Banner

A laminált padló szabályos és szakszerű lerakása – lépésről lépésre

A laminált padló saját kezűleg is könnyen lerakható, ha betartjuk a szabályokat. Laminált padló lerakása lépésről lépésre a Praktiker segítségével, hogy a padlólapok gyorsan és szakszerűen kerüljenek a helyükre! Padlófűtés és hangszigetelés esetére extra tippekkel is készültünk!

A laminált padló sokak által közkedvelt megoldás. Rengeteg árnyalatban és mintázatban kapható, és alapvetően otthonos hangulatot áraszt. A tapintása általában nem hideg, a gyerekek is kényelmesen eljátszhatnak a padlófelületen.

laminalt padlo lerakasa praktiker

Laminált padló lerakása profi módon

Ha most szeretnénk laminált padlót helyezni a lakás valamely helyiségébe, ne ijedjünk meg, nem olyan nehéz művelet, mint első látásra tűnik! Cikkünk ebben a munkában szeretne segítséget nyújtani. Vegyük elő az otthoni ezermester barkácskészletünket: legyen nálunk kalapács, többfajta szög, mérőszalag, ragasztócsíkok, jelölőceruza.

Padlólapok előkészítése a lerakás előtt

A padlólapok lerakása előtt érdemes pár dologra odafigyelnünk. Fontos, hogy a megfelelő vastagságú lapot válasszuk ki. A vastagabb termékek picit drágábbak, viszont az áruk visszajön a fűtés költségeinek csökkenésével. Előnyük, hogy használatukkal kevésbé zavaró a padló kopogása. Segítségükkel az alap egyenletlenségeit is el tudjuk tüntetni, tehát esztétikai szempontból is jó választás.

laminált padló lerakása

Figyeljünk oda a padlólapok hőtágulására! Jellemző hiba, hogy elfelejtjük, hogy a hideg raktárban tartott padlólapok a lakás magasabb hőmérsékletén a dilatáció miatt más méretűvé válnak. Ha nem hagyunk a fal mentén a parkettának pár milliméteres rést annak széle és a fal között, akkor előfordulhat, hogy a parketta felpúposodik a szoba közepén. Ezt meg tudjuk akadályozni azzal, ha a terméket egy nappal korábban már a szobában tartjuk.

laminált padló lerakása

Apró dolognak tűnik, de a végeredményt igencsak befolyásolja a padló mintázata. Úgy készítsük elő a padlólapokat, hogy a rajtuk lévő mintázat az összhatást tekintve harmonikus legyen. Például ha a folyosón fogunk padlót fektetni, a lapok mintázata fusson végig a folyosó hosszában, nagyobb méretű szobában pedig a fény felé haladjanak a minták. A jól lefektetett laminált padlók optikailag növelhetik a teret a szobánkban.

Lerakási útmutató lépésenként

Első lépésként számoljuk ki a szükséges parkettalapok számát. Ezek a termékek általában egységcsomagokban kerülnek forgalomba. Egy-egy csomag lapjai általában kb. 2-3 négyzetméter felület beburkolására elégségesek, de praktikus ennél a mennyiségnél egy kicsit többet vásárolni, hiszen az esetleges hibák, beszabások miatt kieső darabokat pótolni kell majd.

laminalt padlo lerakasa praktiker

Ezután fektessünk az alapfelületre egy párazáró PE fólia réteget vagy ha igényeljük, a lépészaj csökkentésére egy újabb szigetelő réteget!

Kezdjük el a lapok lerakását! Ezt mindig az egyenes falrésznél kell indítani, egy egész lappal kezdve úgy, hogy a faltól 10-15 milliméternyire ékeljük ki. Figyeljünk arra, hogy a padlólapok csapjai a fal felé nézzenek! Haladjunk így a többi sorral is, és a lapokat legalább 30 cm hosszúságú távval toljuk el soronként, hogy a mintázat megfelelő legyen. A sor utolsó elemét szabjuk be és kiékeléssel rögzítsük! A lapok beszabásánál mindig vegyük figyelembe a tágulási hézagot. A szélső zárólapok kimérését igazítsuk a falhoz, a felesleges anyagokat fűrészeljük le! Ha befedtük a teljes alapfelületet, a használt ékeket távolítsuk el, a kialakult réseket pedig egy pár milliméteres szegélyléccel el tudjuk tüntetni!

Reméljük, cikkünk segített végiggondolni a laminált padló lerakásának folyamatát és kellő lelkesedéssel tudtok belevágni ebbe a kis otthoni barkácsmunkába!

Kövesd a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!