgázas hegesztés megfogalmazás. 

A technológia viszonylag egyszerű, de ebben rejlik a zsenialitása is egyben. A negatív pólus, a test ebben az esetben is a munkadarabhoz vagy a tárgyasztalhoz van csatlakoztatva. A markolatban található a pozitív pólus, valamint egy görgős rendszerrel működő huzaladagoló. Ezen kívül a megfelelő védőgázzal ellátott palack és reduktor is az eleme egy ilyen rendszernek. Az ívhúzás során a hegesztési varrat körül egy védőgázburok keletkezik, amely kizárja a szennyeződéseket a varrat keletkezésénél, így minőségibb, tartósabb és erősebb varrat érhető el.

Miben különbözik a hagyományos és a védőgázas hegesztőgép?

A hagyományos hegesztőgép egy transzformátor segítségével állítja elő a szükséges áramerősséget és feszültséget, majd a tárgyasztalra vagy a munkadarabra csíptetett negatív póluson és a markolatba vezetett, a markolatba befogott pálcán keresztüli pozitív póluson keresztül lehet ívet húzni. A pálcát sűrűn kell cserélni, a gépet pedig az anyag és a pálcavastagság függvényében manuálisan állítjuk be. Ha túl erősre állítjuk be a gépet, a hegesztendő felület átlyukad, ha túl alacsonyra, akkor pedig nem tudunk ívet húzni, és a pálca a munkadarab felületébe ragad, amelyet elég körülményes eltávolítani, és nyomot is hagy a felületen.

A CO, közkedveltebb nevén védőgázas hegesztés a hagyományos, elektródás módszerhez képest számtalan előnnyel bír. A markolatban található huzaladagoló folyamatosan biztosítja a hegesztéshez szükséges hozaganyagot, így csak akkor kell megállnunk a hegesztéssel, amikor a varratunk végéhez értünk, vagy kifogyott a huzalköteg a hegesztőgépből. Így nem kell megállnunk folyamatosan pálcát cserélni, és kevesebbszer kell ívet is húznunk, amikor a pálca hajlamos leragadni. Ezzel félautomata hegesztés érhető el, mert a huzalt a gép adagolja ugyan, de a markolatot hegesztő szakember vezeti.

Az előnyök mellett talán egy hátrányt meg tudunk említeni, hogy a védőgázas hegesztőgéppel külső munkáknál meggyűlhet a bajunk, mert ha a védőburkot el tudja fújni a nagymértékű szél, akkor elveszíti az előnyét ez a technológia. Így minden ilyen esetben gondoskodnunk kell szélvédett helyről, ahol zavartalanul folyhat a munka.

A védőgázas hegesztővel készült hegesztési varrat erősebb?

A hegesztési varratok között talán nem is az erősség a lényeg, hiszen minden eljárásnál a munkadarab megolvad és eggyé válik az elektródával vagy pálcával. A jelentős különbséget az okozza, hogy a levegőben található szennyezőanyagok nem tudnak a varratba kerülni, így a varrat tartósabb, időtállóbb lesz, mint más eljárásoknál. Emellett a praktikum is emellett a megoldás mellett szól, hiszen a védőgáz miatt nem alakul ki salak, így a hegesztés után azt nem kell minden esetben leverni, ha a felületet utólag festeni szeretnénk.

Láthatjuk, hogy a hegesztés zegzugos műfaján belül miért is kiemelten közkedvelt a védőgázas technológia és gépek. Gyorsan, könnyedén lehet dolgozni ezzel a fajta megoldással, és a védőgáz sok hibalehetőséget kizár, amely utólag a varrat károsodásához, illetve repedéséhez vezethet.

Természetesen itt is kiemelten fontos a biztonság, hiszen megfelelő védőeszközök nélkül könnyen érhet minket égési sérülés vagy áramütés, de ennek elkerülésére számtalan jó megoldás létezik, amelyeket a nagyáruházakban gyorsan és jó áron beszerezhetünk.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!