Műanyag falburkoló szakszerű felrakása - lépésről lépésre

A műanyag falburkolók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen a műanyag lambéria már korántsem azt az ódon hangulatú, unalmas dolgot jelenti, mint akár 10-20 évvel ezelőtt. Ahogyan az anyaghasználat és a technológia is fejlődött, úgy váltak egyre modernebbé, így sokan burkolás helyett már ezt az egyszerűbb és olcsóbb megoldást választják. A következő szabályokat és lépéseket betartva bárki könnyedén felrakhatja otthonába a műanyag falburkolatot.

Műanyag falburkoló - Praktiker

Előkészületek a műanyag falburkoló felrakásához

Korántsem mindegy, hogy a megvásárolt falburkoló panel hova is fog majd kerülni: falburkolatok nappaliba vagy konyhába, esetleg pvc falpanel a fürdőszobába? Azért fontos különbséget tenni, mert könnyen lehet, hogy a fürdőszobai falburkolat másképp viselkedik majd, mint azok a beltéri burkolatok, amelyek egyenetlen falra kerülnek.

Az első kérdés tehát, amit el kell dönteni, hogy ragasztani szeretnénk vagy előre felszerelt fa lécekre rögzíteni? A műanyag falburkoló panel felrakása ragasztással természetesen egyszerűbb, a fa léces megoldás bizonyos esetekben viszont elkerülhetetlen. Amennyiben csempézett felületet szeretnénk elfedni, akkor nem érdemes lécekkel vesződni, nyugodtan ragasszuk a műanyag falburkoló panelt!

Legyen szó fehér lambériáról, vinyl falburkolatról vagy rusztikus falburkolatról, nem sok eszközre lesz szükségünk. Természetesen egy hosszú, fém vonalzó elengedhetetlen, illetve valamilyen vágóeszköz. Amennyiben fa falburkolatot házilag szeretnénk feltenni, akkor egy sniccer vagy olló nem lesz elég a vágáshoz, illesztőfűrészre lesz szükség, ezen felül pedig ragasztó, kalapács, fúrógép vagy tűzőgép kellhet még a rögzítéshez.

Műanyag falburokló felrakásának lépései

Első lépésként mérjük le pontosan a falfelületet, csak utána kezdjük méretre vágni a műanyag paneleket. Ha egyenetlen falfelületre dolgozunk, akkor 30-60 cm távolságban erősítsünk faléceket a falra, az elhelyezendő burkolat irányával merőlegesen. Ezekre kerül majd a műanyag burkolat: szöggel és kalapáccsal, csavarral és fúróval vagy egyszerűen tűzőgéppel. Ha az alap sima, akkor építési ragasztóval vagy akril emulzióval lehet egyszerűen és gyorsan egymásba illeszteni. Természetesen a ragasztós technikát lehet ötvözni a falécek használatával is.

A falhoz rögzítés folyamatát egyébként lentről felfelé haladva kezdjük, illetve az adott helyiség egyik sarka legye a kiindulópont. Az Unidekor falburkolók esetében – ami a Praktiker kínálatában is megtalálható – nemcsak kő vagy fa hatású burkolatok vannak, hanem lezáró lécek is, amelyek egyfelől esztétikusabbá varázsolják a végeredményt, másfelől pedig a munkát is megkönnyítik. Amennyiben lentről felfelé haladunk a burkolással, úgy célszerű legalulra egy ilyen lezáró lécet tenni, hiszen a paneleket ebbe lehet beilleszteni. A munkafolyamat végén a falburkolat tetejére szintén tegyünk műanyag lambéria szegélyt, majd az esetleges dugaszoló aljzatok helyét egyszerűen fűrészeljük ki!

Falburkolat ötletek házilag

Ahogyan korábban is említettük, a műanyag falburkolatok sokat fejlődtek az elmúlt években, mára a Praktiker választékában is számos különböző stílusú és hatású modell megtalálható. A 3D falburkolatok között kőhatásúakat is találhatunk, de a rusztikus falburkolatot keresők is biztosan megtalálják, amire vágynak: amerikai diótól kezdve a kanadai juharon át a sötét fenyőig számos minőségi kivitel létezik!

Nemcsak a színekkel és textúrákkal játszhatunk sokat, de azt is vegyük figyelembe, hogy vízszintesen vagy függőlegesen tesszük fel a falburkolatot! Kisebb belmagasságú terekben például jobb a függőleges szálirány, hiszen így optikailag "megnyúlik a tér" a sok felfelé futó párhuzamos vonal miatt.

Végezetül fontos még megemlíteni, hogy a műanyag falburkolatokat elsősorban beltéri felhasználásra ajánljuk, valamint a fűtőtesttől minimum 60 cm távolságra tartsuk. Ha pedig már tényleg csak az időzítés maradt hátra, akkor egy apróságot még megemlítünk: 10 fok alatt ne szereljünk, mert az anyag rideggé válhat és eltörhet!

Válogass falburkolatokat a Praktiker kínálatából és találd meg az otthonodhoz legjobban illőt!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!